Ez az oka annak, hogy a nők rosszabbul alszanak, mint a férfiak

2024. május 26.
A rossz minőségű alvás negatív hatással van az ébren töltött óráidra is.
Nők alvás

Még ha hullafáradt is vagy, és időben fekszel le, nincs garancia arra, hogy könnyen el fogsz tudni aludni, vagy hogy át tudod aludni az éjszakát. Pedig az alvásunk jelentős mértékben befolyásolja az egészségünket: a krónikus alváshiány számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható, többek között az elhízással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, vagy éppen a diabétesszel.

A nők alvásproblémáiról még ma is kevés információ áll a rendelkezésünkre, ami részben történelmi tényezőkre vezethető vissza: a nők egészségével sokáig nem foglalkozott a tudományos világ, de az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Intézet sem követelte meg egésze 2016-ig, hogy a tanulmányokban a biológiai nemet mint változót figyelembe vegyék.

Az utóbbi időben azonban egyre több tudós kezdett végre foglalkozni azzal, vajon miért alszanak a férfiak és a nők ennyire különbözőképpen.

Íme 3 ok, amiért a nők rosszabbul alszanak éjszaka, mint a férfiak!

1. A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságban

Ami az alvászavarokat illeti, a férfiak és a nők különböző egészségügyi küzdelmekkel néznek szembe.

A férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek obstruktív alvási apnoéban, amikor is a felső légutak alvás közben elzáródnak. Bár ez egy kifejezetten veszélyes állapot, a férfiak a statisztikák szerint még így is jobban alszanak, mint a nők. 

Az adatok szerint a nők másfélszer nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságban, mint a férfiak. Akut álmatlanság alatt azt értjük, amikor bizonyos időszakokként az érintettek nehezen tudnak elaludni, vagy nehezen tudják átaludni az éjszakát. Krónikus álmatlanságról akkor beszélünk, ha ezek az alvászavarok hetente legalább háromszor előfordulnak több mint három hónapon keresztül.

Amellett, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő álmatlanság, 25-50 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak is, hogy nyugtalanláb-szindrómában szenvednek, ami szintén megnehezítheti az elalvást és az átalvást.

De a nőknek az alvásuk minősége is nagyobb ingadozásokat mutat. A nők 33 százaléka számol be arról, hogy éjszakánként felébred, míg a férfiaknak csak 27 százaléka. Ráadásul a nők csaknem egyharmada állítja, hogy ritkán vagy soha nem ébred kipihenten, míg a férfiaknak csak 17 százaléka számol be ugyanerről.

A nők hormonjai befolyásolják az alvásukat

A nők hormonjai befolyásolják az alvásukat

2. A nők hormonjai befolyásolják az alvásukat

A nők hormonális változásai és alvásminőségük között egyértelmű kapcsolat van, különösen a kor előrehaladtával. A 18 és 24 év közötti nők csaknem 25 százaléka alszik kevesebbet a PMS tünetei miatt. A menstruáció utolsó szakasza, az úgynevezett luteális fázis alacsonyabb minőségű alváshoz vezet, részben azért, mert a nők testmaghőmérséklete ebben az időszakban emelkedik.

A 45 és 54 év közötti nők 53 százaléka alszik kevesebbet a perimenopauza vagy a menopauza miatt. 54 éves kor után 21 százalékuk alszik kevesebbet a menopauza miatt, amely az ösztrogénszint csökkenését okozza. A terhesség okozta hormonális változások szintén rosszabb alváshoz vezetnek.

3. A nők gyakrabban felébrednek a gyerekek miatt 

A Sleepfoundation.org 2024-es felmérése szerint a a gyerekek gondozása a nők pihenését teszi tönkre. A nők 12 százaléka számolt be arról, hogy az éjszaka közepén felébred, hogy gondoskodjon a szeretteiről – ez az arány kétszer magasabb, mint a férfiaké.

A 25 és 44 év közötti, gyermeket nevelő nők több mint fele kevesebb mint 7 órát alszik éjszakánként, pedig ennyi lenne az ajánlott alvásmennyiség. A gyermeket nevelő férfiaknak csak 38 százaléka számolt be arról, hogy 7 óránál kevesebbet alszik.

A gyermeket nevelő nők emellett arról számoltak be, hogy a nagyfokú stressz és szorongás gyakran megakadályozza őket abban, hogy elaludjanak éjszaka.

Fotó: Getty Images Forrás: Your Tango