Miért fáj a tampon? A szakember elárult 6 lehetséges okot

2024. március 25.
Függetlenül attól, hány évesek vagyunk és mióta menstruálunk, a tampon okozhat kényelmetlen érzeteket. Miért fájhat, ha tampont használunk? A nőgyógyász egészen meglepő okokat is mondott.
Tampon fájdalom
  • Miért lehet fájdalmas a tampon használata?
  • Nem mindegy, mikor fáj a tampon: amikor felhelyezzük, vagy amikor eltávolítjuk?
  • Hogyan lehet mentes a kényelmetlenségtől a tampon használata?

A nőgyógyászok alapvetően nem javasolják a tampon használatát a menstruáció alatt, inkább csak bizonyos helyzetekben használt vészmegoldásnak tartogassuk. Vannak, akiknek még ilyenkor is fájdalmas érzeteket okozhat a tampon használata. De miért okozhat fájdalmat még évek után is a tampon? És elmúlhat egyszer, hogy simán felhelyezhessük vagy eltávolíthassuk, ha mégis tampont használtunk?

Ezért lehet fájdalmas a tampon használata

Valószínűleg nem egyetlen bizonyos ok áll a háttérben, ha a tampon használatát kényelmetlennek érezzük. Egészen banális oka lehet, például az, hogy rossz szögben helyezzük fel, vagy éppen a hüvelyszárazság miatt nem csúszik elég könnyen.

Mutatjuk, a nőgyógyász szerint mik a leggyakoribb okai annak, ha fájdalmas a tampon használata, és hogyan küszöbölhetjük ezt ki.

1. Nem helyezzük elég mélyre a tampont a hüvelyben

„A tamponnak nem szabad fájnia, ha megfelelően helyezzük fel a hüvelybe – mondta Dr. Sherry A. Ross szülész-nőgyógyász. – Ha nem elég mélyre helyezzük fel a tampont, félúton vagy akörül van csak, diszkomfortérzetet okozhat. Ez még erősebben jelentkezik, ha a hüvely első szakaszáig toljuk csak a tampont.”

2. Rossz szögben tartjuk a tampont felhelyezéskor

Ha a felhelyezéskor tapasztaljuk a fájdalmat, kellemetlen érzeteket, nagy valószínűséggel rossz szögben próbáljuk a tampont a hüvelybe juttatni. „Soha se egyenesen állva próbáljuk felhelyezni a tampont – figyelmeztetett a nőgyógyász. – Nem biztonságos álló helyzetben felhelyezni, érdemes guggolni vagy a vécén ülve felhelyezni. Az is kényelmesebbé teheti a tampon hüvelybe juttatását, ha az egyik lábunkat feltesszük például a kád szélére. Ez segít, hogy a hüvely még inkább párhuzamosan álljon a tamponnal.”

3. Maga a tampon a probléma

Lehetséges, hogy a tampon, amit használunk, túlságosan erősen nedvszívó a vérzésünk erősségéhez képest. „Érdemes mindig a leggyengébb, még pont elég tampont választanunk. A tampon nem alkalmas arra, hogy biztonságból egy erősebb vérzéshez valót használjunk. Ez ugyanis kiszáríthatja a hüvely nyálkahártyáját, így fájdalmas lehet a tampon kihúzása” – magyarázta el a nőgyógyász.

A műanyag applikátoros tampon is okozhatja a fájdalmat

A műanyag applikátoros tampon is okozhatja a fájdalmat

4. Illatosított a tampon

Allergiás reakciót, így akár fájdalmat is okozhat az illatosított tampon. Az illatanyagok ugyanis irritálhatják a hüvely nyálkahártyáját. Érdemes ezért organikus vagy illatmentes változatot használnunk.

5. Az applikátor megsérti a hüvely bemenetét

A műanyag applikátornál fordulhat elő gyakran, hogy megsérti a hüvely bemenetét, így fájdalmassá válik a tampon felhelyezése és kivétele. Érdemes kísérletezni a különböző típusokkal, hogy nekünk melyik válik be.

6. Több síkosításra van szükségünk a tampon felhelyezéséhez

Tampont használni legkényelmesebben akkor lehet, ha a vérzésünk erős. Amikor csak enyhe, valamilyen síkosítóra lehet szükségünk a tampon fájdalommentes felhelyezésére. Érdemes az applikátorra kenni a síkosítót, mielőtt elkezdenénk a tampon behelyezését a hüvelybe.

Jelezhet komolyabb problémát a tamponnal kapcsolatos kényelmetlen érzet?

Ha elég sokat keresgélünk az interneten, valószínűleg találunk olyan cikket, ami szerint a tamponnal összefüggő fájdalom arra utal, hogy rákosak vagyunk. Ez elég valószínűtlen. Viszont az lehetséges a nőgyógyász szerint, hogy a szexszel összefüggő fájdalom, azaz vaginizmus a tampon használatát is fájdalmassá teszi. 

„Vaginizmus esetén a hüvely izmai görcsösen összehúzódnak önkéntelenül a behatolásnál, így lehetetlenné vagy legalábbis nagyon fájdalmassá teszik azt – magyarázta a nőgyógyász. – A tamponhasználat és a szex is hasonló inger a vaginizmus szempontjából, így előbbinél is jelentkezhet a fájdalom.”

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash