Meglepő eredményt hozott a világ első igazi vérrel végzett menstruációkutatása

2023. augusztus 21.
2023-at írunk, mégis még mindig nagyon kevés kutatást végeztek és végeznek a menstruációval kapcsolatban. Főleg valódi vérrel. Ez azért baj, mert így még mindig nem tudunk eleget a nők testéről és egészségéről.
Első kutatás menstruációval kapcsolatban igazi vérrel
  • Regényeket lehetne megtölteni azzal, hogy a nőket ugyanazok a tünetek alapján akarják vizsgálni és kezelni, mint a férfiakat, még 2023-ban is, főként azért, mert egyszerűen a nőkkel, nők testének működésével kapcsolatban még mindig nagyon kevés kutatást végeznek.
  • Ezek után nem meglepő, hogy egészen eddig nem végeztek menstruációval kapcsolatos tudományos vizsgálatot sem valódi menstruációs vérrel.
  • Míg az erekciós zavarokkal kapcsolatban 10 ezer vizsgálati eredményt dob fel a PubMed orvosi adatbázis, a menstruációs vérre csak 400-at.

Az emberiség nagyjából fele, azaz 800 millió ember menstruál. Mégis nagyon kevés tudományos vizsgálatot végeznek a menstruációval kapcsolatban. Ezt az is jól szemlélteti, hogy míg az erekciós zavarokkal kapcsolatban 10 ezer vizsgálati eredményt dob fel a PubMed orvosi adatbázis, a menstruációs vérre csak 400-at.

Nem csoda ezek után, hogy az első, valódi emberi vérrel (nem vízzel vagy sóoldattal) végzett menstruációval kapcsolatos tanulmány eredményeit is 2023 augusztusában publikálták. 

Végre vér került a betétre víz helyett

Dr. Bethany Samuelson Bannow és kutatócsoportja végezte a menstruációs termékekkel kapcsolatos vizsgálatot. Céljuk az volt, hogy utánajárjanak és destigmatizálják az erős menstruációs vérzést, ami a nők harmadát érinti. 

A rendellenesen erős menstruációs vérzést azzal mérik, milyen gyorsan telik meg a menstruációs termék. Tehát milyen gyakran kell betétet vagy tampont cserélni. Ha óránként több mint egyszer, az már rendellenesen erős vérzésnek számít. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezt a mértékskálát azóta nem frissítették, mióta a menstruációs kelyhek és a menstruációs fehérnemű használata elterjedt. 

Meglepő eredményt kaptak a kutatók. Kiderült ugyanis, hogy a legtöbb menstruációs terméken tévesen jelölik a felszívó képességet: a legtöbb menstruációs termék valójában kevesebb folyadékot volt képes magába zárni, amikor valódi vérrel vizsgálták.

Miért szív fel kevesebb vért a betét? 

A menstruációs eszközök kevesebb vért képesek felszívni, mint amennyi vizet vagy sóoldatot

A menstruációs eszközök kevesebb vért képesek felszívni, mint amennyi vizet vagy sóoldatot

Mielőtt valódi vérrel végeztek volna menstruációval kapcsolatos kutatást, a menstruációs termékek vizsgálatához sóoldatot vagy vizet használtak. Ezzel csak az a probléma, hogy a menstruációs vérnek sokkal nagyobb a viszkozitása, mint a víznek. Emellett vérsejteket, hüvelyváladékot és a méhnyálkahártyából származó szöveteket is tartalmaz. Ez nagyban befolyásolja, mennyire képes egy betét vagy tampon, menstruációs bugyi felszívni. 

A menstruációs kehely kapacitása a legnagyobb a friss kutatás szerint az összes menstruációs termék közül. A pontosabb skála, megbízhatóbb adatok az egyes termékek menstruációs vért felszívó képességéről, segíthetnek, hogy az orvosok gyorsabban és pontosabban diagnosztizálják a nőket. 

Ugyanakkor az is kiderült, hogy további vizsgálatok szükségesek, mert még mindig keveset tudunk arról, mit jelent a normál menstruációs ciklus. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, lehetetlen a rendellenes vérzést felismerni, ha azt sem tudjuk, mennyi a normális. (Például csak a tamponok felszívó képességével kapcsolatban létezik konkrét iparági leírás.) Ezek után nem csoda, ha a fájdalmat a menstruáció természetes velejárójának tekintjük még mindig és a menstruációval kapcsolatos rendellenességek, zavarok tabunak számítanak, stigmát jelentenek.

A valódi menstruációs vérrel végzett kutatás fontos lépés, hogy jobban megértsük a nők egészségét, de azt is bizonyítja, hogy nagyon hosszú út áll még előttünk.

Forrás: Marie Claire Australia, fotó: Getty Images, Unsplash