Mi az a testösszetétel-mérés?

Nem elég a mérleg! De mi az a testösszetétel-mérés?

2024. június 12.
Ha a sportolás valahogy mindig hátra kerül a prioritási listán, akkor most érdemes idefigyelni! Kipróbáltunk egy új eszközt, ami új lendületet ad az életmódváltásban. Íme, a saját tapasztalatunk.

A testösszetétel-mérés manapság egyre népszerűbb, azt is mondhatnánk, hogy kezdi lekörözni a hagyományos mérlegelést, méghozzá jó okkal. Ez az okoseszköz segít, hogy jobban megismerjük a testünket és elérjük céljainkat, hab a tortán, hogy hozzájárul az egészségmegőrzéshez is. De milyen a valóságban? Kipróbáltuk. Tari Alexandra, a V.30 Belvárosi Sportközpont személyi edzője fogad minket, hogy bemutassa, miért is lett olyan felkapott a testösszetétel mérés.

Mi az a testösszetétel-mérés?

A testösszetétel-mérés segít megérteni, hogy miből is áll a testünk. Ez nem csak egy sima mérleg, ami a súlyt méri, hanem részletes információkat ad a zsírtömegről, izomtömegről és még a víztartalomról is. Miért fontos ez? Mert nem mindegy, hogy a súlyunk nagy része izom vagy zsír, és hogy mennyi víz van a testünkben.

„A testösszetétel-mérés segítségével személyre szabottan tudunk dolgozni vendégeinkkel. Az adatok alapján konkrét tanácsokat adhatunk, hogy hogyan javíthatják testösszetételüket, és követhetjük a fejlődést is. Erre korábban nem volt lehetőség, legalábbis nem ilyen pontossággal” – mondja Tari Alexandra, majd azonnal hozzáteszi, hogy a mérés nemcsak a fitneszfanatikusok számára hasznos, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségesebb lenni. Magyarországon sajnos egyre többen küzdenek az elhízással. Egy friss kutatás szerint a magyar felnőttek közel 30 százaléka elhízott, ami jóval meghaladja az EU 16,5 százalékos átlagát.

Mi vajon melyik kategóriába tartozunk? Elhízott vagy normál?

Ezt egy egyszerű fürdőszobai mérleg is képes kimutatni, elég ránézni a testsúlyra. A legtöbbünk ilyenkor rögtön kétségbeesik, mondván, túl sokat mutat a mérleg, és egyébként sem tudunk lefogyni. Más a helyzet, amikor nemcsak egy számot látunk, hanem azt is, hogy milyen arányban van a testünkben zsír, izom és víz.

„A testösszetétel-mérés külön figyelmet fordít a viszcerális zsírra, azaz a hasi zsírra. Ennek a szerveket körülvevő zsírnak a megemelkedett szintje különösen veszélyes, mivel hozzájárulhat a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia és más komoly betegségek kialakulásához.” A mérés során láthatjuk, hogy mennyi a viszcerális zsír mennyisége, így azt is megtudhatjuk az edzőtől, hogyan is kezdjünk neki a közös munkának.

Motiváló mérleg

Sokunk számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy kitartóan sportoljunk. Itt jön képbe a testösszetétel-mérés, amely konkrét adatokat szolgáltat az elért eredményekről. Amikor látjuk, hogy mennyit fejlődtünk, az igenis motivációt ad a folytatáshoz. „A gép képes megmondani a biológai életkort is. Minél alacsonyabb a biológiai életkor, annál egészségesebbek vagyunk, és minél magasabb, annál egészségtelenebbek.

Emlékszem egy 70 éves vendégemre, aki a mérések alapján 20 évet fiatalodott biológiai életkorát tekintve. Ez hatalmas motivációt adott neki, hogy folytassa az edzéseket és az egészséges életmódot. Az ilyen történetek mutatják meg igazán a testösszetétel-mérés erejét” – meséli Alexandra, aki szerint érdemes figyelni az izomtömeget és víz arányát is, ugyanis ezek növelése kulcsfontosságú az életminőség javításában. Az izomtömeg növelése képes gyorsítani az anyagcserénket, illetve a súlyzós és aerob edzések kombinációja képes javítani az inzulinérzékenységet is, amely képes megelőzni az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulását.

Tari Alexandra személyi edző

„A testösszetétel-mérés során azt is látjuk, hogy mennyi folyadékot fogyaszt a mérlegen álló személy. Ha valaki keveset iszik, az anyagcseréje lassú lehet, ami megnehezítheti a fogyást. Ilyenkor javasoljuk a vízfogyasztás növelését, ami már önmagában is jelentős változást hoz.” A testösszetétel-mérés tehát nemcsak számunkra fontos, hanem az edzők munkáját is megkönnyíti.

Az eredmények alapján a szakemberek pontosan látják, hogy milyen területeken kell fejleszteni az állapotunkat. „Amikor valaki izmosodni szeretne, de látom, hogy magas a zsíraránya, akkor az edzéstervet ennek megfelelően alakítom ki. Több kardiomozgást és összetettebb gyakorlatokat építek be, hogy ne csak izmosodjon, hanem zsírt is veszítsen” – magyarázza a szakértő.

Elég az okosmérleg?

Az otthoni okosmérlegek és a professzionális mérlegek közötti különbség is egy fontos szempont. Bár az otthoni mérlegek is hasznosak lehetnek, a testösszetételt mérő gépek sokkal pontosabb és részletesebb adatokat mutatnak.

„Az otthoni mérlegek jó kiindulópontot adhatnak, de ha valaki igazán pontos és részletes eredményeket szeretne, érdemes professzionális mérleget használni. A testösszetétel-mérés például a test különböző részeinek izom- és zsíreloszlását is pontosan méri, ami segít az edzéstervek finomhangolásában. Tehát amennyiben látjuk, hogy több izom van például az egyik karunkon vagy lábunkon, akkor azt is megérthetjük, hogy miért fáj például a hátunk vagy a testünk más részei” – mondja Alexandra.

Ehhez hozzátartozik, hogy a technológia fejlődésével egyre pontosabb adatokat kapunk testünk állapotáról, ami nemcsak az egészségünk megőrzésében segít, hanem abban is, hogy gyorsabban és hatékonyabban érjük el céljainkat. Egyes vélemények szerint a testösszetétel-mérés a jövő egyik legfontosabb eszköze lesz az egészségmegőrzés terén. Egy mérés közel húsz másodpercig tart, és az eredmények kiértékelése sem tart tovább néhány percnél. A mérést érdemes rendszeresen, legalább negyedévente újra elvégezni.

Fotó: V.30, Getty Images