Ez a pszichológiai gyakorlat segíthet újra lángra lobbantani köztetek a szerelmet

2024. július 16.
Ez az egyszerű, de hatásos pszichológiai gyakorlat segít, hogy újra kapcsolódjatok egymáshoz partnereddel és hogy ismét lángra lobbanjon a kihűlt szerelem.

Teljesen természetes, hogy idővel kikopik a szenvedély a párkapcsolatokból, és egyszerűen már nem érezzük azt az elsöprő szerelmet, amit a kapcsolat elején. De ez nem jelenti azt, hogy tudatossággal ne lehetne tenni a helyzet ellen. Stan Tatkin pszichoterapeuta elárult egy egyszerű, mégis rendkívül hatékony pszichológiai gyakorlatot, amely segíthet a pár tagjainak újra kapcsolódni és újra felkorbácsolni szunnyadó szerelmüket.

A közelség ereje

Tatkin úgy fogalmaz, hogy míg a szenvedélyt a távolság élteti, a szerelmet a közelség. A terapeuta ezzel egész egyszerűen arra utal, hogy vannak olyan fejlődési és agyi sajátosságok, amelyek elősegítik, hogy a fizikai közelségben megtaláljuk a kapcsolódás lehetőségét – ezt segíti elő az általa javasolt pszichológiai gyakorlat is. 

A hétköznapokban általában kínosan odafigyelünk az udvarias távolság tartására, ha azonban potenciális partnerről van szó, a személyes tér szabályozásának törvényei kicsit átalakulnak. Ilyen helyzetekben közelebb kerülünk a másikhoz, ami lehetőséget ad arra is, hogy közelről megfigyeljük az arcát – különösen a tekintetet és a száj mozgását. A tekintetek összekapcsolódása önmagában is elképesztő erővel bír (nem véletlen, hogy több pszichológiai gyakorlat is a szemkontaktusra épít), segíthet egy sokkal mélyebb, intimebb szinten ráhangolódni a másik emberre. A fizikai közelség ráadásul lehetővé teszi, hogy más érzékszerveinket is bekapcsoljuk: aktiválódhat például a szaglás, hiszen jobban érezzük a másik illatát, de az érintésre is több lehetőségünk lesz.

Tatkin pszichológiai gyakorlatát épp ezért egy kicsit úgy kell elképzelni, mint az első randik hangulatának rekreálását – hiszen a szerelem lángra lobbanása is akkor történt. Kövessük az alábbi egyszerű lépéseket és figyeljük meg, mi történik!

Pszichológiai gyakorlat a szerelem lángra lobbantásáért

Ezt a gyakorlatot nyugodt, privát környezetben kell elvégezni, lehetőleg otthon, úgy, hogy ne legyenek körülöttünk más emberek. Tatkin szerint a legjobb, ha akkor szánunk rá időt, amikor a munkából hazaérve újra találkozunk, de természetesen bármikor elvégezhető.

  1. Álljatok, vagy üljetek le egymáshoz közel, fél méternél nem nagyobb távolságban. Ez elsőre talán furcsán közelinek tűnhet, mégis nagy jelentősége van. Kérdezd meg a partneredet, hogy milyen napja volt, majd miközben hallgatod őt, nézz a szemébe, figyeld a tekintetét. Ne csak bámulj, próbáld értelmezni, igazán megérteni a tekintetét,  „olvass” belőle!
  2. Néhány perc után sétáljatok távolabb egymástól, itt nyugodtan el lehet távolodni akár több méterre is. Nézz megint a partnered szemébe és figyeld meg, milyen különbséget érzel a közeli szemkontaktushoz képest.
  3. Végül térjetek vissza a közeli pozícióba és folytassátok a beszélgetést, de ezúttal hunyd be a szemed és csak a többi érzékszerveddel figyelj. Hallgasd a másik szavait, érezd a partnered illatát, akár meg is érintheted őt.
  4. Ezután végezzétek el úgy a gyakorlatot, hogy cseréltek, és te mesélsz partnerednek.
  5. Végül beszéljétek meg, hogy éreztétek magatokat a gyakorlat során, milyen különbségeket vettetek észre az egyes helyzetek között! 

Ha néhány alkalommal megismétlitek majd ezt a pszichológiai gyakorlatot, jó eséllyel rádöbbentek majd, milyen felemelő élmény évek után „újra találkozni” a másikkal – nemcsak a hétköznapok sodrásában, hanem a valódi értelemben. Ez pedig még az elveszettnek hitt szerelmet is visszahozhatja közös életetekbe.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images