Ezt örököljük, ha szépek a szüleink

2024. február 25.
A jó gének pénzben mérhetők. Szó szerint, mivel a legfrissebb kutatások szerint azok, akiknek szép szülei vannak, így maguk is valószínűleg vonzó külsőt örököltek, több pénzt keresnek.
Szép szülő pénz
  • Ha szépek a szüleink, valószínűleg nekik köszönhetjük, ha jó fizetésünk van.
  • Egy friss tanulmányban azt vizsgálták, vajon valóban létezik-e összefüggés a vonzó külső és a sikeres karrier között. És mi van, ha ennek inkább a szüleink szépségéhez van köze.
  • Ha már egy dologban eltérnek a szülők a szépségideáltól – például a bájos arc mellett ritkább a haja az anyának –, az nagyjából egyhavi keresettel kevesebb fizetést jelent évente.

A National Bureau of Economic Research nonprofit gazdasági elemző készített kutatást arról, a szép szülők milyen hatással vannak a gyerekeik fizetésére. Amerikai és kínai adatokat elemeztek a kutatás szerzői, Daniel Hamermesh és Anwen Csang közgadászok.

Szép szülő, gazdag gyerek?

A kutatásban 1957-től kezdve gyűjtöttek adatokat középiskolásoktól, akiknek a fotóit évkönyvekben nézték végig, és független megfigyelők osztályozták a külsejüket. Az átfogó vizsgálat következtetése az volt, hogy ha már egy apró szépségideálban eltér a szülő fizikai megjelenése, az a gyerek fizetésén is megmutatkozik. Évente 820 ezer forinttal kereshet kevesebbet az utód.

Cindy Crawford és lánya, Kaia Garber a szép szülő-szép gyerek öröklődés iskolapéldája

Cindy Crawford és lánya, Kaia Garber a szép szülő-szép gyerek öröklődés iskolapéldája

Miért keresnek többet a szép szülők gyerekei?

A tudósok rögtön két okot is felvázoltak arra, miért jelenthet több pénzt a szép szülő.

  1. A szép szülők gyerekei is nagy eséllyel lesznek szépek. Azt pedig már korábbi vizsgálatok is alátámasztották, hogy a vonzó külső sokkal jobb munkákhoz és jövedelemhez juttathatja az embert.
  2. A szép szülők maguk is részesültek az előnyös külső jövedelmező hatásaiból. Mivel többet kerestek, mint a nem olyan jó adottságokkal rendelkező szülők, így gyerekeik jobb iskolába járhattak és az életük elkezdéséhez is több pénz állt rendelkezésére a szebb szülők gyerekeinek.

Forrás: CBS News, fotó: Unsplash, Getty Images