Komoly betegséget is jelezhet a szédülés

2024. május 03.
Mind tapasztaltunk már szédülést folyamatos pörgő mozgás után. De mi van akkor, ha különösebb ok nélkül kezd el szédülni az ember? A kellemetlen érzés ekkor gyakran gyengeségérzettel és fejfájással társul. Egészen gyakori, hogy a betegek ilyen szédülési panaszokkal szenvednek.
Megdöbbentő lehet, de a szívünk állapota is okozhat látási zavarokat és szédülést.

Általában a szédülés nem betegség jele, és nem kell különösen nagy felhajtást csapni köré. Azonban ha az érzés több mint 15 percig tart, vagy ha a szédülés mellett más mellékhatásokat is tapasztalsz, mint a motyogás, gyengeségérzet, zsibbadás és esetleg ájulás, érdemes orvoshoz fordulnod.

Jóindulatú szédülés

A testhelyzettől függő jóindulatú szédülés a belső fülben található rendellenességhez köthető, magyarázza Peter Weber, fül-orr gégész és professzor Bostoni egyetemen. Ezt a szindrómát előhozhatja bármilyen gyors mozdulat, mint a felülés vagy felállás, amely után az érintett körül hirtelen forogni kezd a világ. Nagyon intenzív tud lenni, de általában nem tart több, mint egy percig.

A testhelyzettől függő jóindulatú szédülésnek más mellékhatásai is lehetnek, mint például az egyensúlyvesztés, a hányinger és a hányás. Ez a szindróma önmagában nem veszélyes, de a gyakori szédülés felettébb kellemetlen lehet a mindennapokban. Általában kezelés nélkül is elmúlik, mert magától helyreáll a belső fül rendellenessége. Vannak azonban repozíciós manőverek, amelyekkel az orvosok segíthetik a belső fül helyreállítását, állítja Steven Doettl, audiológus és klinikai professzor.

Ezt a szindrómát előhozhatja bármilyen gyors mozdulat, mint a felülés vagy felállás, amely után az érintett körül hirtelen forogni kezd a világ.

Ezt a szindrómát előhozhatja bármilyen gyors mozdulat, mint a felülés vagy felállás, amely után az érintett körül hirtelen forogni kezd a világ.

Fertőzések

A mindennapi bakteriális fertőzések, és a ritkább vírusok is hathatnak a belső fülre. Ilyenkor romolhat az egyensúlyérzeted, ami szédülést is okozhat. Ezek a fertőzések okozhatnak még hajhullást, fülfájdalmat, füldugulást, sípolást, fülgennyezést, és akár lázat is.

Fontos, hogy ha fenn áll a fülfertőzés gyanúja, mihamarabb kezeld, hisz ellenkező esetben elterjedhet más testrészekre, beleértve az agyat. Végső esetben siketséghez is vezethet az érintett fülben.

Általában antibiotikumot kell szedni a fertőzésekre. A vírus okozta labyrinthis fertőzés esetében nincs más megoldás, mint a pihenés. Néhány gyógyszer ilyenkor is alkalmazható a tünetek enyhítésére, de nem fogják a gyökereinél kezelni a problémát. Remélhetőleg ilyen esetben a fertőzés elmúlik magától pár napon belül.

Szívbetegségek

Megdöbbentő lehet, de a szívünk állapota is okozhat látási zavarokat és szédülést. Néhány szívbetegség gátolja a vér rendszeres áramlását az agyba, ami az említett mellékhatásokhoz vezethet. Ilyen például a szívritmuszavar, amikor szív túl gyorsan vagy túl lassan ver, és az agy nem jut kellő mennyiségű vérhez.

A szívritmuszavarnak más mellékhatásai is lehetnek, mint például a mellkasfájdalom, szapora légzés, izzadás, furcsa szívverés. Ha úgy gondolod, szívritmuszavarban szenvedsz, mihamarabb konzultálj orvossal, hisz ez a betegség végzetes lehet, ha nincs diagnosztizálva és kellően kezelve.

Ha megállapítják a szívritmuszavart, elképzelhető, hogy az orvos radikális életmódváltásokat ajánl, mint például az alkohol elhagyása. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra és gyógyszerre is szükség lesz, hogy helyrejöjjön a szívritmusod.

Megdöbbentő lehet, de a szívünk állapota is okozhat látási zavarokat és szédülést.

Megdöbbentő lehet, de a szívünk állapota is okozhat látási zavarokat és szédülést

Vestibularis migrének

Ha rendszeresen észlelsz hirtelen mozdulatokra szédülést és egyensúlyvesztést, akkor lehetséges, hogy vestibularis migrénben szenvedsz. A vestibularis migrén okozhat még fényérzékenységet, hangérzékenységet, hányingert és homályos látást. A normál migrénekkel szemben a vestibularis migrének fájdalmat nem okoznak.

A vestibularis migrénre egyfajta antidepresszánst szoktak ajánlani. Az idegeket, például a bolygóidegeket stimuláló eszközöket szintén felírhatja az orvos. E mellett itt is szóba jöhet az életmódváltás, főleg a koffeinbevitel csökkentése.

Forrás: Business Insider, Szerző: Gabányi Kinga, gyakornok Fotó: Getty Images