Műveltségi kvíz: eltalálod legalább 7 híres magyar festmény alkotóját a tízből?

2024. június 12.
A legújabb műveltségi kvízben olyan híres magyar festményeket látunk, melyeket valószínűleg mindenki ismer. Ott lógtak az iskolában a falon, minden tankönyvben nézegethettük őket. De vajon emlékszünk még, ki volt az alkotójuk? Hányat találunk el tízből?
Műveltségi kvíz festmény
  • Ezeket a híres magyar festményeket mindenki ismeri! De vajon az alkotó nevére is emlékszünk?
  • A legújabb műveltségi kvízben híres magyar festmények alkotóit kell eltalálnunk.
  • Hány jó válaszunk lesz a magyar festményekkel kapcsolatos műveltségi kvízben?

A műveltségi kvízben a leghíresebb, legismertebb magyar festményeket láthatjuk. A feladat az, hogy az alkotóikat eltaláljuk. Nem feltétlenül egyszerű a dolgunk, biztosan lesz olyan, amikor a fejünkre csapunk, hogy pont ez a válasz nem ugrott be. De vajon hány jó választ sikerül összegyűjtenünk a műveltségi kvízben a magyar festményekkel kapcsolatban?

A legdrágább magyar festők és festmények

Számos magyar festőművész alkotásai a legkeresettebbek között vannak a világon, az aukciókon igen magas áron kelnek el. Mutatjuk, kik azok a festők, akiknek a művei kiemelkedően sokat érnek a gyűjtőknek:

  1. Munkácsy Mihály – Munkácsy festményei gyakran érik el a legmagasabb árakat a magyar művészek között. A festőművész egyik legismertebb alkotása, a Poros út, 2006-ban 420 millió forintért kelt el.
  2. Csontváry Kosztka Tivadar Csontváry művei szintén rendkívül magas áron forognak az aukciókon. A Sétalovaglás a tengerparton című festménye 2012-ben több mint 240 millió forintért kelt el egy árverésen.
  3. Rippl-Rónai József – Rippl-Rónai művei szintén keresettek a gyűjtők körében. A Nő fehér pettyes ruhában című alkotása 2019-ben 340 millió forintért kelt el, ami az egyik legmagasabb árat érte el a magyar aukciós piacon valaha.
  4. Victor Vasarely – Vasarely, az op-art mozgalom egyik legjelentősebb alakja, szintén magas áron értékesített művekkel büszkélkedhet. Az ő művei különösen keresettek a nemzetközi piacon is, ahol több százezer eurót is adnak érte a gyűjtők.
  5. Kondor Béla – Kondor Béla alkotásai is magas áron kelnek el. 2018-ban a Repülés című festménye több mint 140 millió forintért talált gazdára.
  6. Vaszary János – A legmagasabb áron elárverezett festmények között Vaszary művei is megtalálhatók. Például az Aktok a tengerparton című festménye több mint 100 millió forintért kelt el.

Az elmúlt években ezek a festmények érték a legtöbbet a magyar művészek alkotásai közül. A műveltségi kvízben is található közülük néhány. 

Töltsük ki a műveltségi kvízt a magyar festményekről!

Tíz magyar festményt láthatunk a műveltségi kvízben. Mindegyiknél három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt a nevet, aki szerintünk a festmény alkotója. Vajon hány jó választ sikerül összeszednünk a műveltségi kvízben?

Hány híres magyar festmény alkotóját találod el?

Műveltségi kvíz festmény

Ezek a festmények ott lógtak az iskolai folyosók falán, benne voltak a tankönyveinkben. De vajon emlékszünk még rá, ki festette őket? Hány pontunk lesz a kvízen?

Fotó: Wikimedia, Unsplash