Így rövidíti meg az életed az alvási pozíciód

2024. május 23.
A hátadon, a hasadon vagy oldalt szeretsz aludni? Megmutatjuk, hogy az általad kedvelt pozíció milyen sajátos egészségügyi problémákat okozhat a refluxtól kezdve a szívbetegségig!
Így rövidíti meg az életed az alvási pozíciód
  • A kedvenc alvási pozíciód sajátos egészségügyi problémákat okozhat.
  • A legrosszabb esetben a rossz alvási póz meg is rövidítheti az életedet.
  • Sammy Margo fizioterapeuta és Dr. Kat Lederle alvásterapeuta elárulták, hogyan csökkentheted a különböző alvási pózokban rejlő veszélyeket.

Az alvási pozíció nemcsak az alvás minőségére, hanem a hosszú távú egészségre is jelentős hatással lehet. Annak ellenére, hogy az alvási pozíció hatással lehet az olyan állapotokra, mint a demencia és a szívbetegség, a kutatások korlátozottak, és általában a fájdalmakra összpontosítanak. De a hátfájás csak az egyik következménye a nem megfelelő alvási pozíciónak.

Az okleveles fizioterapeuta, alvásszakértő Sammy Margo elmagyarázza: „Az alvási pozíciók jelentősen befolyásolhatják általános egészségi állapotodat, a kényelmedet és az alvásod minőségét. Minden pozíciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és ezek megértése segíthet a jobb alvás és az egészségi állapotod javításán.”

Milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek a különböző alvási pozíciók?

Oldalt fekvés

Az oldalon alvás a leggyakoribb pozíció, de bizonyos embereknél egészségügyi következményei vannak attól függően, hogy a bal vagy a jobb oldalukon fekszenek.

Ezért javasolják, hogy a terhes nők és azok, akik refluxtól vagy egyéb bélproblémáktól szenvednek, a bal oldalukon aludjanak. „Ez azért van, mert a gyomor alacsonyabban van, mint a nyelőcső” – magyarázza Margo.

A szívbetegségben szenvedőknek viszont azt tanácsolják, hogy próbáljanak meg a jobb oldalukon aludni, hogy enyhítsék a szívre nehezedő nyomást. A tanulmányok azt mutatják, hogy amikor az emberek a bal oldalukon fekszenek, szívük helyzete eltolódik a gravitáció hatására. Ez változásokat okoz a szív aktivitásában.

Oldalt fekvés: ez az alvási pozíció gyomor- és szívproblémákat okozhat

Oldalt fekvés: ez az alvási pozíció gyomor- és szívproblémákat okozhat

Ez az alvási pozíció az agy egészségére is hatással lehet. Alvás közben az agy glimfarendszere nagyon aktívvá válik, és kiöblíti a méreganyagokat, valamint salakanyagokat, amelyek a nap folyamán felhalmozódnak az agyban. Bizonyítékok vannak arra, hogy ez a folyamat jobban működik, ha a jobb oldalunkon alszunk.

Továbbá a testalkattól függően testtartási problémák léphetnek fel az oldalukon alvóknál. „A puha matracon alvó homokóra alakú nők banánformát vesznek fel, és ez megterheli a gerincet és a csípőt. Míg az oldalt alvó férfiaknál nagyobb fájdalom jelentkezhet a vállban, ahogy öregszenek, és gyengülhetnek az izmaik.”

Az oldalsó alvás ráncokat és a mell megereszkedését is okozhatja, mivel az arcbőr az ágyneműhöz nyomódhat, a gravitáció pedig megnyújthatja a mellszövetet és a bőrt.

Az oldalt fekvéssel kapcsolatos problémák enyhítésére Margo azt javasolja, hogy használj vastag párnát, hogy a fejedet és a nyakadat a gerinchez igazítsd, továbbá tégy egy párnát a térdeid közé, hogy megtámassza a csípődet, és csökkentse a hátad alsó részének terhelését.

Háton fekvés

A háton fekvéssel kapcsolatos egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az alvási apnoe, ami horkolást és megszakadt légzést okoz. Dr. Kat Lederle alvásterapeuta kifejti: „Ez a szélesebb körű egészségre is kihat, és gyakran együtt jár az elhízással. Megzavarja az alvás folyamatosságát és minőségét. Fáradtsághoz vezethet, ami problémát jelenthet annak, aki vezet. Fizikai hátrányai is vannak. Tudjuk, hogy a rossz minőségű alvás növeli a cukorbetegség, a szívbetegség és más társbetegségek kockázatát. Az alvási apnoe megnyitja az ajtót az összes többi állapot előtt.”

A probléma enyhítésének egyik módja az, hogy megemelt testhelyzetben alszol.

Háton fekvés: ehhez az alvási pozícióhoz gyakran alvási apnoé társul

Háton fekvés: ehhez az alvási pozícióhoz gyakran alvási apnoe társul

Azonban azok számára, akik hát- és nyakfájdalmaktól szenvednek, gyakran a háton alvás a legjobb megoldás. Margo szerint ezen lehet segíteni azzal, ha hanyatt fekszel, és térded alá teszel egy párnát. Ez a pozíció megőrzi a gerinc természetes formáját.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy azok számára, akik nem szenvednek alvási apnoétól, a háton alvó alvás jó testhelyzet lehet az életkor előrehaladtával, mivel a háton alvóknak kevésbé fáj a hátuk.

Hason fekvés

Ennek az alvási pozíciónak a legnagyobb veszélye a fokozott nyak- és hátfájdalom. „Ha a nyakat oldalra csavarod, azzal nagyon megterheled, és a hason fekvés a gerincedet is elferdítheti” – magyarázza Margo. „Az arcra gyakorolt ​​közvetlen nyomás idővel hozzájárulhat a ráncok kialakulásához” – teszi hozzá.

Azt tanácsolják a hason fekvőknek: használjanak vékony párnát, vagy egyáltalán ne használjanak, hogy a nyakat semlegesebb helyzetben tartsák, és helyezzenek egy párnát a medence alá, hogy megtartsák a hát alsó részét.

Hason fekvés: ennek az alvási pozíciónak a legnagyobb veszélye a fokozott nyak- és hátfájdalom

Hason fekvés: ennek az alvási pozíciónak a legnagyobb veszélye a fokozott nyak- és hátfájdalom

Hogyan változtasd meg az alvási pozíciódat?

Normális az éjszakai mozgás, egyesek aktívabbak, mint mások, és ha mozogsz, az nem mindig idéz elő problémát. Ha azonban szeretnél változtatni szokásos alvási pozíciódon, azt fokozatosan tedd! Például, ha háton fekvőként szeretnél oldalt aludni, az első éjszaka öt percig feküdj a kedvenc oldaladon, majd fordulj a hátadra. A következő éjszaka hat percig feküdj oldalt, majd ezt napról napra növeld, és idővel meg fogod szokni az új pozíciót.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images