Retró kvíz: hányat találsz el a téli kérdések válaszai közül?

2024. január 07.
Ez a retró kvíz még annak is feladja a leckét, aki akkor élt! Vajon mennyi mindenre emlékszel a Kádár-korszak téli élményei közül? Töltsd ki a kvízt és kiderül, hány pontot érsz el!
Retró kvíz tél
  • A tél különleges időszak, annyi élmény és esemény vár ránk. 
  • Vajon emlékszünk még a retró korszak teleire?
  • Töltsük a retró kvíz téli változatát! Hány pontot érünk el rajta?

A telek gyerekkorunkban mindig nagyon izgalmasak. Nem csak azért, mert várjuk a havazást. De annyi ünnep és élmény vár ránk, hogy minden hétre jut valami izgalmas kaland. Nem volt ez másképp a Kádár-korszakban sem. Most egy retró kvízzel próbára tehetjük magunkat, vajon mennyire emlékszünk még ezekre a régi telekre!

A fehér karácsony

Legjobban a télben talán a havat várják a gyerekek és felnőttek egyaránt. Mondhatjuk, hogy erről is a marketing tehet. Ráadásul az irodalom reklámhatása! Ugyanis a legtöbb klasszikusnak számító regényünkben központi szerepet kap a fehér karácsony. Ezek a művek ugyanis a 18-19. században születtek, amikor Európa éghajlata a leghidegebb volt. Nevezik kis jégkorszaknak is ezt az időszakot. 1,5-2,5 Celsius-fokkal hidegebb volt akkoriban, a telek csapadékosabbak voltak, ami karácsony táján így nem meglepő módon nagyobb eséllyel volt hó. 

De a retró korszak is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy vágyakozunk a hóesés és fehér karácsony után. Akik a 20. században nőttek fel, átélhették 1960–2000 között Magyarország leghidegebb teleit. Tudtuk például, hogy az 1990-es években volt a legtöbbször fehér karácsony az 1950-es évek után?

A legnagyobb havazások

Hatalmas havazásokra is volt példa Magyarország történetében. A régi korok beszámolói szerint például 1601-ben akkora hó hullott, hogy az emberek mellkasáig ért. Az utak helyett a Duna jegét használták az emberek.

1708-ból származik az a leírás, miszerint Sopronban annyi hó hullott, hogy az ablakokból lehetett az utcára lépni, illetve a városfalakra.

Az 1947-es nagy havazás

Az 1947-es nagy havazás

De a legvastagabb hótakaró 1947-ben hullott Budapestre. Három hónapon át, januárban, februárban és márciusban is folyamatosan esett a hó, miközben a Dunán is masszív jégpáncél alakult ki. Február 19-én Kőszegen 151 centiméteres hótakarót mértek. Ez a rekord már valószínűleg sohasem dől meg, hiszen a 21. században egyre kisebb esély van a tartós hidegre és havazásra Magyarországon.

Töltsük ki a téli retró kvízt!

Itt az ideje, hogy a nosztalgiázás után kitöltsük a téli retró kvízt. Szokás szerint 10 kérdésre kell válaszolnunk. A retró kvízben lesz, amikor egy képpel kapcsolatban kell megtalálnunk, melyik a helyes válasz, de olyan is, amikor egy dátummal kapcsolatos a kérdés. Hány helyes válaszunk lesz végül a téli retró kvízben?

Retró kvíz: mennyi dologra emlékszel a Kádár-korszak téli élményeiről?

Retró kvíz tél

Ez a retró kvíz még annak is feladja a leckét, aki akkor élt! Vajon mennyi mindenre emlékszel a Kádár-korszak téli élményei közül? Töltsd ki a kvízt és kiderül, hány pontot érsz el!

Fotó: Fortepan/Beyer Norbert, Urbán Tamás, Bojár Sándor, Szalay Béla, Gábor Viktor