Történelem kvíz: ha 6 kérdésre tudod a választ, átmész az érettségin!

2023. december 21.
A magyar történelemből szemezgettünk igazi fogós kérdéseket a legújabb műveltségi kvízünkhöz. Vajon átmennénk még az érettségin történelemből? Töltsük ki a kvízt, és kiderül!
Történelem kvíz
  • Vigyázat, becsapós kérdések is akadnak a történelmi kvízben!
  • Ezúttal nem az évszámokra kérdezünk rá a magyar történelemből, de a dolgunk így sem lesz könnyű.
  • Minden középiskolai tudásunkra szükség lesz ahhoz, hogy jól válaszoljunk a történelem kvíz kérdéseire!

Több mint ezeréves történelme során olyan változatos viszonyok uralkodtak Magyarországon, hogy ebből csak egy nagyon nehéz történelmi kvízt lehet összeállítani. Valószínűleg lesznek olyan kérdések a kvízben, amire kapásból rávágjuk a választ, ám a következőnél már lehet, hogy erősebben kell kutakodnunk iskolás emlékeink között, hogy a jó választ eltaláljuk.

A magyarság történelmének zivataros századai

Valójában azt sem tudjuk biztosan, honnan ered a magyar nép, ezzel kapcsolatban a nyelvtudomány ad csak pontosabb választ. Hosszú évtizedek kitartó munkájával fejtették fel a magyar nyelv rokonságát a finnugor népekkel. (Vajon a helyesírásunkat mennyire ismered? Töltsd ki a helyesírási kvízt, és kiderül, vajon jól használod-e az ly-t és j-t!)

Az azonban bizonyos, hogy a magyar államot és egyházat I. (Szent) István szervezte meg. István sokat köszönhetett apjának, Gézának, aki gyakorlatilag előkészítette fiának a hatalomhoz vezető utat. Géza soha nem vált igaz kereszténnyé, de családját már az új vallásnak megfelelően neveltette. Fiának megkérte Gizella bajor hercegnő kezét. Természetesen a történelem kvízünkben is lesznek olyan kérdések, melyek István királlyal kapcsolatosak!

Háborúk a magyar történelemben

Ahogy a legtöbb ország esetében, a magyarság történelmét is végigkísérték a szomszédos államokkal folytatott háborúskodások, szabadságharcok és a 20. század világháborúi. A magyar állam vezetői gyakran álltak a rossz oldalon ezekben a harcokban. 

De arra vajon emlékszünk, hogy kik voltak a szövetségeseink egy-egy háborús csörtében? Hogyan zajlottak a békekötések és mi lett a sorsa azoknak, akik a konfliktusokba kormányozták az országot? A történelmi kvízben ezekkel kapcsolatos kérdésekre is kell válaszolnunk!

Indulhat a történelem kvíz?

Ahogy a korábbi kvízek esetében, ezúttal is tíz kérdésre kell kell válaszolnunk. Ezek a kérdések a történelmi kvízünkben most a magyarság históriájával kapcsolatosak. Minden kvízkérdés után három lehetséges válasz közül kell kiválasztanunk azt, amelyiket helyesnek vélünk. Vajon hány helyes válaszunk lesz? A történelem kvízből kiderül, átmennénk-e az érettségin!

Történelmi kvíz: hány kérdésre tudsz válaszolni a tízből?

Történelem kvíz

Legújabb műveltségi kvízünkben a magyar történelemből szemezgettünk. Vigyázat, egészen becsapós kérdések is vannak köztük! Hány jó válaszunk lesz a tízből?

 

Fotó: Unsplash, Wikimedia