Magas az IQ-d, ha kitalálod, melyik jármű lehet mozgásban

2024. február 05.
Az egész internetet kiakasztotta a cseles fejtörő, amit szinte lehetetlen megoldani – hacsak nem rendelkezünk valóban kivételes intelligenciával!
  • Az alábbi fejtörőnél nemcsak a logikánkat kell bevetnünk, hanem néhány általános iskolai alapismeretet is!
  • A feladatunk az lesz, hogy megállapítsuk, melyik jármű van mozgásban, méghozzá a tartályban található víz kinézete alapján.
  • Vigyázat, ez a trükkös fejtörő sokkal cselesebb, mint ahogy elsőre látszik!

Az egyre népszerűbb online fejtörők egy része „csupán” figyelmünket teszi próbára, az alábbi feladvány azonban ennél kicsit többet kíván – logikánkat is be kell vetnünk és talán még néhány általános iskolai alapismeretet sem árt előhúzni. Mivel kifejezetten komplex feladatról van szó (ráadásul a megoldás is kicsit cselesebb, mint ahogy elsőre sejtenénk) ezt a fejtörőt az egyik legnehezebb feladványnak tartják a netezők. Épp ezért nem véletlen, hogy mindössze az emberek 3 százaléka tudja megmondani rá a jó választ: általában csak a kivételes intelligenciával rendelkező személyeknek sikerül.

Érdemes rendszeresen „gyakorolni” ezekkel a netes fejtörőkkel, hiszen nemcsak jól átmozgatják agyunkat, de segítenek kognitív funkcióink frissen tartásában, így akár még a demencia megelőzésében is segítségünkre lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy minél többet megoldunk, annál jobbak leszünk benne – egy idő után pedig a hétköznapokban is megtapasztalhatjuk majd figyelmünk és észjárásunk fejlődését.

Melyik jármű lehet mozgásban a trükkös fejtörőn?

Az alábbi fejtörőnél tehát az a feladatunk, hogy megállapítsuk, melyik jármű lehet mozgásban a három közül. Ehhez a tartályokban látható víz mozgásából kell következtetnünk. Érdemes átgondolni néhány fizikai alaptörvényt, akár egy kis házi kísérletet is elvégezhetünk. 

De előre szólunk, a jó megoldáshoz kicsit jobban át kell mozgatnunk az agyunkat és meg kell próbálnunk nem annyira konvencionális keretek között gondolkodni. Előny, ha jó a fantáziánk és képesek vagyunk vizualizálni a jeleneteket, hiszen így könnyebben elképzelhetjük a fejtörőt a valóságban is. Mutatjuk is a képet, kezdődhet az agytorna!

A trükkös fejtörő megoldása egyáltalán nem egyértelmű

Sikerült megtalálnod a választ? Ha szeretnéd ellenőrizni a megoldásod, vagy csak megnéznéd a helyes megfejtést, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

Meglepő megoldás: nem csak egy jó válasz létezik!

Bár a legtöbben a C jelzésű járműre szoktak tippelni, a valóságban mindhárom autó lehet mozgásban. A tartályokban álló víz alapján az A jármű valószínűleg épp fékez, a B egyenletes sebességgel halad, míg a C gyorsul. A fejtörő megoldása tehát az A, B és C jelzés együttesen!

Ha tetszett ez a feladvány és szívesen kipróbálnád magad még hasonló kihívásokban, nézd meg ezt a fejtörőt, ahol azt kell kinyomoznunk, melyik ház lakója lehetett a tolvaj!

Forrás: BrightSide