Retró kvíz: hány rajzfilmet ismersz fel a kép alapján?

2023. augusztus 02.
A retró rajzfilmek még ma is a kedvenceink, és nem csak a nosztalgiafaktor miatt. Abszolút kiállták az idő próbáját, így nem csoda, ha a saját gyerekeinkkel is megnézzük azokat, amiket kiskorunkban imádtunk. De vajon egyetlen képkocka alapján mennyi retró rajzfilmet ismerünk fel? Töltsük ki a kvízt, és kiderül, mennyire emlékszünk!
Retró kvíz: hány rajzfilmet ismersz fel?
  • Melyik retró rajzfilm volt a kedvencünk gyerekkorunkban?
  • A legújabb kvízben az a feladatunk, hogy egyetlen képkocka alapján felismerjük a retró rajzfilmeket.
  • Hányat találunk el a kvízkérdések közül?

Aki a ‘70-es, ‘80-as években volt gyerek, nem csak a mesékre, de a Tévé Macira is jól emlékszik. Rögtön a tévétorna után jelent meg a képernyőn barátjával, Paprika Jancsival együtt, és jelezte, hogy kezdődik az esti mese. 

Rengeteg remek rajzfilmet készítettek akkoriban, és mindenkinek megvolt a kedvence. A legújabb retró kvízben kiderül, vajon mennyire emlékszünk még ezekre a mesékre!

Romhányi, a magyar rajzfilmek rímkirálya

A retró magyar rajzfilmeket nem csak a látvány miatt szerettük. Ahhoz, hogy halhatatlanná váljanak és a mai napig nosztalgiával gondoljunk rá, sőt mi több, idézni tudjuk a mondatait, kellettek Romhányi József zseniális rímjei is.

A rímhányó Romhányi volt a Mézga család, a Kérem a következőt! (ismertebb nevén Dr. Bubó) vagy a Mekk mester szövegeinek kitalálója is többek között. De a Flintstone családot is az ő fordításában, vagyis inkább átírásában ismerjük és szeretjük.

Romhányi mesterfokon ismerte és művelte a magyar nyelvet, de kellett remek zenei és humorérzéke is, hogy a nyelvünkben rejlő játéklehetőségeket bravúros rímekké, szócsavarásokká alakítsa. Emiatt nevezték rímhányónak is, ám sokak szerint nevének játékos anagrammáját is ő maga találta ki és terjesztette el.

Nem csak Romhányi rajzfilmjei vannak a retró rajzfilm kvízben

Kapcsford, surranó kis árnyak, beszél majd az utókor: ismerősek? Vagy nem? Az új retró kvízből kiderül, mennyire emlékszünk a régi rajzfilmekre. 

Természetesen nem csak olyan retró magyar mesékre kérdezünk rá, melyek Romhányi segítségével születtek meg. Számos más rajzfilmet is szívesen néztünk gyerekkorunkban, de vajon mennyire emlékszünk ezekre? Töltsük ki a kvízt, és kiderül, elfelejtettük-e már a régi kedvenceinket!

Fotó: Wikimedia