Melyik a jobb alvás: rövid, de mély vagy hosszú, de felszínes?

2024. március 16.
A szakértők összefoglalták, melyik a fontosabb a szervezetünk egészséges szempontjából: az alvás hossza vagy mélysége? A saját alvásigényünk meghatározásában is segítenek.
Jó alvás
  • Jobb a mély, de rövidebb alvás, mint a felszínesebb, de hosszabb? 
  • Az okostelefon alvásmonitorozó funkciója sem ad pontos képet az alvásmintázatunkról.
  • Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ami nekünk jó, másnak is az az alvásminőség és -mennyiség a megfelelő.

„Sem a rövid, de mély vagy hosszú, de felszínes alvás nem jelent pihentető alvást önmagában – magyarázta Dr. Temitayo Oyegbile-Chidi, alvásszakértő. – Az alvás mind a négy fázisára szükség van az agyunk regenerációjához.”

Milyen az optimális alvás?

Már minden okoseszközben találunk alvásmonitorozó programot, melyek elvileg mérik, mennyi ideig voltunk az alvás során az egyes alvásfázisokban. Ugyanakkor ezek az eszközök inkább csak arra jók, hogy egy újabb olyan dolog miatt szorongjunk, amin nem tudunk változtatni. 

„Az alvásszerkezetünk nagyrészt öröklött, de a cirkadián ritmusunknak és belső óránknak is van befolyása rá – mondta az alvásszakértő. – Viszont sokkal célravezetőbb, ha nem arra fókuszálunk, hogy a megfelelő alvásfázisban elegendő időt töltsünk, hanem inkább azt kérdezzük meg magunktól, pihentető volt-e az alvás és elegendő?”

A megfelelő alváshigiénia segíthet hozzá a pihentető alváshoz. Ennek része a nagyjából hét óra, amit az ágyban töltünk éjszaka, illetve az, hogy a hét minden napján ugyanakkor és ugyanazzal a rituáléval megyünk aludni.

Milyen a jó alváshigiénia?

Ha napközben gyakran vagyunk álmosak, fáradtak, valószínűleg nem jó az éjszakai alvás minősége

Ha napközben gyakran vagyunk álmosak, fáradtak, valószínűleg nem jó az éjszakai alvás minősége

Az alvásszakértő azt is elárulta, mi kell ahhoz, hogy jól aludjunk, azon túl, hogy megvan a helyes alvásrutin.

  1. Hűvös, sötét helyiség és csend.
  2. Ha allergiában szenvedünk, hipoallergén párnák és huzatok, amiket gyakran mosunk.

Intő jel, ha fejfájással, kiszáradt szájjal ébredünk, gyakran vannak hangulatingadozásaink, nappal álmosak vagyunk, fáradtak és bármikor le tudnánk dőlni szunyókálni. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel nem alszunk eleget és nem elég mélyen. Abban az esetben, ha nem segített az alváshigiéniánk javítása sem, érdemes egy szakemberrel beszélnünk az alvási szokásainkról.

Az alvászavarok, alvással kapcsolatos problémák a társadalom 10 százalékát érintik. Ebbe bele tartozik az inszomnia, alvási apnoé és nyugtalanláb-szindróma is. Azért is fontos a jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás, mert hosszú távon számos egészségügyi problémához vezethet a nem elegendő pihenés. Nem az a lényeg tehát, hogy egy bizonyos mennyiséget aludjunk vagy mélyen. A kulcs az alvásban is az egyensúly.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash, Getty Images