Így add be a gyógyszert a válogatós cicádnak vagy kutyádnak

2024. április 03.
A fürdetés és a körömnyírás mellett a gyógyszer beadása lehet a legrettegettebb mumus a háziállat és gazdája számára. Még a legjobban idomított macska vagy kutya is valószínűleg vonaglani és karmolászni fog, ha terv nélkül kezdesz neki. Ahhoz, hogy a folyamat mindkettőtöknek egyszerű és fájdalommentes legyen, pontos stratégiára lesz szükséged.
gyógyszer kutya macska

Általában a kutyák és a macskák esetében egyaránt működik, ha valami vonzóbbal párosítod a gyógyszert. Kutyák esetében próbáld meg a tablettát egy szelet húskészítménybe vagy sajtba tekerni, vagy egy kanál nedves kutyaeledel, esetleg mogyoróvaj alá rejteni. Ha tetszik nekik a finomság, akkor az egész csomagot be fogja termelni anélkül, hogy észrevenné a rejtett összetevőt.

A macskák – akikről nemrég egy tanulmány megállapította, hogy jobb lenne számukra is a vegán étrend – általában válogatósabbak a kutyáknál, de bizonyos esetekben náluk is használhatod az ételt, hogy rávedd őket a gyógyszer bevételére.

A legegyszerűbb, ha a pirulát a szokásos tápjukhoz kevered, és reménykedsz benne, hogy vacsoraidőben meg is eszik.

Ha ez mégsem működik, próbáld meg a tablettát egy puha finomságba rejteni. Néhány macskáknak szánt falatka kifejezetten erre a célra kialakított üreggel rendelkezik középen.

Így add be a gyógyszert a makacs háziállatnak

Ha a folyamat során falatokkal és dicsérettel jutalmazod, legközelebb már kellemes érzésekkel kapcsolja össze a gyógyszer beadást (Fotó: Canva)

Ha a folyamat során falatokkal és dicsérettel jutalmazod, legközelebb már kellemes érzésekkel kapcsolja össze a gyógyszerbeadást (Fotó: Canva)

Ezek a trükkök azonban nem minden háziállatnál működnek. A különösen makacs kedvencek gyógyszerrel való etetése határozottabb módszert igényelhet.

  1. Akár macskád, akár kutyád van, a nem domináns kezeddel emeld meg a felső állkapcsát, amíg a szája ki nem nyílik.
  2. A másik kezeddel helyezd a tablettát a lehető leghátrébb a szájukba anélkül, hogy az öklendezési reflexet stimulálnád.
  3. Csukd be a szájukat, és finoman masszírozd meg a torkukat, hogy nyelésre ösztönözd őket. A kutya vagy macska általában megnyalja az orrát vagy az ajkát, miután lenyelt valamit.
  4. Még ha úgy is gondolod, hogy lenyelte a tablettát, néhány percig tartsd szemmel a kedvencedet, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban így történt.

Extra tipp: Macskák esetében érdemes egy takaróba burkolni őket, mielőtt kinyitnád a szájukat, ezzel megakadályozva, hogy megkarmoljanak vagy kicsússzanak a kezedből. 

Ha a folyamat során jutalomfalatokkal és dicsérettel jutalmazod a háziállatodat, az segíthet neki abban, hogy a következő alkalommal, amikor be kell vennie a gyógyszerét, kellemes érzésekkel társítsa azt.

Forrás: Mentalfloss Fotó: Canva