Karácsonyi kvíz: csak az emberek 3 százaléka tudja a választ minden kérdésre

2023. december 18.
Mennyire ismered a karácsonyt? A legújabb műveltségi kvízünkkel próbára teheted magadat, és sok újat is megtudhatsz a kedvenc ünnepünkről!
Karácsonyi kvíz
  • Ha van nagykarácsony, tényleg létezik kiskarácsony is?
  • Hány kérdésre tudunk válaszolni a karácsonnyal kapcsolatban?
  • Töltsük ki karácsonyi kvízt, ami nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk!

Nem sokan tudják, de december 25-én kezdetben a Napistent ünnepelték, mely helyébe csak a 300-as évek körül került a Megváltó születésének ünnepe. De vajon más karácsonnyal kapcsolatos tényekkel is hasonlóan vagyunk, vagy meg tudjuk válaszolni a karácsonyi kvíz kérdéseit?

Ahogy a Mikulás-kvíz esetében, úgy a karácsonyi kvíz kérdéseinél csupa-csupa érdekességre kérdezünk rá az ünneppel kapcsolatban.

„Kiskarácsony, nagykarácsony”

Nincs olyan ember, aki ne ismerné a népszerű karácsonyi gyerekdalt. Azt már jóval kevesebben tudják csak, hogy ez az ének nem egyszerűen szójáték a karácsonnyal, hanem valós egyházi ünnepnapokra utal.

A nagyobb keresztény ünnepeknek úgynevezett nyolcada van. Ez azt jelenti, hogy a szokások szerint nyolc napig ünneplik őket. Ha kiszámoljuk, karácsony nyolcada december 25-től január 1-ig tart. Magyarországon a néphagyomány nem véletlenül emlegeti kiskarácsonyt és nagykarácsonyt. Utóbbi van december 25-én, míg előbbi a karácsonyi ünnepkör nyolcadik napja, azaz január 1.

Az első karácsonyfa

Azzal nagyjából tisztában vagyunk, hogy a karácsonyfa-állítás hagyománya valamikor a 19. században terjedt el Európában igazán és vált általánossá. Azt tudtuk viszont, hogy Luther Márton volt az első, aki feldíszített egy karácsonyfát?

A német protestáns közösségekben már a 16. században megjelent tehát a karácsonyfa, Magyarországon viszont csak a 19. századtól állítunk karácsonyfát. Nem meglepő, hogy a karácsonyfának is vannak pogány gyökerei, ahogy például az adventi koszorúnak is. (Kitöltöttük már az adventi kvízt?) Eredetileg az élet fáját, az ajándékozó szeretetet és az örökkévalóságot szimbolizálta.

Indulhat a karácsonyi kvíz?

Itt az ideje, hogy megnézzük, hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a karácsonyi kvízben. Tíz kérdésre kell felelnünk a kvízben, melyek mind a karácsonyhoz kapcsolódnak. Három-három válaszlehetőségünk lesz minden kvízkérdésnél, ezek közül kell megjelölnünk azt, ami szerintünk a helyes. A karácsonyi kvízből kiderül, vajon igazi karácsonyimádók vagyunk, vagy egy Grincs lakik bennünk.

Hány pontot érsz el a legnehezebb karácsonyi kvízen?

Karácsonyi kvíz

Mennyire ismered a karácsonyt? A legújabb műveltségi kvízünkkel próbára teheted magadat, és sok újat megtudhatsz a kedvenc ünnepünkről!

Fotó: Unsplash