Mennyi pénzt adjunk nászajándékba? Ezt mondja az etikett!

2024. május 29.
Nem nyúlhatunk mellé, ha egy borítékkal ajándékozzuk meg az ifjú párt, de pontosan mennyi is az annyi? Etikettszakértő segít eligazodni az esküvőszezon egyik legégetőbb kérdésében.
A Mérleg csillagjegy szülöttei is nagy eséllyel köthetnek házasságot a horoszkóp szerint 2024-ben

Manapság egyre ritkább, hogy a házasság előtt álló pár hosszú listát írjon az áhított háztartási termékekről, és jóval jellemzőbb, hogy a szerelmesek nyíltan kimondják: az esküvőre pénzt kérnek a barátoktól és rokonoktól. Annyi biztos, hogy egy borítékkal nem lehet csalódást okozni, de felmerül a kérdés: mennyi pénzt érdemes adni az esküvőre? A kérdés egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondolnánk és több szempontot is érdemes lehet figyelembe venni. Cikkünkben etikettszakértők segítenek eligazodni az esküvői pénzösszeg témájának ingoványos terepén.

Pénzt az esküvőre: mennyi az annyi?

Először is szögezzük le, nyilvánvalóan leginkább a saját lehetőségeink és a párhoz fűződő viszonyunk fogja meghatározni, hogy mennyi pénzt szánunk az esküvőre. Nem érdemes nyomást érezni a nászajándék miatt, hiszen ideális esetben nem a pénzünk, hanem a személyünk miatt kerültünk fel a meghívottak listájára, és barátaink vagy hozzátartozóink egészen biztosan hálásak lesznek érte, bármit is kapnak tőlünk szerelmük ünnepének alkalmából.

Ha azonban a klasszikus illemszabályokból indulnánk ki, a Popsugarnak nyilatkozó Tami Claytor etikett-coach és Carissa Kruse esküvőszervező segítenek eligazodni a kérdésben. Claytor elárulta, az alapszabály az esküvői étkeztetéssel arányosítja a nászajándéknak szánt összeget. Vagyis azt kell elgondolnunk, mennyit költhetett a házasodó pár az esküvői menüre. Ez természetesen nagyban függ attól, hogy mi a helyszín és hogy oldják meg a cateringet: Magyarországon így elég széles skálán mozoghat ez az összeg, nagyjából 25-85.000 forint között lehet. Az egyik szempont az esküvői pénznél tehát az lehet, hogy milyen maga a rendezvény: drága helyet béreltek és luxusmenüt szolgálnak fel, vagy egyszerű, szűk körű esküvőt tartanak a családi nyaraló kertjében?  Ha átlagolni akarunk a fenti összeghatárból, a fejenként számolt 50.000 forint tűnhet egy biztos megoldásnak – 2024-ben ettől az összegtől biztosan nagyon boldog lesz majd a házasodó pár.

Az óriás esküvői torta csak felesleges költség az esküvőszervezés során

A kapcsolat is számít

De természetesen nemcsak az esküvői helyszín és a menü dönti el, hogy mennyit teszünk az ifjú párnak szánt borítékba. Az etikett szerint a közeli családtagoknak és régi jó barátoknak illik egy kicsit jobban kinyitni a pénztárcájukat, de ez valószínűleg nem is jelent gondot, hiszen ha eleve szorosabb, belsőségesebb a viszony, valószínűleg szívesen megajándékozzuk a párt.

Carissa Kruse rutinos esküvőszervező szerint szintén fontos szempont lehet, hogy ha a pár pénzösszeget kért, akkor ne vásároljunk nekik olyasmit, ami szerintünk jól jöhet nekik, és ugyanez vonatkozik arra is, ha a házasulandók listát írnak a nászajándékokról – ilyen esetben is mindenképpen szorítkozzunk a listára. Emellett érdemes lehet figyelembe venni kulturális szokásokat és egyéb, a tágabb-szűkebb közösségre jellemző hagyományokat is. Sokak szerint elegánsabb például, ha név nélkül nyújtjuk át a borítékot, hiszen az ajándékozás nem rólunk szól és nem is verseny a násznépnek.

Magyarországon szintén érdemes figyelembe venni még a menyasszonytánc szokását, ahol szintén szokás külön pénzt adni a párosnak: ha erre is sor kerül, akkor ezt is mindenképpen kalkuláljuk bele az esküvőre szánt büdzsénkbe.

Forrás: Popsguar Fotó: Getty Images