Retró kvíz: hány reklámra emlékszel a Kádár-korszakból?

2024. február 23.
Nosztalgiázzunk egy kicsit a retró reklámokkal! A szlogenek kitörölhetetlenül az agyunkba égtek. De vajon emlékszünk még arra, mit hirdettek a szövegekkel vagy képekkel? Töltsük ki a retró kvízt, és kiderül, mennyire emlékszünk jól a Kádár-korszak ikonikus reklámjaira!
Retró kvíz reklám
  • A régi reklámok között mindig vegyes érzelmeket váltottak ki bennünk, egy biztos, a szövegeikre a mai napig emlékszünk!
  • Töltsük ki a retró kvízt a Kádár-korszak reklámjairól!!
  • Hány helyes válaszunk lesz a régi reklámokkal kapcsolatos retró kvízen?

Mindenki tud mondani legalább egy olyan régi reklámot a Kádár-korszakból, amit imádott, és biztosan olyat is, amitől a borsódzott a háta. Egy biztos azonban: a reklámszövegek kitörölhetetlenül az emlékezetünkbe égtek! Töltsük ki a retró reklám kvízt, és kiderül, mennyire emlékszünk ezekre a régi hirdetésekre és szlogenekre!

Ételreklám, a Kádár-korszak tükre

Nem csak azért jó visszanézni a régi reklámokat, mert nosztalgiát ébresztenek bennünk. A hirdetések mindig tükröt tartanak egy adott korszakról. Az élelmiszerekkel kapcsolatos reklámok pedig még inkább megmutatják, milyen volt egy adott időszak táplálkozása, családi viszonyai. 

A Kádár-korszak ikonikus reklámjai között is bőven találunk olyanokat, amik az ételeket hirdették. (A retró kvízünkben is megjelenik ezek közül a reklámok közül néhány, így érdemes alaposan szemügyre venni ezeket.)

1. Hurka Gyurka

Valószínűleg nem tudunk jobb reklámot találni, ami kifejezné a Kádár-korszakot: Jóska, Gyurka és véres hurka falatozása. Na de hogy szól a vicces szöveg, amit Sas István, a korszak legendás reklámszövegírója költött a hurkareklámhoz?

2. Bedeco

Aki a Kádár-korszakban volt gyerek, garantáltan ivott Bedecót. De nem csak az instant kakaót szerette egy egész generáció, hanem a reklámot is. A retró kvízzel azt is tesztelhetjük, emlékszünk-e még a szövegére!

3. Traubi

A másik legendás ital a retró korszakban kétség kívül a Traubisoda volt. A szőlős szénsavas üdítő ízét még ma is sokan keresik, már csak a nosztalgia miatt is. Nem kevésbé volt emlékezetes a Traubi reklámja sem, az üdítőért tüntető poharakkal.

4. Leo jégkrém

Újdonságnak számított a Kádár-korszak reklámfilmjei között a Leo jégkrém rajzfilmszerű hirdetése. Ha megnézzük, garantáltan érezzük majd újra a csokis jégkrém ízét a szánkban!

5. Grapefruit üdítő

Kubai grépfrútból készült az üdítő a reklám szerint, ami a szürke reggeleket is ragyogóvá teszi. Egy biztos, ez az ital abszolút megosztó volt, valaki vagy imádta, vagy szerette, ahogy a retró reklámot is!

Töltsük ki a retró reklám kvízt!

Ideje, hogy nekilássunk a retró kvíz kitöltésének, és kiderüljön, mennyire emlékszünk jól a Kádár-korszak reklámjaira! Tíz, régi reklámokkal kapcsolatos kérdésre kell válaszolnunk a retró kvízben. Mindegyik kérdés után három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hányat találunk el a retró reklám kvíz kérdéseire adott válaszok közül jól?

Hány helyes válaszod lesz a retró reklám kvízen?

Retró reklám kvíz Főfotó

Aretró reklámok annyira belénk égtek, hogy a szlogenekre még 30-40 évvel később is emlékszünk. Vagy mégsem? A retró reklám kvízből kiderül, mennyire emlékszünk a régi idők leghíresebb hirdetéseire!

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor, FŐFOTÓ