Jelek, hogy mérgező házasságban élsz

2024. március 28.
Vigyázat, ezek a kapcsolati problémák figyelmeztető jelek lehetnek.
Mérgező házasasság jelei

Minden házasságban – még a legerősebb, legboldogabb házasságokban is – elkerülhetetlenül felmerülnek problémák és veszekedések. És bár nem érdemes minden egyes apró sérelmet túlelemezni, vannak olyan jelek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A következőkben házasságterapeuták veszik sorra, mik azok a problémák, amik azt jelezhetik, hogy egy párkapcsolat egészségtelenül működik.

1. Szorongsz, amikor a partnered közelében vagy, vagy amikor találkozni készülsz vele 

A párkapcsolati stressz többféleképpen is megviselheti az embert fizikailag: okozhat gyakori fejfájást, gyomorfájást vagy éppen alvászavarokat. „Ha úgy tűnik, hogy ezek a tünetek mindig akkor jelentkeznek, amikor a partnereddel vagy, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben a kapcsolatodban” – mondta Jennifer Chappell Marsh házasság- és családterapeuta.

„Lehet, hogy nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi lehet a baj, de a testünk akkor is jelzi, ha valami nincs rendben” – tette hozzá.

2. Magányosnak érzed magad akkor is, ha együtt vagytok

Mindannyiunknak vannak rosszabb napjai, amikor úgy érezzük, senki nem ért meg bennünket – még a párunk sem. De ha ezeket a magányos órákat egyre gyakrabban éled át, érdemes megvizsgálni, miért érzed magad ennyire elszigeteltnek a kapcsolatodban.

„Ez annak a jele, hogy vagy nem tudunk megnyílni a házastársunk felé, vagy a másik elutasítja a kapcsolatteremtési kísérleteinket” – mondta Marsh. „A magányosság érzése a fizikai és/vagy érzelmi kapcsolat megszakadásának jele. Aktív lépésekre van szükség, különben a szakadék egyre nagyobb lesz a felek között.”

Hiba párkapcsolat csillagjegy

3. Nem tudod, hogyan kell egészségesen vitatkozni

A konfliktusok minden párkapcsolat természetes részei. Ha problémákat képesek vagytok tiszteletteljesen megbeszélni, azt azt jelzi, hogy a kapcsolatotok egészségesen működik. Azok a párok, akiknek ez nem megy, hajlamosak üvöltözni és sértegetni egymást, de az is lehet, hogy egyáltalán nem veszekednek. Ahelyett, hogy a problémákkal nyíltan foglalkoznának, egyszerűen a szőnyeg alá söprik a dolgokat.

„A túlzott veszekedés is probléma, de a spektrum másik vége is az: a konfliktus hiánya” – mondta Marsh. „A konfliktusok kerülése azt jelezheti, hogy az egyik vagy mindkét partner nem érzi magabiztosnak magát a problémák felvetésében. A rövid távú konfliktusok elkerülése hosszú távú nehezteléshez és elszakadáshoz vezet.”

4. Ha a pénzről beszélsz, mindig vitába torkollik

Sokszor előfordul, hogy a pároknak különböző filozófiájuk és prioritásaik vannak, amikor a pénzügyeikről van szó – az egyikük költekező, a másikuk takarékoskodó; az egyikük közös számlát akar nyitni, a másikuk külön akarja tartani a pénzét. De az, hogy egy pár hogyan oldja meg ezeket a különbségeket, sokat elárul a párkapcsolatról. Igen, a pénz kényes téma lehet.

De ha nem tudjátok ketten kitalálni, hogyan folytassatok eredményes beszélgetést az anyagiakról, fontoljátok meg egy terapeuta felkeresését, aki tippeket adhat a hatékony kommunikációra.

5. A párod rajtad viccelődik

A házastársak közötti játékos ugratások teljesen természetesnek számítanak – feltéve, hogy mindkét fél benne van a viccben. De ha úgy érzed, hogy a partnered olcsó poénokat durrogtat a te károdra, állandóan a szemét forgatja a megjegyzéseidre, vagy más módon aláás téged, akkor ez negatívan hathat az önbecsülésedre.

„A lekicsinylés vagy a viccelődés hatalmi egyensúlytalanságra utalhat” – mondta Spencer Northey házasság- és családterapeuta. „Ez neheztelést és megvetést szülhet, ami a kapcsolat halálos ítélete.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images