Ezzel a trükkel fele annyi idő alatt kitakaríthatjuk az egész lakást

2023. június 11.
Folyamatosan próbálunk lecsípni egy kis időt a mindennapi elfoglaltságokból, hogy valamennyire ki tudjunk takarítani? Az idejét sem tudjuk, mikor értünk végig az egész lakáson egyben? Mutatunk egy remek módszert arra, hogyan takarítsuk ki az egész házat feleannyi idő alatt!
Ezzel a trükkel fele annyi idő alatt kitakaríthatjuk az egész lakást
  • Hogyan illesszük be a sűrű hétköznapokba a takarítást?
  • Ezzel a 6 egyszerű módszerrel fele annyi idő alatt végigtakaríthatjuk az egész lakást.
  • Arra is nagyon jók ezek a trükkök, hogy a rend megmaradjon és ne uralkodjon el ismét a káosz.

A takarításban is vannak olyan aranyszabályok, melyek betartásával a saját dolgunkat könnyíthetjük meg. Nem kell, hogy folyamatos hajsza és küszködés legyen a lakás rendben tartása. 

Mutatjuk, melyik az a hat fő szabály, amit ha mindig, minden körülmények között betartunk, fele annyi idő alatt végezhetünk a takarítással. 

1. Fentről haladjunk lefelé

Mindig a portörlés legyen az első házimunka, amit elvégzünk. Ezt is a legmagasabb ponton indítsuk, a könyvespolc tetején például. Mivel a por lefelé hullik, ha előbb kiporszívózunk és csak utána törölgetünk, a végén kezdhetjük előről a padló takarítását

2. Olyan stratégiánk legyen a takarításra, ami nekünk a legjobb

Ha nekünk az a kényelmesebb, hogy 1-2 napot kijelölünk a héten, és ilyenkor takarítunk végig mindent, csináljuk így. Ha inkább kisebb részfeladatokra osztjuk, és a hét minden napján elvégzünk valamit, legyen ez a mi módszerünk. A lényeg, hogy tudatosan ragaszkodjunk ehhez a rendszerhez.

3. Oldjuk meg és felejtsük el

Utáljuk a porszívózást? Szerezzünk be egy robotporszívót és soha többé ne végezzük mi a piszkos munkát. Helyette bármi mást házimunkát végezhetünk, ami legalább olyan hasznos, viszont nem gyűlöljük. 

4. Odafigyeléssel takarítsunk

Fontos a módszeresség a tükör hatékony letisztításához is

Fontos a módszeresség a tükör hatékony letisztításához is

Jelentősen hatékonyabbak lehetünk a takarításban és lerövidíthetjük a házimunkával töltött időt, ha odafigyeléssel végezzük. Amikor porszívózunk vagy felmosunk, módszeresen, egymás mellett húzva a csíkokat dolgozzunk. Ugyanezt a technikát alkalmazhatjuk a tükörnél is. 

A mikrótakarításnál rengeteg időt megspórolhatunk, ha előtte beteszünk egy tál ecetes vagy citromos vizet, és hagyjuk, hogy a gőz feloldja a lerakódott szennyeződést a sütő belsejében. Ezután csak egy mozdulattal le kell törölnünk.

A fürdőszobában először minden felületet spricceljünk le a tisztítószerrel, hagyjuk hatni néhány percig, majd sokkal kevesebb súrolással ragyogóan tisztára törölhetjük.

5. Elfogadható időhatárokat szabjunk magunknak

A takarításban minden apró töredékidő számít. Ha egész nap nincs is időnk rá, nézzük meg, hova tudunk a mindennapokba 15-30-60 percet beilleszteni, amikor megcsinálhatunk bizonyos feladatokat. Használjuk ki a technológia vívmányait, amennyire csak lehet.

6. Ne egyedül akarjunk mindent kitakarítani

Minden családtagot vonjunk be a házimunkába. Tervezzük meg, kinek mi lesz a teendője, és tartsuk magunkat ehhez. Így mindenki érezheti a súlyát a feladatoknak, és nekünk sem kell a hétvégét a takarítással tölteni.

Forrás: Mental Floss, fotó: Unsplash