Tudósok szerint álmunkban is reagálunk a megnyugtató szavakra

2024. március 25.
Egy új kutatás megállapította, hogy alvás közben sem szakadunk el teljesen a külvilág ingereitől: a testünk egyértelműen reagál a hallott szavakra.
Takaróval alvás nyáron
  • Az alvás rejtélyes állapota régóta foglalkoztatja a kutatókat – egy friss kutatás most segíthet közelebb kerülni a megértéséhez.
  • Belgiumi tudósok azt vizsgálták, alvás közben is hatással vannak-e ránk a külvilág ingerei, és rendkívül izgalmas eredményekkel zárták a kutatást.
  • Kiderült, hogy alvás közben is reagálunk a megnyugtatónak vélt szavakra, méghozzá egyértelmű fiziológiai változással.

Valószínűleg sokakban felmerült már a kérdés, hogy vajon hallja, vagy legalábbis érzékeli-e egy másik ember, ha álmában beszélünk hozzá. A belgiumi University of Liége és a svájci University of Fribourg kutatói egy új, izgalmas kísérletben igyekeztek választ kapni erre a kérdésre. Hogy megtudják, vajon alvás közben is eljutnak-e hozzánk a külvilág ingerei, bizonyos megnyugtató hatású szavakat mondtak alvó személyeknek, és azt találták, hogy a testünk fiziológiailag is reagál ezekre – méghozzá a szívverésünk változásával.

Kiderült, hogy az alvás közben hallott megnyugtató szavak hatására a szívverés lassulni kezdett, míg neutrális hangulati tartalmú szavak esetében nem történt ilyen változás. Mindez nemcsak azért érdekes, mert igazolja, hogy álmunkban is reagálunk a körülöttünk lévő világra, hanem azért is, mert a jelenségen keresztül az alvásunkat is befolyásolhatjuk.

Szép szavak a jobb alvásért

A Journal of Sleep Research szaklapban publikált vizsgálatból ugyanis arra is fény derült, hogy a nyugtató szavak hatására javult a kísérleti személyek alvásminősége, sőt, még az alvás időtartama is hosszabb lett. A vizsgálat azért is forradalmi, mert az alváskutatások a legtöbbször az agyműködésre fókuszálnak és nem annyira veszik figyelembe a többi fiziológiai aktivitást. A friss vizsgálat megmutatja, hogy az agyunk és a testünk akkor is aktív kapcsolatban van, amikor nem vagyunk tudatunknál, például alvás közben is.

Bár a kutatás leginkább azért számít áttörőnek, mert segíthet megérteni az alvás funkcióját, illetve kihasználni az alvás állapotában rejlő lehetőséget, hétköznapi emberként is profitálhatunk belőle, ha szeretnénk egy kicsit javítani az alvásunk minőségén. Ugyan kérdéses lehet, hogy mi számít „megnyugtató szónak”, érdemes lehet kipróbálni, hogy alvás közben relaxációs hanganyagokat hallgatunk — vagy csak megkérünk valakit, hogy súgjon néhány kedves dolgot a fülünkbe.

Forrás: ScienceDaily Fotó: Getty Images