Ez a negyedik gyertya jelentése az adventi koszorún

2023. december 24.
Advent negyedik vasárnapja idén szentestére esik. Eláruljuk, mit jelent a negyedik adventi gyertya az Isten örök szeretetét szimbolizáló adventi koszorún.
Negyedik adventi gyertya jelentése
  • Az adventi koszorú mind a négy gyertyájának megvan a saját jelentése a vallásos hagyományok szerint.
  • Maga az adventi koszorú Isten örök szeretetét szimbolizálja.
  • De mi a jelentése az adventi koszorú negyedik gyertyájának?

2023-ban advent negyedik vasárnapja szenteste napjára esik. Ekkor gyújtjuk meg a negyedik adventi gyertyát, aminek – hasonlóan az első, második és harmadik gyertyához – saját jelentése van. Az adventi gyertyák fénye általánosságban a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét szimbolizálja. 

Milyen gyertyákat gyújtunk a négy adventi vasárnapon?

A katolikus és a többi keresztény vallásban nem ugyanolyan színű adventi gyertyát gyújtanak hagyományosan. Bár ma már nem ragaszkodunk feltétlenül a tradicionális színekhez, nem véletlenül lett a katolikus vallásban három lila és egy rószaszín gyertya az adventi koszorún, ennek is jelentése van.

Negyedik adventi gyertya jelentése

Negyedik adventi gyertya jelentése

A lila gyertyák a böjti időszakot szimbolizálják, advent idején a pap is lila miseruhát visel és a templomi oltárt is lila színbe öltöztetik. A harmadik adventi gyertya az egyetlen rózsaszín, ami az örömet jelképezi. Hiszen Krisztus eljövetele egy örömteli esemény a vallásban. 

  • Az első adventi gyertya a hitet, Ádámot és Évát jelképezi, hiszen nekik jövendölték meg először a Megváltó eljövetelét.
  • A második adventi gyertya jelentése a remény. Isten ígéretére utal, amit a zsidó népnek tett, miszerint az ő népükből származik majd a Messiás, az emberiség reménye.
  • A harmadik adventi gyertya, az egyetlen rózsaszín, Szűz Máriát jelképezi, aki megszülte a Fiút az emberiség örömére. Ezért is különleges a harmadik adventi gyertya.

Mit jelent a negyedik gyertya az adventi koszorún?

Bár nem kell meghatározott sorban haladni, és arra sincs szabály, hogyan kell elhelyezni a gyertyákat az adventi koszorún, a negyedik gyertya is lila színű. Ez a gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezi, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek. A negyedik gyertya jelentése az adventi koszorún a szeretet.

A protestáns vallásokban gyakori, hogy egy ötödik, fehér színű, nagyobb gyertyát is állítanak  az adventi koszorú közepére. Ez az úgynevezett Krisztus-gyertya, amit karácsony napján, december 25-én gyújtanak meg.

Fotó: Unsplash