Ezek a népszerű fogamzásgátlók agydaganatot okozhatnak egy francia kutatás szerint

2024. április 10.
Tabletta vagy injekció formájában alkalmazva bizonyos fogamzásgátlók hozzájárulhatnak az úgynevezett intracraniális meningeóma kialakulásához, az agydaganat egy típusához a nőknél. A friss francia kutatás kimutatta, hogy az úgynevezett progesztinek hosszú távú használata jelentősen növeli az agyhártyadaganat kialakulásának kockázatát.
Fogamzásgátló agydaganat
  • Már korábban is kimutatták, hogy bizonyos fogamzásgátlók hosszú távú használata növeli a szív- és érrendszeri problémák vagy éppen a depresszió kialakulásának esélyét, most az is kiderült, hogy agydaganat kialakulásához is vezethet.
  • A francia kutatók eredményeiket 2024 márciusában a BMJ orvosi szaklapban publikálták.
  • A progesztinek hosszú távú használata az, ami növelheti bizonyos típusú agydaganat kialakulásának kockázatát.

Az agydaganat egy bizonyos típusának, az agyhártyadaganatnak (intracraniális meningeóma) a kialakulására hajlamosíthat a progesztin típusú fogamzásgátlók használata egy friss francia kutatás eredményei szerint.

A kutatók 108 ezer nő adatait elemezték, akik közül 18061-nél kellett műtétet végrehajtani az agyhártyadaganat miatt. Az elemzésből kirajzolódott, hogy a progesztinhormon-tartalmú gyógyszerek (bizonyos típusú fogamzásgátlók) növelhetik bizonyos típusú agydaganat kialakulásának esélyét.

Mi az az intracraniális meningeóma?

Ezek a típusú tumorok – melyek kialakulására növelhetik az esélyt bizonyos fogamzásgátlók – az agyat és a gerincvelőt fedő szövetben, az úgynevezett agyhártyában alakulnak ki. Jó hír, hogy ez a típusú agydaganat a legtöbb esetben jóindulatú. Ugyanakkor bizonyos esetekben műtétre lehet szükség, ha a tumor elhelyezkedése és/vagy mérete miatt az agy működését befolyásolja.

Milyen fogamzásgátlók okozhatnak agydaganatot?

Gyakran használt fogamzásgátlók okzohatnak agydaganatot

Gyakran használt fogamzásgátlók okozhatnak agydaganatot

Három fogamzásgátló típus esetén fedeztek fel összefüggést a francia kutatók az agydaganat és a gyógyszer között. „A medrogeszton-, medroxiprogeszteron-acetát- és progeszterontartalmú fogamzásgátlók hosszú távú szedése növelheti az úgynevezett intracraniális meningeóma kialakulásának kockázatát” – áll a kutatók által közzétett tanulmányban.

A progesztineket (szintetikus progeszteront) olyan betegségek kezelésére is használják, mint az endometriózis és a policisztás ovárium szindróma (PCOS), de a menopauza alatti hormonterápiában és fogamzásgátlóként is gyakran alkalmazzák.

Mekkora az agydaganat kockázata a fogamzásgátló szedése során?

A medrogeszton és a progeszteron tabletta formában, és a medroxiprogeszteron-acetát fogamzásgátló injekció hatszorosára növeli az agydaganat kialakulásának kockázatát a francia tudósok eredményei szerint. 

Ugyanakkor a kutatók azt is elmondták, hogy „a természetes progeszteron és a didrogeszteron, vagy a széles körben használt méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközök esetében nem tapasztalták az agydaganat kialakulásának megnövekedett kockázatát”.

Azt is hozzátették, hogy ez egyelőre egy megfigyelésen alapuló tanulmány volt, így az ok-okozati összefüggés lehetőségének biztos megállapításához további vizsgálatokra van szükség. Ám mivel világszinten 74 millió nő használ hormonális fogamzásgátló szereket, a hosszú távú alkalmazás kockázatát komolyan kell venni és alaposabban meg kell vizsgálni.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Unsplash