Kész a haditerv: így költs kevesebbet és spórolj többet ebben a hónapban

2022. október 11.
Még akkor is szükség lehet némi kiigazításra időnként, ha mi vagyunk az ismerőseink közül a legtudatosabban spórolók. Az alábbi hét tipp segíthet, hogy újrakalibráljuk a költségvetésünket, megvizsgáljuk, hova úsztak el a forintjaink, kevesebbet költsünk és többet spóroljunk.

Az, hogy kevesebbet költünk, nem egyenlő azzal, hogy bezárkózunk otthon, nem csinálunk semmit és csak spórolunk. Néhány okos változtatással viszont a bevásárlástól a sportig akár egy hónap alatt is átalakíthatjuk a költségvetésünket, hogy közben nem kell lemondanunk azokról a dolgokról sem, amik örömet okoznak az életünkben.

sporolas-havi-koltsegvetes

Még akkor is szükség lehet némi kiigazításra időnként, ha mi vagyunk az ismerőseink közül a legtudatosabban spórolók

Spóroljunk a saját márkás termékekkel az élelmiszerboltban

Az árak elszaladtak. Már nem is lepődünk meg igazán, legfeljebb a szemöldökünket húzzuk fel, amikor a kedvenc márkánkból veszünk néhány hetente újra, hogy megint drágább lett. Sok olyan élelmiszer, piperecikk és háztartási áru van, amiből ha egy-egy üzletlánc saját márkás termékeit választjuk, nem is tűnik fel a különbség, viszont pont annyival olcsóbbak, hogy az már számít a havi költségvetésünknél

Az online bevásárlással is spórolhatunk

Hacsak nem házhozszállítással kérjük – mert úgy a szállítási költséget is ki kell fizetnünk –, az online bevásárlás is gyakran olcsóbb, mintha bemegyünk a boltba. Ha online vásárolunk, kevésbé nagy annak az esélye, hogy elcsábulunk, és olyan dolgokat is megveszünk, amire semmi szükségünk, ráadásul gyakrabban vannak és nagyobb akciók az online boltokban, így azzal is spórolhatunk, ha figyeljük az ilyen ajánlatokat.

Váltsunk edzőtermet

A havi költségvetésünk súlyos tétele lehet az edzőtermi bérlet. Ha nem ragaszkodunk egy bizonyos helyhez, érdemes körülnézni, milyen máshol a kínálat. Remek akciókat foghatunk ki, így több ezer forintot is spórolhatunk egy hónapban.

Ha már ezer éve voltunk utoljára edzőteremben, ne most kezdjük el. Inkább az ingyenes lehetőségeket térképezzük fel: edzőparkokat, futópályákat, helyi iskolák nyújtotta lehetőségeket vagy az online videók alapján tornázást.

Fontoljuk meg jól az ételrendelést

Nem minden hússal kerül ugyanannyiba egy étel. Amikor rendelünk, válasszuk az olcsóbb változatát ugyanannak az ételnek. Százalékosan jelentősen több pénz maradhat a pénztárcánkban, ha tudatosan rendelünk ételt.

Csúcsidőn kívül menjünk étterembe 

Ne vacsorára foglaljunk asztalt az étteremben. A legtöbb helyen ugyanis a legforgalmasabb időszakon kívül olcsóbbak az ételek és italok, illetve ilyenkor akciós ajánlatokkal csábítják a vendégeket. Ha nem ragaszkodunk a vacsorához, sokat spórolhatunk úgy is, hogy az étteremélmény nem marad el.

Iratkozzunk fel hűségprogramokra

Ha minden nap ugyanott iszunk kávét, érdemes a visszatérő vendégeknek járó ajándékokat kihasználni. A hűségprogramoknak számos előnye lehet, üzlettől, helytől függően, akciókat, kuponokat és ingyenes fogyasztást is ajánlhatnak, amit nem célszerű veszni hagyni. 

Nézzük át alaposan az előfizetéseinket

Lehet, hogy már nem is emlékszünk rá, hogy regisztráltunk egy streamingszolgáltatónál, ahol soha nem nézünk filmet. Ha spórolni akarunk, ezeket érdemes jól átnézni, és törölni, amit jó ideje nem használtunk. Meglepődünk, amikor kiderül, hány ezer forint mehet el ezekre egy-egy hónapban!

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!