Tényleg működik a kineziológiai tapasz? Ezt mondja a tudomány!

2023. augusztus 22.
Nincs olyan sportesemény, ahol ne látnánk egy sor versenyző adott testrészein a színes csíkokat. A kineziológiai tapasz azonban a profi sportból mára átkerült a hétköznapi emberek eszköztárába is. De mi valójában a kineziológiai tapasz és tényleg működik? A szakemberek és a tudomány elárulja.
Hatásos a kineziológiai tapasz?
  • Az 1970-es évek óta létezik a kineziológiai tapasz. 
  • Ma a lélegző, rugalmas és a vérkeringést, izomaktivitást serkentő, támogató tapaszt értjük alatta.
  • A szakember elárulta, a tudomány szerint van-e értelme, vagy csak a placebo hatás működik.

Egy Kenzo Kase nevű csontkovács fejlesztette ki az 1970-es években a kineziológiai tapaszt. Ez egy pamutalapú ragasztó volt, amit a sportteljesítmény javítására és a sérülések, kemény edzés utáni rehabilitáció felgyorsítására talált ki. Szemben a sportolók által korábban is használt tapasszal, ami egy merev, stabilitást segítő és a mozgástartományt korlátozó eszköz, a kineziológiai tapasz lélegző, rugalmas anyagból készül. „A fő feladata a keringés javítása és az izomaktivitás növelése” – mondta Rebecca Pudvah gyógytornász. 

Mivel lélegző anyagból készül, a kineziológiai tapasz átengedi az izzadtságot, nem melegít, így nem is esik le a bőrről. Egy tapaszt akár 3-5 napig is viselhetünk, mielőtt cserélni kellene. Ráadásul ma már nem is drága, így bárki számára elérhető. De van is értelme használnunk?

Erre lehet jó a kineziológiai tapasz

Elméletben a kineziológiai tapasz viselése az adott izomcsoport vagy ízület működését javítja, támogatja sportolás, mozgás közben. De a rehabilitációban is segít. „Úgy vélik, a kineziológiai tapasz eltávolítja a bőrt az izomtól, így növeli a nyirokkeringést. Ezáltal a tejsav és más, a teljesítményt csökkentő anyagok könnyebben távoznak a nyirokrendszeren keresztül, de a sérülések utáni duzzanatot, ödémát is gyorsabban megszünteti – magyarázta Pudvah. – Sokan gondolják azt is, hogy ha egy izomcsoportot beragasztunk, javítja az izommunkát. De ezzel kapcsolatban még nem láttam hiteles tudományos bizonyítékot.”

A kineziológiai tapasz lélegző anyagból készül, így akár 3-5 napon át is a bőrön marad

A kineziológiai tapasz lélegző anyagból készül, így akár 3-5 napon át is a bőrön marad

Amiben viszont valóban segíthet a kineziológiai tapasz, az a fájdalom csökkentése. Egy 2021-es felmérés szerint a sportorvosok 67 százaléka használja a kineziológiai tapaszt a sportolóknál, fizioterápiában vagy ízületi sérüléseknél. Az elv emögött az, hogy a tapasz stimulálja a bőr úgynevezett mechanoreceptorait. Ezek a sejtek lépnek működésbe, ha valami vagy valaki megérinti a bőrünket.

„A test egy területen csak egyetlen ingerre képes reagálni egyszerre, legyen az fájdalom vagy szenzoros stimulus – magyarázta Pudvah. – A fájdalom nagyon lassan ér el az agyba, így elég egy gyenge érintés vagy nyomás, ami gyorsabban eléri az agyat, így nem érezzük a fájdalmat.”  Ezért is dörzsöljük meg például a könyökünket, ha bevertük az ajtó sarkába. Ez elnyomja az éles fájdalomérzetet.

Mire nem jó a kineziológiai tapasz?

Bár sok sportoló és egészségügyi szakember használja a kineziológiai tapaszt, a tudományos kutatásoknak egyelőre nem sikerült hitelt érdemlően alátámasztani a működését. Például egy 15 vizsgálat eredményeit összegző kutatásban, melynek célja az volt, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtsenek a kineziológiai tapasz sportteljesítményt javító hatására, nem sikerült ezt alátámasztani. Hasonló eredményre jutott egy 2015-ös átfogó tanulmány is. Bár azt kimutatták, hogy a kineziológiai tapasz valóban segíthet az ízületi fájdalmak esetén, viszont nem hatékonyabb, mint bármely más kezelési módszer vagy a placebo hatás.

Még ha valóban csillapítja is a fájdalmat, akkor sem jó mindenre a kineziológiai tapasz. Ezért fontos, hogy ha bármilyen problémánk van, forduljunk szakemberhez inkább. 

De akkor működik vagy sem a kineziológiai tapasz?

A gyógytornász azt javasolja, inkább a konzervatív kezelési módszereket válasszuk a kineziológiai tapasszal szemben, ha bármilyen problémánk, sérülésünk van. Ezek hatásossága ugyanis tudományosan bizonyított, ellentétben a kineziológiai tapasszal. 

  1. Pihenjünk eleget.
  2. Táplálkozzunk megfelelően.
  3. Edzettségünknek megfelelő testmozgást válasszunk.
  4. Ha megsérültünk, forduljunk orvoshoz és kövessük a kezelési tanácsokat.

A kineziológiai tapasz ártani valószínűleg nem fog, leszámítva az esetleges bőrirritációt, ha valaki érzékeny. „Nem különbözik sokban attól, mint amikor a gyereknek adunk egy bátorságtapaszt, miután elesett és sebes lett a térde. Rosszabb nem lesz tőle – mondta a gyógytornász.  – Míg csak része a kezelésnek, de nem ez az összes kezelés, miért ne használhatnánk?”

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash