Ezt a 4 dolgot tartsd be, ha szeretnél jobban aludni

2024. január 08.
Rengeteg ember küzd különböző alvásproblémákkal, de azért szerencsére van néhány trükk, amit bevethetünk a nyugodtabb éjszakákért. Szakértői tippeket hoztunk.

Modern világunk az alvásproblémák melegágya: sokaknak az elalvás jelent kínkeserves kihívást, míg mások rendszeresen felriadnak az éjszaka közepén, de olyanok is vannak, akik olyan rosszul alszanak, hogy minden reggel fáradtan ébrednek. Bár bizonyos esetekben orvosi segítségre is szükség lehet, elképzelhető, hogy elegendő bevetni néhány – szakértői – trükköt a nyugodtabb, pihentetőbb éjszakák érdekében.

Mutatjuk az alvásjavító tippeket!

1. Óvakodj az alkoholtól

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet meginni egy pohár bort lefekvés előtt, hiszen az alkohol alapvetően szedatív hatású. De miközben az alkohol valóban segítheti az elalvást, az alvásminőséget jelentősen rontja: gátolhatja a REM-fázisokat, így sokkal kevésbé lesz pihentető az éjszakánk. Vagyis sokkal jobban tesszük, ha este már inkább csak egy nyugtató teát kortyolgatunk. 

2. Az esti rutin ereje

 Az újszülöttekkel kapcsolatos egyik első feladat a következetes esti rutin kialakítása – ez segít a kicsiknek ráhangolódni az éjszakai alvásra. Ezt ugyanúgy felnőttként sem érdemes elhanyagolni: legyenek meg a saját rituáléink, legyen az egy esti kádfürdő, légzésgyakorlatok, analóg olvasás vagy pár sor lejegyzése a naplónkba. A lényeg, hogy olyan tevékenységeket végezzük – rendszeresen – amik nyugtató, lazító hatással vannak ránk, ezzel is ráhangolódva az éjszakai alvásra.

3. Alvás menetrend szerint

Ez talán a legfontosabb, ugyanakkor a legnehezebben betartható szabály mind közül: próbáljunk mindig közel ugyanabban az időpontban elaludni és felkelni. Az alvási és felkelési időpontok szigorú betartása segít beállítani a cirkadián ritmusunkat, vagyis idővel megtanulja a testünk, hogy mikor jön el az alvás és az ébredés ideje, ez pedig hosszú távon sokkal jobb alvásminőséget eredményez.

4. A B-terv…

Előfordul, hogy még a fenti javaslatok betartása mellett sem sikerül elaludnunk: ilyenkor fontos, hogy legyen B-tervünk. Ne kezdjünk el pánikolni és görcsösen ellenőrizgetni az órát, miközben ébren vergődünk az ágyban! Ha nem sikerül elaludni, jó ötlet lehet, ha egy kicsit elhagyjuk a hálószobát és megpróbálkozunk néhány légzőgyakorlattal, esetleg olvasunk néhány sort. Fontos, hogy semmiféle stimuláló tevékenységet ne végezzünk, hiszen azok nem szolgálják az alvást. Ha néhány perc után újra álmosabbnak érezzük magunkat, térjünk vissza az ágyból és próbálkozzunk újra – de csak nyugodtan!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images