Egy urológus elárulta, mit kellene éreznünk pisilés közben

2024. június 18.
Egy urológus elmondta, mit kellene éreznünk és látnunk pisilés közben, és milyen esetben kell felkeresni egy orvost. Továbbá azt is elárulta, mi az az egy kérdés, amivel a beszélgetéseket indítja.
Egy urológus elárulta, mit kérdez először a betegtől, és ez nem a „Mi a panasza?”
  • Dr. Yaniv Larish hetente több tucat pácienst lát el a New York-i rendelőjében.
  • Az urológus és sebész mindenféle betegséget kezel, a bonyolult vesekövektől az inkontinencián át az urológiai rákos megbetegedésekig.
  • A szakértő elmondta, mit kellene tapasztalni pisilés közben, és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Nem számít, miért kerül be valaki az urológus vizsgálószobájába, minden kezdeti konzultáció alkalmával ugyanazt a kérdést teszi fel: „Rendben van a hólyagod?” Larish a HuffPost podcastjában kifejtette, hogy arra kíváncsi, milyen gyakran pisil a páciense, mit érez vizelés közben, és mit lát, amikor belenéz a WC-be, ugyanis ezekből rengeteg dolgot megtudhat.

Hányszor ajánlott pisilni egy nap?

A podcastban megkérdezték az urológust, hogy naponta hányszor kellene pisilni. Az urológus kifejti, hogy nincs egy általános szám, mert ha a szaharai sivatagban rekedsz a tűző napsütésben és hőségben, a veséid mindent megtesznek azért, hogy minden csepp vizet megtartsanak.

„A másik véglet, ha mondjuk egy főiskolára járó fickó vagy lány vagy, és egy szombat este beállítanak hozzád egy karton sörrel… sokkal többet fogsz mosdóra járni. Szóval szerintem nem az a kérdés, hogy milyen gyakran pisilsz, inkább az, hogy elég hidratált vagy túlzottan hidratált vagy” – magyarázza az urológus.

Mit kellene tapasztalnia az egészséges embernek pisilés közben az urológus szerint?

Az urológus kifejtette, hogy az a jó, ha könnyen és erőlködés nélkül tudsz pisilni. Ha nehezen indul be vagy ha pisilés után sokáig csöpög, vagyis bepisilsz, az viszont problémát jelezhet. Az sem mindegy, hogy utána mit látsz WC-ben.

Egy urológus elárulta, hogy a pisilésnek erőlködés nélkül kellene mennie

Egy urológus elárulta, hogy a pisilésnek erőlködés nélkül kellene mennie

Milyen tünetek jelezhetnek problémát?

A vér jelenléte a vizeletben: az urológus szerint mindig rendellenes és mindenképpen ki kell vizsgálni. Ha egy fiatal talál vért a vizeletében és túl sűrű, az vesekő jelenlétére utalhat. Ha idősebb emberről van szó, és véres a vizelete, és dohányzik, akkor az ő esetében rosszabb is állhat a háttérben, mivel a rák jele is lehet.

Kavics vagy homok a vizeletben: érdemes arra is figyelni, ha vizelés után kavics vagy homok van a vécécsészében, mert ezek a vesekő ékes jelei.

Szellentés vizelés közben: az urológus szerint, ha szellentesz pisilés közben, akkor hasizmot használsz – holott a hólyagnak saját izomzata van –, az pedig növeli a hasüregi nyomást, ami pedig a hólyagra gyakorol nyomást. A szakértő szerint érdemes ezt is kivizsgáltatni!

Mit tanácsol az urológus?

  • Ne gondolj semmire vizelés közben, légy teljesen „zen” állapotban.
  • Az urológus szerint fontos, hogy elegendő vizet fogyassz, de ne ess túlzásokba.
  • Légy ráhangolódva a testedre: ha azt tapasztalod, hogy valami megváltozott. Például: „20 éve nem ébredtem fel éjszaka pisilni, és az elmúlt három hétben éjjel háromszor megyek ki, és ez nagyon zavaró.” Igen, ilyen esetben mindenképpen ajánlott felkeresni egy urológust, mert ez abnormális.

Forrás: Huffpost, Forrás: Getty Images