Az egészséges életmód a legjobb depresszió elleni természetes védekezés

2024. január 20.
Egy új kutatás szerint az egészséges életmód, amely magában foglalja a mértékletes alkoholfogyasztást, az egészséges táplálkozást, a rendszeres fizikai aktivitást, az egészséges alvást, illetve a gyakori társas kapcsolatokat, csökkenti a depresszió kockázatát.
Az egészséges életmód a legjobb depresszió elleni természetes védekezés

A Nature Mental Health című folyóiratban megjelent kutatásban a Cambridge-i Egyetem és a Fudan Egyetem kutatóiból álló nemzetközi csapat olyan tényezők kombinációját vizsgálta, hogy azonosítsák a mögöttes mechanizmusokat, mint az életmódbeli tényezők, a genetika, az agy szerkezete, valamint immun- és anyagcsere-rendszerek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint körülbelül 20 felnőttből legalább egy szenved depresszióban, és az állapot világszerte jelentős közegészségügyi terhet jelent. A depresszió kialakulását befolyásoló tényezők bonyolultak, és biológiai és életmódbeli tényezők keverékét tartalmazzák.

Az e tényezők és a depresszió közötti kapcsolat megértése érdekében a kutatók az UK Biobank orvosbiológiai adatbázishoz és kutatási forráshoz fordultak, amely anonimizált genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat tartalmaz a kutatásban résztvevőkről.

A kutatásról:

Közel 290 000 ember – akik között 13 000 depressziós volt – adatait kilenc éven keresztül vizsgálva a csapat hét egészséges életmódbeli tényezőt tudott azonosítani, amelyek a depresszió alacsonyabb kockázatához kapcsolódnak.

  1. mérsékelt alkoholfogyasztás
  2. egészséges diéta
  3. rendszeres fizikai aktivitás
  4. egészséges alvás
  5. dohányzás elkerülése
  6. kevesebb egy helyben ülés
  7. társas kapcsolatok

Mindezen tényezők közül az egészséges éjszakai alvás – hét és kilenc óra között – jelentette a legnagyobb változást, 22%-kal csökkentve a depresszió kockázatát, beleértve az egyszeri depressziós epizódokat és a kezelésre rezisztens depressziót. A szoros társas kapcsolat pedig, amely általában 18%-kal csökkentette a depresszió kockázatát, szintén védelmet nyújtott a visszatérő depressziós zavar ellen.

A mérsékelt alkoholfogyasztás 11%-kal csökkentette a depresszió kockázatát, az egészséges táplálkozás 6%-kal, a rendszeres testmozgás 14%-kal, a soha nem dohányzók 20%-kal, az alacsony-közepes mozgásszegény viselkedés pedig 13%-kal.

A résztvevők által alkalmazott egészséges életmódbeli tényezők száma alapján három csoportba sorolták az alanyokat: kedvezőtlen, közepes és kedvező életmód. A középső csoportba tartozó személyeknél körülbelül 41%-kal kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye a kedvezőtlen életmódot folytatókhoz képest, míg a kedvező életmódot folytatóknál 57%-kal volt kisebb.

A csapat ezután megvizsgálta a résztvevők DNS-ét, és mindegyikhez hozzárendelt egy genetikai kockázati pontszámot. Ez a pontszám azon genetikai változatok számán alapult, amelyeket egy egyén hordozott, és amelyek köztudottan kapcsolatban állnak a depresszió kockázatával.

A legalacsonyabb genetikai kockázati pontszámmal rendelkezőknél 25%-kal kisebb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége a legmagasabb pontszámmal rendelkezőkhöz képest – ez sokkal kisebb hatás az életmódhoz viszonyítva. Azoknál az embereknél, akiknél a depresszió genetikai kockázata magas, közepes és alacsony, a csapat azt is megállapította, hogy az egészséges életmód náluk is csökkentheti a depresszió kockázatát.

Forrás: Egészség Életmód, Fotó: Getty Images