Irodalmi kvíz: tíz szerelmes vers, tíz költő – hányat találsz el?

2024. február 14.
A magyar irodalom legszebb szerelmes versei közül hoztunk tízet a legújabb irodalmi kvízünkben. A feladat az, hogy megmondjuk, ki írta ezeket a költeményeket. Hányat találunk el a legszebb magyar szerelmes versek szerzői közül?
Irodalmi kvíz szerelmes versek 2
  • Csoda szép szerelmes versek születtek a magyar irodalomban, ezek közül kell tízről kitalálnunk az irodalmi kvízben, ki a szerzője.
  • A legújabb irodalmi kvízzel ismét feleleveníthetjük a kedvenc szerelmes verseinket.
  • Hányat találunk el az irodalmi kvíz kérdései közül?

Mindenki tud idézni legalább egy olyan szerelmes verset a magyar irodalomból, ami igazán a szívéig hatolt. A legújabb irodalmi kvízben most a leghíresebb szerelmes költemények költőit kell megtalálnunk. Hányat sikerül a tízből?

A világ legrégebbi szerelmes verse

A magyar írókból is számos érzelmet hozott ki a szerelem. Ahány költő, annyiféle szerelmes vers született az irodalom történetében. De a világ legrégebbi szerelmes versét nem Magyarországon írták.

Nagyjából 4 ezer évesre becsülik a régészek annak a sumér agyagtáblának a korát, melyre felvésték a világ legrégebbi (ismert) szerelmes versét.

Az agyagtáblára még 1880-ban bukkantak rá a mostani Irak területén. A maga nemében páratlan leletet 2006-ig nem is mutatták be a látogatóknak, az isztambuli Régészeti Múzeum raktárában tárolták. Akkor is csak azért mutatták be, mert egy török ruházati cég Valentin-napra valami emlékezetessel akart előrukkolni. 

A világ legrégibb szerelmes verse – melyre az irodalmi kvízünkben természetesen nem kérdezünk rá – egy szerelmi vallomás. Egy ókori papnő vall az érzéseiről országa királyának. Meglepő módon nagyon hasonlít Salamon király Énekek éneke című alkotására, így a régészek szerint az sem kizárt, hogy a sumér agyagtábla volt a bibliai ballada eredetije. A kutatók úgy vélik, hogy az ősi szerelmes verset sumér termékenységi szertartásokon használták.

Töltsük ki az irodalmi kvízt a szerelmes versekről!

Itt az ideje, hogy nekilássunk az irodalmi kvíznek. Tíz szerelmes verset kell tehát felismernünk a kvízben. Minden kérdés után három válaszlehetőségünk lesz három magyar költő nevével. Közülük kell kiválasztanunk azt, aki szerintünk az adott kérdésben szereplő verset írta. Hány pontot érünk el az irodalmi kvízen?

Hány szerelmes verset ismersz fel?

Irodalmi kvíz szerelmes versek

A magyar irodalom telis-tele van szebbnél szebb szerelmi vallomásokkal. De vajon azt is tudjuk, ki a szerzője ezeknek a klasszikussá vált szerelmes verseknek?

Fotó: Unsplash, Wikimedia