Földrajz kvíz: hány fővárost ismersz fel egy képről a tízből?

2023. november 26.
A legújabb földrajz kvízünkben ismét a fővárosokkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk. Ezúttal az a feladat, hogy felismerjük, melyik ország székhelye van a képeken! A feladat nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
Földrajz kvíz főváros 2
  • Minden földrészről mutatunk képeket fővárosokról, találjuk ki, melyik országé!
  • Hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a földrajz kvízben?
  • Vigyázat, beugratós feladat is van a kvízkérdések között!

Most kiderül, vajon mennyire ismerjük a világ fővárosainak jellegzetes építményeit! Legújabb földrajz kvízünkben ugyanis az a feladat, hogy a képek alapján ismerjük fel, melyik ország székhelyére gondoltunk. 

Bár a világ mind a 196 országának fővárosáról egyetlen kvízben nem tudunk képet mutatni, tíz ország székhelye azonban belefért az új földrajzi kvízünkbe. De vajon hányat ismerünk fel a leghíresebb épületeikről?

Hány ország van a világon?

A kérdésre, hogy a világnak hány országa van, nem is olyan egyszerű válaszolni. Az ENSZ-nek 193 tagországa van, ám a világ országainak száma inkább 195. A probléma abból adódik, hogy a mai nemzetközi jogi rendszerben nem elég, ha valahol egy nép vagy egy közösség kikiált egy országot. Mivel nincsenek már fehér foltok a térképen, egy új ország csak egy meglévő másik rovására formálódhat. 

Ha azonban az a másik ország ezzel nem ért egyet, vagy akár a nemzetközi közösség nagyobb részének van ezzel valamilyen fenntartása, akkor nemzetközi jogi értelemben nem jön létre az ország akkor sem, ha a valóságban minden megvalósul, ami az önálló államiság feltétele.

A kérdés így annyira bonyolult lett, hogy végül leginkább az Egyesült Nemzetek Szervezetében, vagyis az ENSZ-ben való tagság lett a legelfogadottabb ismérv, amit adott esetben a megfigyelő státusz, azaz valamiféle póttagság is helyettesíthet. Ennek megfelelően, és hivatalosan ezt fogadhatjuk el, 195 ország van, melyből 193 az ENSZ tagja, kettő pedig megfigyelő státusszal rendelkezik: a Vatikán és Palesztina.

Az ország, aminek 3 fővárosa van

Azt gondolhatnánk, hogy onnantól, hogy egy országot elfogadunk, már könnyű dolog meghatározni a fővárosát. Ám hogy bonyolultabb legyen itt is a helyzet, vannak olyan országok, melyeknek nem csak egy székhelye van. Sőt, olyan is akad, aminek egyszerre három fővárosa van, szemben Svájccal, aminek hivatalosan egyetlen fővárosa sincs. (A földrajzi kvízünkben erre most nem kérdezünk rá, hogy egyszerűbb legyen a helyzet.)

A Dél-Afrikai Köztársaságnak három közigazgatási központja is van: Pretoria az adminisztrációs székhely, Fokváros a jogalkotás központja, míg Bloemfontein az igazságszolgáltatásé.

Dél-Afrikának három fővárosa is van, a képen Fokváros egyik színes utcája

Dél-Afrikának három fővárosa is van, a képen Fokváros egyik színes utcája

Indulhat a földrajzi kvíz?

Itt az ideje, hogy neki lássunk a földrajzi kvíznek, és próbára tegyük magunkat a világ fővárosaival! A szokásos tíz kérdést, ahol ezúttal képeket látunk, három-három válasz követi, melyek közül ki kell választanunk, melyik a helyes. Hányat találunk el a kvíz válaszai közül?

Földrajz kvíz: felismered a képen a fővárost?

Földrajz kvíz főváros

Lehet, hogy fejből sorolod a világ összes országának fővárosát. De egy kép alapján is felismered, melyik fővárosra gondoltunk? Töltsd ki a legújabb földrajzi kvízünket, és kiderül, mennyire vagy otthon a fővárosokban!

Fotó: Unsplash