Legnehezebb műveltségi kvíz: hány kérdésre tudod a választ?

2023. október 15.
Ha már 3 kérdésre helyesen válaszolsz, elmondhatod magadról, hogy intelligensebb vagy, mint az átlag Magyarországon. Tedd próbára magad a legnehezebb magyar műveltségi kvízzel!
Legnehezebb műveltségi kvíz
  • Már a második kérdésnél elvéreznek a legtöbben a legnehezebb műveltségi kvízben.
  • Hány kérdésre tudtunk helyes választ adni a kvízben?
  • 3 vagy annál több helyes válasz azt jelenti, hogy okosabbak vagyunk az átlagnál.

A magyar nyelv tele van izgalmas szavakkal. Nem csoda, ha az egész világon úgy tartják, hogy ez az egyik legnehezebb nyelv. Viszont roppant választékosan és érzékletesen fejezhetjük ki magunkat, ám csak akkor, ha helyesen használjuk ezeket a különleges szavakat, amikből 10-re kérdezünk most rá az eddigi legnehezebb műveltségi kvízünkben.

Miért tanuljunk magyar szavakat?

Jó hír, hogy a szókincsünk fejleszthető. Sőt, szükségünk is van rá, hogy ne csak idegen nyelveket tanuljunk, de anyanyelvünk tárházából is minél több szót sajátítsunk el. Ennek egyik legjobb és legélvezetesebb módja az olvasás. (Töltsd ki az irodalmi kvízünket is!)

A szavakra már csak azért is szükségünk van, mert ezekkel fejezzük ki a gondolatainkat. Ahány szót ismerünk, annyi gondolat kifejezésére vagyunk képesek, ha röviden össze akarnánk foglalni. Nem meglepő, hogy a nagy költőink, íróink mindig megpróbáltak kitörni a nyelv által szabott korlátok közül, újabb és újabb kifejezéseket alkottak műveikben. (Mennyire ismerjük a leghíresebb szerelmes verseket? Töltsük ki a kvízt!)

Hány szót ismer egy átlagos felnőtt?

Egy átlagos magyar felnőtt szókincse 8 és 16 ezer közötti szóból áll. Persze vannak, akiknek ennél jóval több szót ismernek. Petőfi Sándor szókincsét a versei alapján nagyjából 23 ezer szóra becsülik az irodalomtudósok, míg Jókai 40-45 ezer különböző szót használt regényeiben.

Petőfi Sándor valószínűleg jól szerepelt volna a legnehezebb műveltségi kvízen, hiszen nagyjából 23 ezer szóból állt az aktív szókincse

Petőfi Sándor valószínűleg jól szerepelt volna a legnehezebb műveltségi kvízen, hiszen nagyjából 23 ezer szóból állt az aktív szókincse

Ennél sokkal több szót megértünk persze, annak ellenére, hogy nem része az aktív szókincsünknek. Ezért is érdekes kitölteni a legnehezebb műveltségi kvízt, mert kiderül, vajon a passzív szókincsünknek része-e a kifejezés, amire rákérdezünk. Tehát ismerjük-e a jelentését legalább, annak ellenére, hogy sosem használjuk.

Indulhat a legnehezebb műveltségi kvíz?

A magyar nyelv néhány legritkábban használt szavát gyűjtöttük össze a legnehezebb műveltségi kvízhez. Aki három kérdésre helyesen válaszol, már elmondhatja magáról, hogy intelligensebb – vagy legalább jobb a szókincse –, mint az átlag. Töltsük ki a kvízt, és kiderül, vajon nekünk milyen a szókincsünk? 

Hány pontot érsz el a legnehezebb műveltségi kvízen?

Legnehezebb műveltségi kvíz

Adott tíz ritkán használt magyar szó. Vajon hánynak ismered a pontos jelentését? Már három jó válasz esetén átlag felettinek mondhatod az intelligenciádat!

Fotó: Unsplash