Furcsa hangot hallasz a füledben éjszakánként? Ezt jelenti!

2024. február 07.
A még ébren, de általában közvetlenül elalvás előtt jelentkező jellegzetes hanghatás sokak szerint bosszantó, míg mások szerint egyenesen elviselhetetlen.
Sokan hallanak ritmikus dobolást vagy zúgást éjszakánként a fülükben.

Manapság egyre gyakoribbak az alvásproblémák, és így a hozzájuk társuló egyéb biológiai jelenségek, különös testérzetek is. Ilyen az úgynevezett pulsatile tinnitus, egy jellegzetes, ritmikus dobolásra vagy épp zúgásra emlékeztető furcsa hang, mely egy vagy két fülben is jelentkezhet. A ritmikus hang a szívverésünket követi, de „belülről” jön, így csak mi halljuk – bár sztetoszkóppal vizsgálódva egy orvos is képes lehet kivenni. 

Az érintettek szerint ez a gyakran kifejezetten hangos, dübörgő, furcsa hang borzasztóan idegesítő lehet, néhányan egyenesen elviselhetetlennek írják le az élményt. A pulsatile tinnitus mellé társulhatnak egyéb tünetek is, például fejfájás, szédülés, látásproblémák vagy halláskárosodás is.

Mi okozza a fülünkben hallható furcsa hangot?

Ezt a különös hanghatást jelenlegi tudásunk szerint több dolog is okozhatja. Állhat mögötte az erek károsodása – különösen, ha a probléma az érhálózat fülek körüli részében található. Egy szűkös nyaki artéria vagy véna is okozhat ilyen furcsa hanghatást. Egy másik gyakori ok lehet a magas vérnyomás, ami egyéb faktorokkal – például fokozott stressz, illetve koffein- vagy alkoholfogyasztás – felerősítheti a fülekben hallható hangot. De súlyos vérszegénység vagy a pajzsmirigy túlzott aktivitása is eredményezheti a jelenséget, mivel ezek is hatással lehetnek a vér áramlásának sebességére.

Éjszakai hanghatás

Ha éjszaka, elalvás előtt tapasztaljuk a jelenséget, akkor elképzelhető, hogy a mindennapos fokozott stressz jelenik meg ilyen formában – illetve az is lehetséges, hogy mindezek miatt magas vérnyomás alakult ki nálunk. Ha az ágyban fekve ezt a jellegzetes, furcsa hangot halljuk, próbáljuk meg tudatosan megnyugtatni a testünket és hosszú távon kezelni az életünkben fennálló stresszforrásokat. 

Persze komolyabb problémák, a fent leírt tényezők mellett akár a nyak vagy fej tájékán képződő tumorok is állhatnak a pulsatile tinnitus mögött, így ha a jelenség gyakran jelentkezik, mindenképpen érdemes lehet orvoshoz fordulnunk vele. Amennyiben orvosi ellátást igényel, a probléma kezelése mindig a gyökérokoktól függ. Bizonyos esetekben akár műtétekre (például sérült érszakaszok operációjára) is szükség lehet.

Ha nem találnak semmilyen komolyabb egészségügyi gócot a probléma mögött, de továbbra is fennáll a bosszantó hang, megpróbálhatunk fehér zajt hallgatni vagy egy hallókészülékhez hasonló eszközt viselni, ami egyfajta folyamatos, halk háttérzajt biztosít, hogy elterelje figyelmünket a dühítő dobolásról. Létezik egy speciális tinnitus eszköz is, amely egy előre beállított frekvenciájú zenével igyekszik enyhíteni a zaj okozta kellemetlenségeket.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images