Innen tudhatod, hogy a kutyád valóban kötődik hozzád

2024. március 15.
A kutyák képesek egészen mélyen kötődni gazdájukhoz, de vajon közted és kedvenced között is megvan a valódi, mély kapcsolat? Ezekből a jelekből tudhatod!

Nem véletlenül tartják a kutyákat a leghűségesebb társnak, hiszen ők – ellentétben például a macskákkal, akik inkább helyszínekhez kötődnek – tényleg képesek mély, valódi kapcsolódást kialakítani az emberrel. Ez azonban korántsem automatikus, ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is érdemes tudatosan törekedni a kötődés kialakítására. Verbalitás hiányában azonban néha nehéz lehet tudni, hogy vajon a kutyánk hányadán is áll velünk  – ebben segíthetnek az alábbi jelek, amelyek igazolhatják, hogy kutyánk valóban kötődik hozzánk.

1. Már az ajtónál köszönt

Egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy kutya odaszaladjon az ajtóhoz, amikor valaki belép rajta. Az ajtóban üdvözlő állat valóban örül a hazatérő gazdájának, és nem csak a séta vagy a vacsora reményében siet oda hozzá. Épp ezért ez a kötődés nagyon fontos jele lehet.

2. „Ajándékokat” visz neked

Ha a kutyád lerak melléd egy elcsent zoknit vagy az egyik kedvenc játékát, azzal egyértelműen kimutatja, hogy kötődik hozzád és szeretné ő is kommunikálni valahogy a szeretetét. Figyelemre, közös játékra vágynak, vagyis szeretnének időt tölteni veled – ez pedig egyáltalán nem csak a szaladgálásról vagy a frizbi elkapásáról szól.

3. Hajlandó a szemedbe nézni

Ha egy kutya hajlandó valakivel hosszú szemkontaktust tartani, az azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát az illető mellett. A kutyák gyakran azért keresik a tekintetünket, hogy megpróbálják értelmezni a gesztusainkat, „olvasni” minket. Kutatások azt is bizonyítják, hogy a kutyák agya a kötődésben fontos szerepet játszó oxitocin hormont bocsát ki, amikor sokáig néznek a gazdájuk szemébe.

4. Követ a lakáson belül is

Lehet, hogy bosszantó lehet, ha állandóan egy kopogó körmű négylábú járkál a nyomunkban a lakásban, pedig ez a gesztus a mély kötődés és bizalom jele. A kutya társas állat, épp ezért, amikor mindenhová követi a gazdáját, azt azért teszi, hogy a legszeretettebb személy közelében lehessen. Ugyanez az oka annak is, hogy a kutyák szeretnénk gazdájuk közelében aludni, hiszen számukra ez jelenti a legnagyobb biztonságot.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images