Tudod, mi az a porsarok? Pedig sokkal gyorsabbá teszi a takarítást!

2023. március 15.
Ismered, mi az a porsarok? Ha még nem, biztos, hogy sürgősen be akarunk szerezni majd néhányat, mert a takarítást sokkal, de sokkal gyorsabbá és alaposabbá teszi.
A pornak esélye sincs elbújni, ha a porsarokkal eltorlaszoljuk a sarkokat.
  • A 20. századra az emberiség elfelejtette a porsarok használatát, pedig a korábbi évszázadok egyik legzseniálisabb vívmánya volt, már ami a takarítást illeti.
  • Nem csak hasznos ráadásul, de a korabeli darabok gyönyörűek is.
  • A pornak esélye sincs elbújni, ha a porsarokkal eltorlaszoljuk a sarkokat. 

Ahogy a boszorkánylépcsőt is méltatlanul elhanyagolta a 20. század, úgy a porsarokról is teljesen elfeledkeztünk, ahogy feltalálták a porszívót. Az emberiség megannyi zseniális tudományos, orvosi és technológiai újítása mellett az őseink találmányai a múlt homályába vesznek. 

A porsaroknál jobbat azonban még soha nem találtak fel a takarítás hatékonyabbá, gyorsabbá tételére. Ráadásul még szép is.

De mi az a porsarok?

Tényleg érthetetlen, miért nem használjuk még most, a 21. században is ezt a roppant ötletes kiegészítőt. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Science⚛️ (@jerryscience)

 

A porsarok egy aprócska, dekoratív fém eszköz, amit a szobák vagy lépcsők sarkaiba illesztenek, hogy így akadályozzák meg a kosz és por felhalmozódását a nehezen tisztítható részeken. Egy szöggel rögzítették a lépcsőfokhoz, és a söprést, felmosást sokkal könnyebbé tette. 

Miért tűnt el a porsarok?

Bár a porszívót feltalálták, a sarokban összegyűlő makacs porcicák és kosz azonban nem szűnt meg létezni. Ugyan a takarítás könnyebb lett, ám ezekből a résekből továbbra sem könnyű alaposan kitisztítani a koszt. A porsarok a porszívózást is könnyebbé tenné, hiszen ezzel a pornak esélye sincs elbújni.

Ha szerencsések vagyunk, régiségboltokban rábukkanhatunk néhány darabra. Különösen Angliában járva érdemes nézelődnünk az antikváriusoknál, mivel a viktoriánus korban volt roppant elterjedt. 

De néhány 21. századi cég is felfedezte már a piaci rést, és árulnak korabeli stílusú porsarkokat. Ami roppant üdvözlendő, hiszen ez tényleg valódi problémát old meg, amiről nem is tudtuk, hogy ilyen egyszerű megoldás van rá, ami ráadásul szép is.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images