Innen tudhatod, hogy a kutyád boldognak érzi magát

2024. május 15.
Laikusként nem mindig könnyű értelmezni kutyánk gesztusait, így talán nem is tudjuk biztosan, hogy kedvencünk boldognak érzi-e magát. Egy állatorvos segít felismerni a jeleket.
  • Bár a kutyák viselkedését másképpen kell értelmezni, mint az emberekét, nagyon sok hasonló gesztus van, amiből megállapíthatjuk, hogy az állat boldognak érzi-e magát.
  • A farokcsóválás egyáltalán nem egyértelmű jele a boldogságnak, de a nyugalom általában megbízhatóan jó közérzetet jelez.
  • Egy New York-i állatorvos szakértő elárulja, milyen jelek alapján következtethetünk kedvencünk boldogságára.

Az emberek és a kutyák egészen másképp fejezik ki boldogságukat, ezért nem mindig könnyű értelmezni kedvencünk kedélyállapotát. Nem biztos például, hogy egy egész nap a helyén pihenő kutya feltétlenül „boldogtalan”, ahogyan az sem mindig igaz, hogy az idegesen ugráló, farokcsóváló kutyus mindig izgatott és jókedvű lenne. Az alábbiakban Dr. Kate Anderson, a New York-i Cornell University viselkedésspecialista állatorvosa segít szakszerűen olvasni a kutyák viselkedését – így mi is könnyedén megállapíthatjuk, hogy legjobb barátunk boldognak érzi-e magát mellettünk.

1. Ki vannak elégítve az alapvető szükségletei

Az alapvető szükségletek kielégítése a boldogság „előfeltétele” – embereknél és állatoknál egyaránt. Ha a kutya nem éhes vagy szomjas, adott számára a biztonság, a társas kapcsolat lehetősége és a kényelem, nem érez fájdalmat és nem kínozza valamilyen betegség, akkor minden lehetősége megvan rá, hogy boldognak érezze magát. Mielőtt bármilyen következtetést levonnánk a viselkedéséből, először ezeket kell ellenőrizni.

2. Nyugodt a testbeszédük

Ha egy kutya jól érzi magát, a testbeszéde kifejezetten nyugodt: a farka nincs behúzva, de nem is csóválja feltétlenül, fülei nincsenek hátracsapva, nem látszik a szeme fehérje, nem feszülnek az izmai. Természetes, hogy a kutyánk örül nekünk, amikor hazaértünk és izgatottan ugrál, amikor játszani vagy sétálni megyünk vele – ilyenkor is örömöt él meg, de általános jóllétének pontosabb jelzője az alapvető viselkedését uraló nyugalom.

Ha a folyamat során falatokkal és dicsérettel jutalmazod, legközelebb már kellemes érzésekkel kapcsolja össze a gyógyszer beadást (Fotó: Canva)

3. Szívesen részt vesz a közös tevékenységekben

Egy boldog kutyának általában van kedve részt venni a gazdájával közös játékokban és tevékenységekben, legyen szó a labda dobálásáról, sétálásról vagy valamilyen fejlesztő tréningről. Az ilyen tevékenységek jelentette stimuláció nagyon jót tesz a kutyáknak, így ha rendszeresen foglalkozunk vele, elég biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk boldognak érzi magát.

4. Nyugodtak az arcizmaik

Talán elsőre nem gondolnánk, de a kutyáknak ugyanúgy vannak arckifejezéseik – ha nem is olyan kifinomultak, mint nekünk, embereknek. Ha a kutya feszíti („ráncolja”) a szem körüli izmokat, vagy a szája körül húzza izmait, liheg, nyitva van a szája, akkor valószínűleg valamiért ideges, zaklatott. Egy nyugodt, ernyedt arc a kutyák esetében is kiegyensúlyozottságra és jó közérzetre utal! 

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images