Földrajzi kvíz: mi a mai neve a városoknak?

2023. november 15.
A történelem során nagyon sok város viselt többféle nevet már. Teszteljük földrajztudásunkat! Töltsük ki a kvízt, és kiderül, mennyire ismerjük a világ városainak történelmét!
Földrajz kvíz városnév
  • Nem kell messzire menni, Magyarországon is számos város viselt már különböző neveket a történelem során.
  • Még a közelmúltban is változtattak magyar városok nevén.
  • Töltsük ki a földrajzkvízt, és kiderül, mennyire vagyunk képben a városokkal!

Ha megkérdezik tőlünk, vajon mikor viseltek városaink más nevet a történelem során, nagy valószínűséggel a római kor ugrik be a legtöbb embernek. Nem kétséges, hogy a Római Birodalom évszázadai nagy hatással voltak a földrajzi nevekre is. De vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy a közelmúltban milyen nevet viseltek egyes városok? 

A földrajzkvíz kitöltésével próbára tehetjük tudásunkat! Vajon hány város nevének a változására emlékszünk pontosan?

Miért változnak a városnevek?

Amióta az emberek városokat alapítottak, azóta neve is van a településeknek. Ezeket általában az istenségeikről, uralkodóikról nevezték el a különböző népek. Amikor egy másik népcsoport elfoglalta az adott területet, általában új nevet adott a városoknak. Sőt, új városokat alapított! 

A római kor Európa földrajzi térképére a mai napig hatással van, bár a településeket, melyek a római korban jöttek létre, ma már máshogy nevezzük. (Kvízünkben is előfordulnak olyan kérdések, melyekben városok római nevére kérdezünk rá!)

Ám az újkorban, sőt, mai napig gyakori, hogy egy-egy város neve a történelem viharai nyomán új nevet kap. Ráadásul nem csak Európában. A gyarmatosítás alatt rengeteg ázsiai, afrikai település kapott nevet a hódítóktól, majd a felszabadulásuk után visszatértek a történelmi városnevekhez.

Magyarország városnevei a rendszerváltás után

Leninváros egy 1970-ben készült fotón (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

Leninváros egy 1970-ben készült fotón (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

Legutóbb az szovjet felszabadulás után változtak meg gyökeresen és nagyobb léptékben városnevek Magyarországon. A szocializmus idején létrehozott iparvárosok már nem Sztálin vagy Lenin nevét viselik manapság. De vajon tudjuk, melyik mai városnak mi volt a régi neve? A kvízben egészen ravasz kérdésekre is tudnunk kell a választ!

Földrajz kvíz és városnevek

Ha kitöltöttük azt a földrajzi kvízt, melyben az a feladatunk, hogy rájöjjünk, vajon Bécs vagy Budapest van a képeken, ideje, hogy belevágjunk a legújabb földrajzi kvízbe. Válaszoljuk meg a városnevekkel kapcsolatos kérdéseket, és kiderül, hogy mennyire emlékszünk a történelemre!

Földrajz kvíz: hogy nevezik ma az egyes városokat?

Földrajz kvíz város

Sztálinváros? Mumbai? Mi a mai neve az egyes városoknak? Töltsd ki a kvízt és kiderül, mennyire vagy otthon a földrajzban!

Fotó: Unsplash, Fortepan/Bojár Sándor, Wikimedia