Irodalmi kvíz: hány híres magyar regényt ismersz fel a szereplők alapján?

2023. július 24.
Tényleg nagyon híres magyar regényekről van szó, amiknek nagy részét kötelező olvasmányként mind elolvastunk az iskolában. De hányat ismerünk fel ezek közül a szereplők alapján? Teszteld az irodalmi tudásod új kvízünkkel!
Irodalmi kvíz híres magyar regény
  • Az a közös a kvízben szereplő könyvekben, hogy nem csak Magyarországon, de külföldön is elismerik és szeretik. 
  • A legtöbb regény esetében még akkor is tudjuk, melyik műről van szó, ha a szerző csupán egy keresztnevet használ a főhős jelölésére. 
  • Hány magyar regényt ismerünk fel a kvízben csupán a szereplőkről?

Nagyon nehéz dolog kiválasztani 10 regényt a magyar irodalomból egy irodalmi kvíz kérdéseihez, hiszen sokszor tíz olyan regény született már az évszázadok során, melyek nem csak itthon, de külföldön is ismertek és közkedveltek.

Az új kvízünkben most az a feladat, hogy csupán a szereplők neve alapján ismerjük fel a híres magyar regényeket!

Melyik a leghíresebb magyar regény?

Nehéz megmondani pontosan, ki a nemzetközi szinten is meghatározóvá vált magyar szerző, hiszen sok olyan magyar író van, akinek több nyelvre is lefordították könyveit. 

Az UNESCO Index Translationum adatai szerint az utóbbi harminc évben Kertész Imrét és Márai Sándort fordították legtöbbször idegen nyelvre. Jelen pillanatban a két szerző szinte osztozik az első helyen, a két író műveiknek 215, illetve 213 fordítását jegyzik az elmúlt harminc évben. 

Legtöbbet idegen nyelvre fordított magyar szerzők:

  1. Kertész Imre
  2. Márai Sándor
  3. Molnár Ferenc
  4. Esterházy Péter
  5. Konrád György
  6. Szabó Magda
  7. Nádas Péter
  8. Kosztolányi Dezső
  9. Hemző Károly
  10. Lajos Mari

Kik az irodalmi kvíz bajnokai?

Valószínűleg sokan emlékeznek még a 2005-ben megrendezett A Nagy Könyv elnevezésű országos felmérésre. Ezt az irodalmi programsorozattal összekapcsolódó eseményt Európa több országában is megrendezték, hogy megnézzék, kik az adott országok legolvasottabb, legnépszerűbb szerzői. Kvízünkbe is sokan bekerültek A Nagy Könyvben is megjelent szerzők és regényeik közül.

A szavazás a száz legnépszerűbb könyvre 2005 február végén kezdődött: bárki bármilyen, magyarul kiadott regényt beküldhetett. 1400 könyvtár, 500 könyvesbolt és 1300 iskola vett részt a versenyben különféle programokkal. Végül 400 ezer szavazat érkezett be és 2005-ben Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye bizonyult a legnépszerűbb regénynek. A második és harmadik helyre Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, illetve Szabó Magda Abigél című regénye futott be. 

Arról ugyan nincs hír, hogy a közeljövőben ismét megszerveznék az átfogó felmérést azzal kapcsolatban, hogy az eltelt szűk 20 évben hogyan változott vajon a legnépszerűbb könyvek sorrendje, de irodalmi kvízünkkel felidézhetjük a közkedvelt magyar regényeket. Hátha kedvünk támad elolvasni is valamelyik a válaszadás után! 

Fotó: Unsplash, Wikimedia, PIM