7 rejtett ok, amiért téged is letaglóz a tavaszi fáradtság

2024. március 19.
Ha tudjuk az okát, könnyebben le tudjuk győzni a tavaszi fáradtságot! A tavaszi óraátállítástól a melegebb időn át a pollenekig számos dolog hozzájárul, hogy a tavasz beköszöntével álmosnak és fáradtnak érezzük magunkat.
Tavaszi fáradtság okai
  • Soha nem voltál még ilyen álmos, mint tavasszal?
  • A tavaszi fáradtság oka nem csak a tél végi vitaminhiány lehet, ennél sokkal összetettebb lehet a helyzet.
  • Mi okozza a tavaszi fáradtságot és hogyan szüntethető meg?

A tavaszi fáradtság nem csak azért roppant kellemetlen, mert az iszonyatos álmosságtól nehezebben megy a koncentráció, így a mindennapi teendők ellátása is. Nincs annál rosszabb, mint amikor azzal szembesülünk, hogy végre itt a várva-várt jó idő, és mégsem tudjuk kiélvezni a maga teljességében a tavaszi fáradtság miatt.

Dr. Natalie Dautovich alvásszakértő segít megérteni, mi okozza a tavaszi fáradtságot. Ha jobban a dolgok mögé nézünk és nem csak egy kis tél végi vitaminhiánynak tulajdonítjuk, a tavaszi fáradtságot könnyebben le is tudjuk győzni.

Mi állhat a tavaszi fáradtság hátterében?

1. Már megint a tavaszi óraátállítás és a nyári időszámítás

Tény, hogy nyerünk néhány órányival több napfényt esténként, ám ez nem jelenti azt, hogy ettől reggel könnyebben kiugrunk az ágyból, vagy hogy ez jó a testünknek is. Amikor március utolsó vasárnapján előre hajtjuk az órákat, felborítjuk a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát, ami a téli időszámításnak felel meg valójában. Ennek számos egészségügyi következménye lehet, és ezek közül csak a legenyhébb a tavaszi fáradtság.

2. Beindul a pollenszezon a tavasz kezdetével

Aki pollenallergiában szenved, annak már a tavasz kezdetén kezdődhetnek a szénanáthás tünetei attól függően, milyen növény pollenjére érzékeny. Egy 2013-as kutatás arra az eredményre jutott, hogy a szénanáthában szenvedők 59 százaléka rosszabbul is alszik. Ez nyilvánvalóan a nappalokra is rányomja a bélyegét. 

Nem kell, hogy erőteljes allergiás panaszokat tapasztaljunk ahhoz, hogy annyival rosszabbul aludjunk, ami miatt a tavaszi fáradtság állandó álmosságát érezzük nappal.

3. A napsütés is tehet a tavaszi fáradtságról

Az óraátállítással összefüggésben lehet, hogy este tovább van világos, viszont reggel nem kapja meg a szervezetünk olyan korán a jelzést az ébredésre. Emiatt sokkal tovább érezhetjük magunkat álmosnak, levertnek, tehát úgy, mint akit elért a tavaszi fáradtság.

Az alvásszakértő azt tanácsolja, hogy minél többet próbáljunk reggel a napfényben tartózkodni, hogy a biológiai óránk érzékelje a nappalt és éberebbé váljunk. Ez nem csak a tavaszi fáradtság, de az óraátállítás kellemetlen utóhatásainak legyőzésében is segíthet.

4. Egyre hangosabbak a madarak

Az egészséges alváskörnyezetre három dolog jellemző: hűvös, sötét és csendes. Nem sok ráhatásunk van a tavasszal egyre erősebben csivitelő madarakra. Könnyen lehet, hogy már hajnali ötkor beszűrődik a hangoskodásuk, ami megzavarhatja az alvásunkat. A tavaszi fáradtságot így maga a tavasz is okozza, ez ellen nem sok mindent tehetünk, legfeljebb hangszigetelt ablakokat szereltethetünk.

A tavaszi fáradtság okai lehetnek az egyre aktívabb madarak is

A tavaszi fáradtság okai lehetnek az egyre aktívabb madarak is

5. Annyival több esemény és tevékenység

A világosabb, hosszabb nappalok miatt egyre több programot szervezünk, amikre több energiánk is megy el. Ez azt is jelenti, hogy fáradtabbak vagyunk. Többet kellene pihennünk, ha nem akarjuk, hogy elérjen a tavaszi fáradtság, ám végre jó idő van, így a több tevékenységből sem akarunk kimaradni. Ördögi kör, amit csak tudatossággal szakíthatunk meg: szükségünk van a pihenésre!

6. Több alkoholt fogyasztunk tavasztól

A tavasszal és a hosszabb nappalokkal több buli is jár. Az alkohol nem csak felborítja a természetes alvásritmusunkat, de a tápanyagokat is elvonja a szervezetünkből. Így ha nem akarjuk, hogy a tavaszi fáradtság súlyosbítsa a másnaposságunkat, érdemes odafigyelni az alkoholfogyasztásunkra is.

7. Tavaszi fáradtságot okoz, hogy túlságosan örülünk a tavasznak

Egyszerűen annyira vártuk már a tavaszt, hogy el is feledkezünk az alvás fontosságáról. Az ember szervezete szereti a rutint és állandóságot. Ha a több programmal és eseménnyel kizökkentjük a ritmusából a testünket, az hatással van az egészségünkre és a közérzetünkre. Ezt tapasztalhatjuk tavaszi fáradtságként is.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

A tudatosság a legfontosabb a tavaszi fáradtság leküzdésében. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a napi 7-8 óra alvás létszükségletünk, bármennyi programunk is legyen, akármennyire örülünk a jó időnek. Ha nem alszunk eleget és megfelelő minőségben, nem ússzuk meg a tavaszi fáradtságot.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash