Ezért lehet fájdalmasabb a menstruációs görcs, mint egy szívroham

2024. január 24.
Ahogy egyre több tudományos kutatás folyik a menstruációval, menstruációs görcsökkel kapcsolatban, az orvosok számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a havi vérzés gyakran legalább olyan fájdalmas – ha nem fájdalmasabb –, mint egy szívinfarktus.
Menstruációs görcs
  • Egy tudományos vizsgálat kiderítette, miért fájhat jobban a menstruációs görcs, mint egy szívroham.
  • Általában valamilyen háttérben húzódó probléma, például endometriózis okozza az erős menstruációs fájdalmat.
  • A menstruációs görcs a statisztikák szerint a nők 50-90 százalékát érinti.

Bár szinte minden nő megtapasztalja élete során a menstruációs görcsöket, mégis csak az utóbbi időben indultak tudományos kutatások az okokkal és enyhítési módokkal kapcsolatban.

Egy friss kutatás szerint a menstruációs görcs akár nagyobb fájdalommal is járhat, mint egy szívroham. Az ilyen súlyos fájdalmat a vérzés során általában valamilyen háttérben húzódó probléma, például endometriózis okozza a szakemberek szerint.

Miért olyan fájdalmas a menstruációs görcs?

Primary dysmenorrhea  a tudományos latin kifejezés a menstruációs görcsre. A fájdalmas állapot a nők 50-90 százalékát érinti minden hónapban a statisztikák szerint. Mégis még mindig a menstruáció természetes velejárójának tekintik az erős fájdalmat, holott általában valamilyen más egészségügyi probléma húzódik meg a hátterében.

A menstruációs görcsöt természetes kémiai anyagok, az úgynevezett prosztaglandinok okozzák. Ezeket a méh felszínét beborító nyálkahártya termeli. A kémiai anyagok okozzák a méh izomzatának és ereinek összehúzódását, de a fájdalomérző receptorokat is működésbe hozzák. A menstruáció alatti méhösszehúzódások, nyomás olyan erős lehet, mint a vajúdás során a kitolási szakaszban.

Az erős fájdalom és görcs egyáltalán nem természetes velejárója a menstruációnak

Az erős fájdalom és görcs egyáltalán nem természetes velejárója a menstruációnak

Mire utal a menstruációs görcs?

„Ha hasonlítani akarnánk valamihez a menstruációs görcsöt, azt mondhatjuk, olyan, mint a vajúdás” – mondta Dr. Jen Gunter szülész-nőgyógyász szakorvos. „Az a fajta erős fájdalom, ami miatt egy nő nem tud dolgozni, iskolába menni menstruáció alatt, sohasem normális és természetes velejárója a havi vérzésnek” – tette hozzá Dr. Khara Simpson, a Johns Hopkins Kórház szülész-nőgyógyász professzora. 

A szakemberek szerint az erős, fájdalmas menstruációs görcs általában valamilyen egészségügyi probléma miatt alakul ki, így mindenképp szükséges az alapos nőgyógyászati vizsgálat. A szakember szerint leggyakrabban endometriózis, vagy annak egy ritka, speciális fajtája, az adenomiózis okozza.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash