A szénsavas víztől tényleg vesekövünk lesz? Ezt mondja az urológus!

2024. május 18.
A szénsavas víz nagyon jó frissítő. De ha túl sokat iszunk, rendszeresen fogyasztjuk, tényleg árthat az egészségünknek? Lehet tőle például vesekövünk? Az urológus elmondta, mi az igazság a szénsavas vízzel kapcsolatban!
Szénsavas víz vesekő
  • A jóból is megárt a sok, tartja a mondás, de vajon a szénsavas vízre is igaz ez?
  • Valóban vesekövet okozhat a szénsavas víz?
  • A urológus elmondta, mi az igazság azzal kapcsolatban, hogy a szénsavas víz veszélyes lehet a vesék egészségére.

Nagy népszerűségnek örvend a szénsavas víz ízesített és ízesítés nélküli változata is. Sokan fogyasztják rendszeresen, akiknek nem a kedvencük a sima, buborékmentes víz. Az biztos, hogy a natúr szénsavas víz egészségesebb bármelyik cukros (vagy édesítőszeres) üdítőnél. De vajon igaz az, hogy vesekövet okozhat? Az urológus elmondta, mi az igazság a szénsavas vízzel kapcsolatban.

Mi a vesekő?

Először is fontos tisztáznunk, mi az a vesekő. Ez tulajdonképpen ásványi anyagok és sók rendellenes lerakódása és kővé való összeállása a vesékben. A vesekő leggyakrabban kalcium- és oxalát-kristályokból alakul ki. De a kalcium-foszfát- és a húgysavvesekő kialakulása is sokszor előfordul.

Akinek volt már, az tudja, hogy a vesekő milyen fájdalmas lehet, különösen ha továbbmozdul a vesékből a húgycsőbe, és ott elzárja a vizelet útját. „A kő, ami a vesében marad, általában nem okoz fájdalmat, viszont károsíthatja a szervet vagy vezethet súlyos húgyúti fertőzéshez” – mondta Dr. Scott D. Miller urológus.

Mi okozza a vesekövet?

Több oka és kockázati tényezője is lehet a vesekő kialakulásának. Az urológus szerint számít a vesénk felépítése. „A legtöbb embernél, akiknél nem alakul ki vesekő, az apró kristályok természetes úton távoznak a vizelettel a veséből bármiféle következmény nélkül – magyarázta Dr. Miller. – Akiknél viszont vesekő alakul ki, általában másfajta a húgyutak kötőszöveti felülete. Rátapadnak a kristályok a vese falára, ahol a folyamatos rárakódással vesekő alakul ki.”

Vesekő akkor alakul ki, amikor a kőképző ásványi anyagok és összetevők koncentrációja túl magas a vizeletben. Az urológus szerint a vizelet túl magas kalciumtartalma a leggyakoribb oka a vesekő-képződésnek. Mitől lehet túl sok kalcium a vizeletünkben, melyből vesekő alakul ki?

  1. Túl sok sót fogyasztunk.
  2. Az állati fehérje túlzott fogyasztása is hozzájárulhat a vesekő kialakulásához.
  3. A túl sok finomított cukor az ételeinkben elősegíti a kőképződést.
  4. Gyógyszerek, betegségek és a genetika is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
  5. A nem elégséges folyadékfogyasztás gyakori ok az urológus szerint, mert ha a vizelet túl sűrű, nagyobb eséllyel képződik vesekő.

Okozhat vesekövet a szénsavas víz?

Tehát jó a vesekő megelőzésében, ha minél több folyadékot fogyasztunk. De a szénsavas víz is ilyen előnyös? Ugyanis ha ezt nézzük, a szénsavas víz tartalmaz számos ásványi anyagot, leggyakrabban kalciumot és magnéziumot.

„A tápanyagok szempontjából a szénsavas víz nem növeli a vesekő képződésének kockázatát – mondta az urológus.  – A leggyakoribb tévhit valószínűleg abban gyökerezik, a vesekő sokszor ezekből az ásványi anyagokból épül fel. Ugyanakkor ezeknek a mennyisége alacsony ahhoz a szénsavas vízben, hogy hozzájáruljanak a vesekő kialakulásához.”

Ugyanakkor az ízesített, cukrozott szénsavas víz vagy üdítők már hozzájárulhatnak a finomított cukor miatt a vesekő kialakulásához is.

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

Mivel magától nem múlik el, ha egyszer kialakult a vesekő, jobb megelőznünk. Mit tehetünk a vesekő kialakulásának megelőzésére?

  • Igyunk sok folyadékot, akár szénsavas ásványvizet is
  • Csökkentsük a sóbevitelünket
  • Fogyasszunk minél több kalciumban gazdag ételt, ugyanis az ételekben található kalciumnak nincs köze a kalciumból kialakuló vesekövekhez
  • Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezek ugyanis csökkentik a húgysav szintjét a szervezetünkben, ami vesekövet okozhat
  • Csökkentsük az állati fehérje (azaz hús, tejtermékek) fogyasztását

A szénsavas víz tehát még rendszeresen fogyasztva sem okoz vesekövet. Viszont azzal, hogy elegendő vizet iszunk, inkább a vesekő kialakulásának megelőzését támogatja.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash