Mennyire nagy baj, ha kétszer menstruálsz egy hónapon belül?

2024. április 14.
Valószínűleg nem megnyugtató, ha egy hónapon belül másodszor jön meg a menstruációnk. De mekkora baj ez? A szülész-nőgyógyász válasza meglepő dolgokra mutatott rá a menstruációval kapcsolatban.
Menstruáció kétszer egy hónapban
  • Épp elég egy menstruáció egy hónapra, na de kettő?!
  • Nem csak a kényelem miatt lehet aggasztó, ha egy cikluson belül kétszer jön meg a vérzésünk.
  • Egy menstruáció átlagosan 3-7 napig tart és nagyjából 28 naponként jön meg a vérzésünk. 

A menstruáció erőssége, a ciklus hossza egyénenként változik, ám van egyfajta rendszeresség minden nő esetében. Problémára az utalhat, ha ettől a szokásos mintázattól eltér a havi vérzésünk. Például egy cikluson belül kétszer jön meg.

Mi okozhatja, ha a menstruációnk nem 28 napra, hanem 15-re érkezik meg ismét, tehát egy hónapon belül kétszer van vérzésünk? Mennyire kell aggódnunk és mire utalhat? A szülész-nőgyógyász elmondta, mi állhat a hátterében a jelenségnek, és mekkora gond lehet.

Miért jöhet meg a menstruációnk kétszer egy hónapban?

„Fontos leszögeznünk, hogy a pecsételő vérzés és a menstruációs vérzés két különböző dolog – jelentette ki Dr. Sherry Ross szülész-nőgyógyász. – Ahogy a nevük is mutatja, a pecsételő vérzés esetében kevesebb vért látunk, mint menstruációkor, és például peteéréskor bekövetkező tüszőrepedésnél is gyakori sok nőnél.”

1. Várandósság

Pecsételő vérzés gyakori jele a terhesség korai szakaszának, ez a beágyazódáskor gyakran bekövetkezik nagyjából 10-14 nappal a petesejt megtermékenyülése után.

Terhesség korai jele is lehet egy váratlan időben bekövetkező menstruáció, akár egy hónapon belül másodszor

Terhesség korai jele is lehet egy váratlan időben bekövetkező menstruáció, akár egy hónapon belül másodszor

2. Durva szex

Ha a behatolásnál szex közben nem volt megfelelő a síkosítás a hüvelyben, okozhat vérzést. Ilyenkor közvetlenül szex után tapasztalhatjuk a hüvelyszárazság miatt bekövetkező pettyező vérzést.

3. Stressz

Ha hosszan tartó, erős stresszhatás alatt állunk, nagy mennyiségű kortizol hormon termelődik a szervezetünkben. Ez befolyásolja a petefészkek működését is. A stressz olyan változásokat okozhat a hormonháztartásunkban, melynek eredményeképpen hamarabb megjön a menstruációnk. Sok esetben azonban késést, vagy éppen hosszabb, esetleg rövidebb vérzést okoz.

4. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek is hozzájárulhatnak a szokatlan vérzéshez. A leggyakrabban a hormonális fogamzásgátlók zavarják össze a menstruációs ciklusunkat. Ilyenkor általában gyengébb, pecsételő jellegű vérzést tapasztalhatunk.

Amikor komolyabb baj áll a szokatlan időben bekövetkező menstruáció mögött

„Vannak olyan esetek, amikor betegség és kevésbé banális okok állnak amögött, hogy egy hónapon belül másodszor is megjön a menstruációnk” – figyelmeztetett a szülész-nőgyógyász.

Komolyabb oka van általában, ha a menstruációnk kétszer jön meg egy hónapban

Komolyabb oka van általában, ha a menstruációnk kétszer jön meg egy hónapban

1. Hüvelyi fertőzés

Sok esetben vált ki vérzést a hüvelyi fertőzés vagy a szexuális úton terjedő betegségek. Ha esetünkben is fennállhat ilyen probléma, mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz a szokatlan menstruációval.

2. Méhszáj- vagy méhpolip

A polip egy jóindulatú kinövés a méhszájon vagy a méh belsejében, ami a méh nyálkahártyájából növekszik. A polip belsejében a vérerek kevésbé védettek, ezért például szex hatására vérezhetnek. Ezt tapasztalhatjuk úgy, mint egy szokatlan időben bekövetkező menstruáció.

3. Hormonális egyensúly felborulása

Bizonyos hormonproblémákkal járó állapotok, mint például a PCOS (policisztás ovárium szindróma) vagy pajzsmirigy-betegségek jelentősen befolyásolják a menstruációs ciklust. Kiválthatnak szabálytalan vérzést.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash