Azonnal átalakítja az életed ez a három japán filozófia

2023. december 26.
Ha követed a japánok életfilozófiáit, hidd el, rögtön boldogabbnak és elégedettebbnek fogod érezni magad.
3 japán filozófia, ami azonnal átalakítja az életed

Legyünk őszinték: a japánoknak valahogy jobban megy az élet műfaja, mint a világ többi részének. Az élethez való tudatos hozzáállásuk egyszerűen lenyűgöző. Ezért, hogy ha jobban szeretnél élni, érdemes egy kicsit megismerni a japán életfilozófiákat, hiszen ezek azonnal át tudják formálni jobb irányba az életedet. Mutatunk hármat.

Kintsugi

Kintsuginak hívják azt a japán művészeti formát, mely során a törött cserepeket arany-, ezüst- vagy platinaporral elkevert ragasztóval forrasztják össze. Így létrehozva valami még csodásabbat a sérülésből. Ennek a művészetnek az egyszerű, mégis felszabadító gondolatát átültethetjük a saját életünkbe is. Hiszen mindannyian számos sérülés-csomagot cipelünk magunkkal, amiket azonban igyekszünk rejtegetni, és elnyomni. Ahelyett, hogy arannyal összeragasztanánk magunkat ott, ahol megrepedtünk, majd büszkén kitennénk a kirakatba az eredményt.

Ezt meg is teheted két egyszerű, de nagy bátorságot igénylő lépésben:

  • Elfogadás: Tudjuk, hogy nagyon nehéz magunkévá tenni azokat a sebeket, amiket az évek során szereztünk. Ha azonban megtanuljuk elfogadni őket és együtt élni velük olyannyira, hogy nem okoz nehézséget beszélni sem róluk, akkor fogjuk felszabadítani saját magunkat az érzelmi terheinktől.
  • Javítás: Nem elég szimplán helyrehozni a sérüléseinket: aranyöltésekkel kell összevarrnunk őket. Erre talán a legjobb stratégia az, ha meglátod a pozitívat abban, ami veled történt. Talán empatikusabb lettél tőle, esetleg olyan élettapasztalatokat szereztél miatta, amiket mások soha nem élnének át. Erősebb lettél, és ez gyönyörű.

A lényeg tehát, hogy ne rejtegesd a sérüléseidet. Mutasd meg a világnak az aranyozott törésvonalaidat, mert hidd el: a sebezhetőség szupererő.

Ma

A Ma koncepciója a semmire, a csendre utal. A japán kultúra rengeteg ponton alkalmazza a Mát: a művészetben gyakori a negatív tér használata, a beszélgetéseket gyakran megszakítják a csendek. Még amikor meghajlanak egymás előtt, akkor is tudatosan megállnak egy pillanatra, mintegy biztosítva, hogy elég Ma volt a meghajlásban, hogy elég tisztelettudó és jelentőségteljes legyen. Mi azonban mintha képtelenek lennénk a semmittevésre, a csendre. Utóbbit folyamatosan igyekszünk kitölteni az életünkben, akár egy beszélgetésről, akár a mindennapi rohanásról legyen szó.

3 japán filozófia, ami azonnal átalakítja az életed

Hagyd szárnyalni a gondolataidat, anélkül, hogy bármilyen külső tényező elvonná a figyelmed

Azonban ha bevesztünk némi Mát az életünkbe, megfigyelhetjük, hogy sokkal jobban fog menni az a bizonyos mindfulness. Ha mindennap legalább fél órát ülsz a gondolataiddal úgy, hogy nem csinálsz semmit, esetleg meditálsz vagy naplót írsz, de legfőképpen belülre, magadra figyelsz, jelentősen javíthatsz az életminőségeden.

Shinrin-yoku

A Shinrin-yoku lényege, hogy spirituálisan eggyé válsz a természettel. Nem csak arról van szó, hogy elmész kirándulni, vagy futni egyet a Margit-szigeten. Hanem arról is, hogy tudatosan bekapcsold az érzékszerveidet, hogy a segítségükkel úgy szívd magadba a természetet, mint egy szivacs. Egy amerikai felmérés szerint az átlagember az élete 93 százalékát beltérben tölti (87 százaléka ennek a konkrét beltér, 6 százaléka pedig az autóutakat fedi le). Ez az, amin érdemes változtatni: kapcsolódj a természettel. Tölts több időt a szabadban.

És hogy igazán jól gyakorold a Shinrin-yokut, menj el egy erdőbe, parkba vagy bármiféle szabad térbe, és próbáld meg mind az öt érzékszerveddel felismerni mindazt, amit a természet kommunikál feléd. Hallgasd a madarak csicsergését, a levelek ropogását a lábad alatt. Nézd meg, milyen gyönyörűen színesek a fák. Szívd be jó mélyen az erdő, az útszéli virágok illatát. Simíts végig a fák törzsein, nyáron pedig mászkálj mezítláb a fűben.

Mindezt pedig próbáld meg minél gyakrabban, akár heti rendszerességgel végezni.

Forrás: YourTangoFotók: Getty Images