Programok a március 15-i hosszú hétvégére

2024. március 14.
Végre egy újabb hosszú hétvége, amit kihasználhatunk remek programokra! Mutatjuk, milyen családi, gasztro- vagy éppen a március 15-tel összefüggő események és élmények közül válogathatunk.
Programajánló hosszú hétvége 2024. március 15.
  • Izgalmas programok várnak mindenkit a március 15-i hosszú hétvégén is.
  • Moziba mennénk,  a szabadban töltenénk az időt vagy az ünnepi programok érdekelnek inkább?
  • Mutatjuk, milyen remek programlehetőségek közül válogathatunk országszerte 2024 első hosszú hétvégéjén!

Előreláthatóan az időjárás is kegyes lesz hozzánk a 2024. március 15-i hosszú hétvégén. Érdemes tehát nemcsak a zárt térben, hanem a szabadban is programokat tervezni. 2024-ben hét hosszú hétvégével számolhatunk, ezek közül a március 15-i az első, így nem csoda, ha már nagyon vártunk egy ilyen lehetőséget.

Mutatjuk, milyen jobbnál jobb gasztro-, szabadtéri vagy éppen ünnepi programok közül válogathatunk a március 15-i hosszú hétvégén!

Mozis programok a március 15-i hosszú hétvégére

1. Legkisebbek mozija: Mágikus állatok iskolája, Puskin Kuckó – 2024. március 17. 10 óra

Programajánló hosszú hétvége március 15. Mágikus állatok iskolája

Programajánló – hosszú hétvége, március 15. Mágikus állatok iskolája

Margit Auer író népszerű ifjúsági könyvsorozatából, a Mágikus állatok iskolájából készült filmet vetíti a Puskin Art Moziban nézhetjük meg ismét a gyerekeinkkel. 

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és azt, hogy beszélni tudnak, csak a gazdájuk észleli. Idának különösen jól jön egy ilyen társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. 

További információ: ITT.

2. Digitálisan felújított Gyalog Galopp – Szeged, Belvárosi mozi, 2024. március 16. 

Most újra nagyvásznon láthatjuk a Monthy Python nagy sikerű alkotását, a Gyalog galoppot. A digitálisan felújított, eredeti szinkronos, a rendező által ismét nem vágott (mert így, ahogy van, tökéletes) Gyalog galopp csak egy alkalommal látható, így nagyon különleges program a március 15-i hosszú hétvégére.

További információ: ITT

3. Frankofón Filmnapok Szeged, Belvárosi mozi- 2024. március 14-17. 

A Frankofón Filmnapok, mint minden évben, 2024-ben is remek alkalom arra, hogy márciusban, amikor hagyományosan a frankofóniát ünnepeljük, bemutathassuk Magyarországon a frankofón országok friss filmtermésének legjavát. A Francia Intézet idén nemcsak Franciaország, hanem Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc és Tunézia filmjeiből is válogatott. A huszonnégy alkotásból nyolcat hoztunk Szegedre, ezek többsége már a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon is sikerrel megmérettetett, és a hosszú hétvégi programként mi is megtekinthetjük.

További információk: ITT

4. Most vagy soha! – Közönségtalálkozó, Győr, 2024. március 15.

A március 15-i forradalomról készült film, a Most vagy soha! közönségtalálkozóval egybekötött vetítésén vehetünk részt a forradalom kitörésének napján Győrben. Vendégek: Lóth Balázs (rendező), Szente Vajk (forgatókönyvíró, kreatív producer), Koltai-Nagy Balázs („Jókai Mór”), Horváth Lajos Ottó („Farkasch”).
 
További információ: ITT

Szabadtéri programok a március 15-i hosszú hétvégére

1. Medveébresztés a Medveotthonban – Veresegyház, 2024. március 17.

Remek családi program a március 15-i hosszú hétvégére a medveébresztés a veresegyházi Medveotthonban

Remek családi program a március 15-i hosszú hétvégére a medveébresztés a veresegyházi Medveotthonban

Amikor a medve felébred, tényleg itt a tavasz! Március 17-én, vasárnap egész napra extra programokkal készülnek azoknak, akik aznap ezt az élménydús és mókás szabadtéri programot választják a család aprajának-nagyjának a veresegyházi Medveotthonban.

További információ: ITT.

2. Szent Patrik napi parádé – Szabadság tér, Budapest, 2024. március 17.

A budapesti ír közösség izgatottan várja, hogy megmutassa, milyen is egy igazi ír ünneplés! Idén a Szabadság térről indul a felvonulás délután 2 órai kezdettel, majd halad a Kossuth téren, az Akadémia utcán, a Zrínyi utcán át egészen a Szent István-bazilikáig, s onnan vissza a kiindulópontig.

További információ: ITT.

3. Tavaszköszöntő családi erdőmerülés – Remete szurdok, 2024. március 17. 9.30-12.30

Ha végre jó idő lesz a március 15-i hosszú hétvégén, a kirándulás igazi családi program lehet

Ha végre jó idő lesz a március 15-i hosszú hétvégén, a kirándulás igazi családi program lehet

A Tavaszköszöntő Családi Erdőmerülés program alkalmával nemcsak a szülők csendesíthetik le elméjüket a friss levegőn, hanem a gyerekeknek is segítenek kapcsolódni a természettel, mindezt játékos formában. Az erdei séta során tavaszköszöntő játékokkal is készülnek a szervezők a legkisebbeknek. A túra útvonala babakocsival is bejárható.

További információ: ITT

4. Esti séta a Ligetben – 2024. március 15. 18.15-től

Programajánló hosszú hétvége március 15. Liget

Programajánló hosszú hétvége március 15. Liget

A Millennium Házától indul a NEO Kortárs Művészeti Tér esti sétája a Városligetben 2024. március 15-én. Negyed 7-kor indul a séta a Városligetben. A séta során végig profi idegenvezetők kísérnek, akik minden állomáson rengeteg érdekességet árulnak el a Városliget új, ikonikus épületeiről és attrakcióiról. 

További információ: ITT.

Gasztroprogramok a március 15-i hosszú hétvégére

1. Gőzgombóc nap a Kollabban, 2024. március 16. 10–17 óra

A gőzgombóc nem csak télen finom, hanem tavasszal is. A március 15-i hosszú hétvégén megkóstolhatjuk a budaörsi Majorból már jól ismert téli ínyencséget, ami ráadásul kétféle ízben is kapható:

  • válasszuk a klasszikus házi szilvalekváros gőzgombócot mákos vaníliasodóval
  • vagy a saját fejlesztésű nutellásat karamellizált dióval, vaníliásodóval.

További információ: ITT

2. Első fagyizás nyitóhétvége a Helló Tihanyban

Ha a március 15-i hosszú hétvégét érezzük az ideális alkalomnak, hogy idén elnyaljuk az első fagyit, és pont a Balatonnál járunk, ugorjunk be a Helló Tihanyba, ahol pont most tartják a szezonnyitó fagyizást.

További információ: ITT.

3. Pelmenyizés a Czakó Piacon – 2024. március 17. 

Tudjuk, mi az a pelmenyi? Ha nem, érdemes a március 15-i hosszú hétvége zárásaként kilátogatnunk a Czakó Piacra és megkóstolnunk. Ez a pelmenyi egy tradicionális, családi recept alapján kézzel készített, szláv eredetű töltött tésztaféleség, mely 9-féle ízben lesz elérhető. A jó hír, hogy ha ízlett, haza is vihetjük!

További információk: ITT

Nemzeti ünneppel kapcsolatos programok a március 15-i hosszú hétvégére

1. Ingyenes programok a Nemzeti Múzeumban – 2024. március 15–17.

A március 15-i hosszú hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeumban is változatos programok várnak mindenkit

A március 15-i hosszú hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeumban is változatos programok várnak mindenkit

A Magyar Nemzeti Múzeum egy sor ingyenes programmal várja a március 15-i hosszú hétvégén a gyerekeket és felnőtteket. Ki akarjuk próbálni, milyen lehetett a forradalom kitörésének napján a tömegben állni a Nemzeti Múzeum előtt? Milyen lehetett elsőként felolvasni a 12 pontot? Játékok, forradalmi szélforgó és óriás társasjáték is várja a kicsiket és nagyokat a hosszú hétvégén!

További információ: ITT.

2. Márciusi történetek – Időutazás Petőfi korába – Budapest, Ferenciek tere

A márciusi forradalomról mind sokat tanultunk az iskolában. De vajon milyen volt a város akkoriban? Milyenek voltak az utcák, a terek és a házak, ahol az emberek a mindennapi életüket élték? Hova jártak ebédelni a fiatalok és mi lehetett a választék egy étteremben egyáltalán?
Mi maradt meg a hősi korból napjainkra? Kultúrtörténeti túra a március 15-i forradalom nyomait követve Budapest belvárosában.
További információ: ITT

3. Kincsem családi nap a Vajdahunyad Várban

Idén ünnepeljük Kincsem, a magyar versenyló születésének 150. évfordulóját. Ebből a jeles alkalomból a Magyar Mezőgazdasági Múzeum jubileumi évet indít, számos izgalmas szakmai és gyerekprogrammal. 2024. március 15-én egész napos családi rendezvényre hívják a kicsiket és nagyokat, hogy együtt ünnepeljük meg Kincsem születésnapját és márciusi forradalmat! A rendezvényre a belépés díjtalan.
További információ: ITT

Kiállítások a március 15-i hosszú hétvégére

1. Mesebeli Hóország – Kincskereső küldetés a Vajdahunyad várban

A Mezőgazdasági Múzeum újabb interaktív kiállítása izgalmas kalandokat tartogat ismét kicsiknek és nagyoknak. Vajon miféle küldetés vár? Hol rejtőzik az ősi kincs? Aki vállalja a kihívást, felfedezheti a mesebeli hóországot, de vigyázat, az út váratlan meglepetéseket tartogat!

További információ: ITT

2. Róma-Budapest kiállítás, Virág Judit Galéria – 2024. március 28-ig látogatható

A Virág Judit Galéria tematikus kiállítássorozaton keresztül mutatja be a három, kulturális szempontból kiemelten fontos európai főváros és Budapest között lévő művészeti kapcsolatok és kölcsönhatások rendszerét. 

Hiánypótló kiállítás, amely először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet vonatkozásában, a közönség pedig eddig ismeretlen remekművekkel találkozhat.

További információ: ITT.

Fotó: Liget Budapest, Unsplash, MNM