7 rossz szokás, amitől sokkal koszosabb lesz az otthonod

2023. július 19.
A por gyűlik akkor is, ha nem vagyunk otthon. A főzés óhatatlanul összekoszolja a konyhát. De vannak olyan rossz szokásaink nekünk is, amivel mi magunk tesszük még piszkosabbá a lakásunkat.
7 rossz szokás, amitől sokkal koszosabb lesz az otthonod
  • Egészen hétköznapi szokásokkal tesszük piszkosabbá a lakásunkat.
  • Gyakran előfordul például, hogy csak beszaladunk valamiért a lakásba utcai cipőben?
  • De az is okozhatja a koszt az otthonunkban, ha maguk a takarító eszközeink nem tiszták.

Túl a higiéniai szempontokon van valami megnyugtató abban, ha tisztaság veszi körül az embert. Mégis a legjobb szándékunk és erőfeszítéseink ellenére saját magunk is sokat ártunk a rendnek és tisztaságnak, és tesszük hétköznapi szokásainkkal piszkosabbá a lakásunkat.

Ha sikerül megszabadulnunk ezektől az apró szokásoktól – melyeknek legtöbbször nem is vagyunk tudatában -, észrevehetően tisztább, rendezettebb lesz az otthonunk és könnyebb lesz a takarítás is.

1. Utcai cipővel bemegyünk a lakásba

Csak néhány másodperc lenne, mégis sokan vannak úgy vele, hogy csak beszaladnak valamiért a szobába, addig nem rúgják le a cipőjüket. Bár apróságnak tűnik, ezek a kis beszaladások jelentősen hosszabbíthatják a porszívózással töltött időt. Nem is beszélve a rengeteg kórokozóról, amit az utcáról behordunk a cipő talpán a lakásba.

2. Nem csukjuk le a vécé fedelét lehúzás előtt

Nem csak azért van a fedél a vécén, hogy ne ejtsük bele fogkefénket. A kutatások szerint minden egyes lehúzásnál a vécétől számított 1,5 méteren belül az apró vízrészecskék beterítenek mindent. Ezek után el tudjuk képzelni, mekkora munka megfelelően fertőtleníteni mindent a fürdőszobában, és mennyivel egyszerűbb lenne a dolgunk, ha úgy húznánk le a vécét, hogy lecsukjuk előtte a tetőt.

3. Koszos eszközökkel takarítunk

Ha a takarítási eszközök maguk sem tiszták, azzal csak széthordjuk a koszt

Ha a takarítási eszközök maguk sem tiszták, azzal csak széthordjuk a koszt

Egy szennyezett felmosórongy vagy szivacs, amivel kimossuk a mosdókagylót, inkább széthordja a koszt és a baktériumokat ahelyett, hogy tisztaságot varázsolnánk vele. Nemcsak az otthonunkat, hanem a takarításhoz használt eszközeinket is megfelelően meg kell tisztogatnunk, ha azt szeretnénk, hogy ragyogjon az otthonunk.

4. Nem mossuk elég gyakran a konyharuhát

A felmérések szerint az emberek hajlamosak elfeledkezni a konyharuha gyakori mosásáról is. Ezek óhatatlanul szennyeződnek főzés közben, és még ha a tiszta kezünket töröljük is bele, hamarabb táptalajul szolgálnak a baktériumoknak, mint gondolnánk. A konyharuhákat minden egyes főzés után ki kellene cserélnünk valójában ahhoz, hogy megfelelően higiénikus maradjon a környezetünk.

5. Nem olvassuk el a tisztítószerek használati utasítását

Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor azt várjuk egy tisztítószertől vagy valamilyen eszköztől, hogy a nyomában ragyogó tisztaság marad, a végeredmény viszont korántsem tökéletes. Ilyenkor általában a hiba a mi készülékünkben keresendő. Legtöbbször ott a baj, hogy nem olvastuk el a használati utasítást rendesen, és így nem jól alkalmaztuk a takarítószereket.

6. Mindent elhiszünk, amit a TikTok-on látunk

@home_reimagined

5 bathroom cleaning hacks you NEED to try #bathroomcleaning #cleantok #cleanhack #lifehackvideo #swifferhack #essentialoil #bathroom #lifehack #clean

♬ Work Bitch – Britney Spears

A takarítós videók kétségtelenül szórakoztatóak, ám a való életben korántsem működnek úgy a dolgok, ahogy ott láthatjuk. Kezeljük ezeket kellő óvatossággal, és hallgassunk a józan eszünkre, mielőtt kipróbáljuk.

7. Hagyjuk, hogy felhalmozódjon a sok takarítani való

A legtöbb embernek remek kifogásai vannak, miért nem épp most rak rendet vagy takarítja fel az adott helyiséget. Pedig sokkal egyszerűbb naponta 15-20 percet rááldozni a takarításra, mint hétvégén egy napon keresztül csak súrolni és pakolni.

Forrás: Better Homes & Gardens, fotó: Unsplash, Getty Images