Így használd helyesen a bidét, hogy ne okozzon bajt

2023. december 24.
Akár hagyományos bidéről, akár elektromos ülőkéről legyen szó, ellátunk tippekkel, hogy tutira jól és biztonságosan használd.
Így használd helyesen a bidét, hogy ne okozzon bajt

Amikor eljön a zuhanyzás ideje, csak áttörlöd magad egy száraz törölközővel és meg is vagy? Persze, hogy nem. Ennek ellenére az teljesen elfogadott, hogy kizárólag vécépapírt használunk a legkoszosabbnak tartott testrészeink tisztítására. Mindig megmossuk vízzel a kezünket és a testünket, miért ne mosnánk meg vízzel a déli tájainkat is? Itt jön be a képbe a bidé, mint a leghigiénikusabb megoldás.

A bidé a francia „kis ló” szóból ered, hiszen a hagyományos bidékre lovagló ülésben kell felülni. Azóta léteznek már bidé ülőkék is, amikről főleg Japánra asszociálunk. Akármelyiket is választod, a bidének egy rakás előnye van. Így például:

  • Jobb személyes higiéniát biztosít, hiszen a szakértők szerint a vécépapír és víz kombinációja sokkal jobb választás, mintha simán csak papírt használnál.
  • Egyszerűbb tisztítási mód azok számára, akik mobilitási problémákkal küzdenek.
  • Ökobarát, hiszen a bidéhasználat előnyösebb a környezet számára, mintha mindig csak a fából készült papírokra esne a választásunk.
  • Ha kevesebb vécépapírt (és lehúzható nedves törlőkendőt) használsz azáltal, hogy bidére váltasz, megmented magad az eltömődött lefolyócsövektől.

A bidéhasználat első körben elég szokatlan lehet, ezért azt javasoljuk, hogy kezdj a legalacsonyabb víznyomással, amíg hozzá nem szoksz az érzéshez. Utána pedig már sima ügy lesz! De nézzük, hogyan kell használni a specifikus változatokat!

A bidé ülőke

A bidé ülőkét rendkívül könnyű felhelyezni. Annyi a dolgod, hogy leveszed a jelenlegi vécéülőkét, felszereled a bidét és összekötöd a vízvezetékkel. Minden ülőkének világosan jelzett irányítógombjai vannak, viszont a vécén ülve nem biztos, hogy látni fogod ezeket, ezért azt tanácsoljuk, hogy előtte alaposan ismerkedj meg velük. 

Az elektromos verziók esetében számos opciót találhatsz a távirányítón, általában a mosás funkciót kell kiválasztani, és gyakran megválaszthatod, hogy elölről vagy hátulról érkezzen a vízsugár. Emellett beállíthatod a szórófej pozícióját is, így a víz pontosan oda érkezik, ahová szeretnéd. A nem elektromos verziónál viszont legtöbbször csak a víznyomást és a hőmérsékletet szabályozhatod – általában egy csappal.

Így használd helyesen a bidét, hogy ne okozzon bajt

Az elektromos WC-ülőke kis lakásba tökéletes megoldás, ha bidét szeretnél

Hogy milyen sokáig folyatod a vizet, az személyes tapasztalttól függ, de általánosságban elmondható, hogy 20-60 másodperc elég szokott lenni. Ha nagyon extra az ülőkéd, akkor még szárító funkciója is van, így nem kell a vizezés után sem vécépapírt használnod – kivéve, ha csekkolnád, hogy jól végezte-e a dolgát a bidé.

A hagyományos bidé

Ha elfér a fürdőszobádban egy különálló, hagyományos bidé (tudod, amelyik nagyjából úgy néz ki, mint egy fedél nélküli vécé), azt a vécé mellett szokták elhelyezni, hogy közvetlenül annak használata után átülhess a bidére. Ez megtörténhet lovagló ülésben, a bidé csapjával szemben, vagy úgy, ahogy a vécére ülnél le, a csapnak háttal.

Helyezkedj el rajta úgy, hogy a csap jó irányba ívelje a vizet, majd állítsd be a nyomást és a hőmérsékletet. Először érdemes hideg vízzel kezdeni, és úgy folyamatosan hozzászoktatni magad a melegebb hőmérséklethez. Mert bár a forró víz szuperül tisztít, azért mégis ott van annak kockázata, nehogy megégesd magad. 

Néhány bidének nincs szórófeje. Ezt úgy kell használni, hogy megtöltöd a bidét, és mintha csak fürdenél vagy zuhanyoznál, a kezeddel locsolod a tisztítandó területekre a vizet.

Forrás: Business InsiderFotók: Getty Images