Dopamin dekor: így rendezd be az otthonod, hogy örömhormonbomba legyen!

2024. január 20.
Ezek a nagyon egyszerű és gyakran semmibe sem kerülő lakásdekorációs trükkök segítenek elűzni a téli depressziót. Az otthonunk nem csak otthonos lesz a dopamin dekortól, de mindig elárasztanak az örömhormonok, amikor csak hazaérünk.
Dopamin dekor
  • Vegyük például a szobanövényeket: bizonyítottan csökkentik a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.
  • A lakásdekoráció és lakberendezés segíthet elűzni a téli depressziót és búskomor hangulatot.
  • A dopamin dekor egy csapásra javít a közérzetünkön nagyon egyszerű és apró változtatásokkal és lakásdekorációs elemekkel.

A dopamin dekor célja, hogy az otthonunk örömtelibb és boldogabb hely legyen. Nagy szükségünk van minderre a tél végi szürkeségben és búskomor hangulatban. A lakásdekoráció és lakberendezés célja tehát ebben az esetben az, hogy feltöltsön, kreatívabbá tegyen és segítsen jobban kifejezni önmagunkat. 

Több minta, növények, kedvenc színek, amik megnyugtatnak és nagyon egyszerű és praktikus ötletek segíthetnek, hogy a dopamin dekor segítségével jobban érezzük magunkat.

1. Tapéta a könyvespolc hátuljára

Van egy kedvenc tapétánk? Maradt egy kevés, miután az egyik falat bevontuk vele? Igazi dopamin dekor fogás lehet, ha a könyvespolcunk hátulját is kitapétázzuk. Bár roppant látványos, amikor a fal és az előtte álló könyvespolc is ugyanolyan mintázatú, de nem kell feltétlenül így dekorálnunk.

Olcsóbb és gyorsabb dopamin dekor módszer, ha csak egy kicsit feldobnánk az egyik helyiséget lakásunkban, ha csak a könyvespolcot frissítjük fel egy kicsit az új tapétával.

2. Tegyünk egy mikropolcot a falra

A polcok felfúrása a falra kifejezetten nagy munka lehet, ha azt akarjuk, hogy stabil legyen. Főleg, ha akkora polcot akarunk, amire felférnek a kedvenc porcelánjaink. Ha viszont csak egy kis dopamin dekorra vágyunk, egy egészen picike polcocska is sokat javíthat a hangulatunkon. Erre pont elférnek a kedvenc tárgyaink, parfümünk vagy egy váza a kedvenc virágunkkal.

3. Még több szobanövényt a dopamin dekor nevében

Nincsen dopamin dekor szobanövény nélkül

Nincsen dopamin dekor szobanövény nélkül

Egy új szobanövénytől nem csak jobban néz ki a nappali. Az otthonunk virágai, növényei tudományosan bizonyítottan hatással vannak a testünk működésére. Oldják a stresszt, csökkentik a vérnyomást, megnyugtatnak. Erre épül a biofil tervezés, amit nyugodtan nevezhetünk a dopamin dekor alapkövének is.

4. Fa szegélyek és minták

Egy hullámos fa szegély is lehet dopamin dekor (Fotó: Camilla Hampton)

Egy hullámos fa szegély is lehet dopamin dekor (Fotó: Camilla Hampton)

A cikkcakkos vagy kagyló alakú szegélyek 2024-ben hatalmas slágernek számítanak. A dopamin dekor sem elképzelhető a kedves motívumok nélkül. Egy fa szegély egy polc mellé vagy a konyha átjárójába pillanatok alatt megváltoztatja az egész helyiség hangulatát.

5. Akasszunk sok képet egy helyre a falon

Egy szép képnél csak egy jobb dolog van a dopamin dekor szerint: sok szép kép

Egy szép képnél csak egy jobb dolog van a dopamin dekor szerint: sok szép kép

Ha egy szívünknek kedves festményt, fotót vagy nyomatot akasztunk ki valamelyik helyiségben, önmagában is jó ránézni. Mennyivel nagyobb örömhormonlöketet jelenthet, ha még több szép alkotást látunk egy helyen! A dopamin dekor nem szab határt annak, mennyi képet akasztunk egy csokorban a falra. A jelszó: a több mindig nagyobb öröm!

6. Festett szegélyek dopamin dekorként

A közösségi oldalak tele vannak szebbnél szebb példákkal a falra festett szegélyekkel. Időről időre visszatér az évezredek óta használt dekorációs elem. Már eleink is tudták, mennyivel szemet gyönyörködtetőbb lehet egy fehér falfelület, ha ismétlődő mintákkal, növényi ornamentikával dobjuk fel. Dopamin dekorként plusz hatást érhetünk el a virágos és színes falra festett szegélyekkel.

7. Készítsünk ágytámlát párnákból

Mi okozna nagyobb örömet, mint kényelmesen elnyúlni az ágyunkon? A dopamin dekor hatást elérhetjük, ha megmaradt textilből, kedvenc anyagunkból készítünk párnahuzatot, és ezt rögzítjük az ágytámlához. 

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash, Camilla Hampton