6 ok, amiért olyan különlegesek a vörös hajú emberek

2024. február 08.
A vörös hajú ember nemcsak vonzó és szexi, de a tudomány is megannyi fejezetet szentelt már nekik. Ellenállóbbak, ritkábban betegszenek meg, és érzékibbek is.
Egy vörös hajú fiú és egy vörös hajú szeplős lány egymás mellett fekszik
  • A vörös hajú embereket szerte a nagyvilágban sok bántás éri
  • A vörös hajúak a világ népességének 4 százalékát teszik ki, de eltűnni nem fognak
  • Tudományos kutatások bizonyítják, a vörös hajú emberek nemcsak intimebbek, de ellenállóbbak is

Míg a Redheads című dokumentumfilm azt mutatja be, hogy mennyire sok szenvedéssel jár, ha valaki vörös hajúnak születik, Thomas Knights brit fotós Red Hot című fotósorozata egy másik végletet mutat be. Száz vörös hajú férfi fotójával bizonyítja, hogy a vörös hajú ember többek között nagyon izgalmas.

A mozivásznon is egyre több a vörös hajú sztár, legyen az Damian Lewis (Az elit alakulat), Kristofer Hivju (Trónok harca), de Harry herceg is sokak szívét megdobbantja. Nem mellesleg a tudomány is piedesztálra emeli a vörös hajú embereket.

A vörös hajú ember ritkábban betegszik meg

A British Journal of Cancer egy tanulmányában publikálták azt a kutatást, miszerint a vörös hajú férfiaknál 54 százalékkal kisebb a prosztatarák kialakulásának esélye. A kutatók szerint a haj pigmentációját meghatározó gének befolyással vannak a daganatok kialakulására is.

A vörös hajú ember érzékibb

A Hamburgi Egyetem kutatásából tudjuk, hogy a vörös hajú emberek jobban meg tudják élni az intimitást, mint a szőke vagy épp barna társaik. A vizsgálat, amiben több mint száz természetes vörös hajú nő vett részt, megállapítja, hogy a ragyogó szín afrodiziákumként hat, a fiatalságot és a termékenységet szimbolizálja.

A vörös hajú ember soha nem lesz ősz

A természetes vörös árnyalat az idő előrehaladtával sem változik át szürkévé, jellemzően aranyszínű árnyalatot vesz fel vagy hófehérré alakul át.

A vörös hajú ember csontozata erős

A vörös hajú ember számára mindegy, hogy napos az idő vagy épp borongós, sokkal több D-vitamint tudnak felvenni, mint mások. A Scotlands DNA projekt szakértői szerint a vörös hajúak gyenge fényviszonyok mellett is többet tudnak előállítani az esszenciális, csonterősítő vitaminból, és a nap jótékony hatásait is mindössze 10-15 perc alatt képesek bezsebelni.

A vörös hajú ember büszke

A vörös hajúak erős, összetartó közösséget alkotnak, akik mindig támogatják egymást. A vörös hajúak nemcsak kampányokat indítanak, mint például a Red Hot 100, hogy véget vessenek a diszkriminációnak és pozitív példaképeket adjanak közösségüknek, de a Ginger Pride Walks felvonuláson is egyre többen vesznek részt.

A vörös hajúakat nem kell félteni

Bár a vörös hajúak a világ népességének mindössze 4 százalékát teszik ki, és sokan úgy hiszik, hogy számuk egyre csökken, genetikai szakértők szerint a vörös hajúakat nem kell félteni, nem tűnnek el.

Forrás: Your Tango Fotó: Getty Images