Ezért hatásos a citromos víz a tavaszi fáradtság ellen

2024. március 10.
A citromos víz számos jótékony hatással rendelkezik. Ezek közül az egyik, hogy segít megelőzni és leküzdeni a tavaszi fáradtságot. Az már csak ráadás, hogy a bőrünk is ragyogó lesz tőle.
Citromos víz tavaszi fáradtság
  • Jo Lewin tápanyagszakértő magyarázta el, miért segít a citromos víz a tavaszi fáradtság leküzdésében.
  • Tudományosan igazolt a citromos víz hatása a tavaszi fáradtság tüneteinek megszüntetésére.
  • Számos jótékony hatása van a citromos víznek a szervezetünkre, nem csak azért érdemes fogyasztanunk, hogy megelőzzük a tavaszi fáradtságot.

A tavaszi fáradtság alattomosan kúszik be a mindennapjainkba, ahogy melegebbre fordul az idő és kijutunk a télből. Csalódottan vehetjük tudomásul, hogy annak ellenére, hogy süt a nap, mégis enerváltak és erőtlenek vagyunk, semmihez sincs kedvünk.

A citromos víz segíthet, hogy hozzájussunk azokhoz a tápanyagokhoz és vitaminokhoz, melyek segítenek a tavaszi fáradtság leküzdésében.

Mi az a citromos víz?

Nagyon egyszerű a citromos víz. Azonkívül, hogy egy pohár vízbe frissen facsart citromlevet teszünk, dúsíthatjuk a tavaszi fáradtság elleni koktélunkat mézzel, mentával és különböző fűszerekkel, például kurkumával vagy Cayenne-borssal.

A citromos víz tápanyagtartalma

Egy pohár citromos vízben – amit tekintsünk 150 milliliternek – nagyjából egy citrom levével kell számolnunk. Egy ilyen tavaszi fáradtság leküzdését elősegítő italban rengeteg tápanyag van:

  • Energia: 4 kcal
  • Fehérje: 0,1 g
  • Szénhidrát: 0,8 g
  • Kálium: 65 mg
  • C-vitamin: 18 mg

A citromos víz 5 jótékony hatása a tavaszi fáradtság leküzdésére

Számos jótékony egészségügyi hatás kapcsolódik a citromos vízhez. A vizsgálatok szerint hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához, javítja az emésztést, a bőr minőségét és támogatja a szervezet méregtelenítő munkáját. Ezek a hatások mind hozzájárulnak, hogy leküzdjük a tavaszi fáradtságot.

1. A citromos víz hidratál, ami kulcsfontosságú a tavaszi fáradtság ellen

A víz a szervezetünk üzemanyaga, elengedhetetlen a túléléshez és megfelelő működésünkhöz. A testsúlyunk 55 százalékát a szervezetünkben lévő víz teszi ki. Sok ember számára nem könnyű feladat a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása. Ezt elősegítheti, ha például citrommal, fűszerekkel támogatjuk a napi folyadékbevitelt.

2. C-vitamin-forrás a citromos víz, ami elengedhetetlen a tavaszi fáradtság leküzdésére

Az immunrendszer megfelelő működéséhez létfontosságú a C-vitamin. A testi kimerültség, így a tavaszi fáradtság egyik oka szintén az, hogy a téli hónapokban kimerülnek a vitaminraktáraink. A citromos vízzel növelhetjük a C-vitamin-bevitelünket.

3. Támogatja a bőr egészségét a citromos víz

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a C-vitamin (vagy aszkorbinsav) és a különböző növényi hatóanyagok antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása segíti a bőr egészséges működését. A C-vitamin emellett elengedhetetlen a kollagéntermelés fenntartásához, ami a bőr rugalmasságát biztosítja. A citromos vízzel támogathatjuk a szervezetünknek ezen folyamatait is.

A citromos víz segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében

A citromos víz segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében

4. A citromos víz az emésztést is segíti

A tavaszi fáradtság tüneteit erősíthetik az emésztési problémák, amik a téli hónapok rostszegény táplálkozása nyomán gyakran fellépnek. Egy 2019-es vizsgálat szerint a citromos víz javítja a bélflórát és az emésztőrendszer működését.

5. Megelőzheti a vesekő kialakulását a citromos víz

A citromsav, ami a citromlében található, segíthet a vesekövet alkotó kalcium-oxalát-lerakódások megelőzésében. Ehhez hozzájárul a plusz víz bevitele is a citromos vízzel, ami kimossa a veséből a potenciális vesekövet.

Kinek nem ajánlott a citromos víz?

Alapvetően mindenki számára biztonságosan fogyasztható a citromos víz, ha szeretnénk egy kicsit tenni a tavaszi fáradtság ellen. Azonban tudnunk kell, hogy a citrom savas kémhatású, így a fogzománcot nagy mennyiségben károsíthatja. A savas hatás miatt az arra hajlamos embereknél gyomorégést válthat ki. Érdemes kitapasztalnunk, milyen töménységben és milyen gyakorisággal fogyaszthatjuk panaszmentesen a citromos vizet.

Forrás: BBC Good Food, fotó: Unsplash