Boldogabb akarsz lenni? Így eddzd a pszichológiai immunrendszeredet!

2023. augusztus 21.
A stressz, fájdalom a mindennapjaink része. Viszont az agyunkat egyszerűen megóvhatjuk okos módszerekkel a romboló hatásoktól. Pont, mint a vitaminokkal a testünk védekezőképességét. Mutatjuk, hogyan turbózhatjuk fel a pszichológiai immunrendszerünket!
Így eddzük a pszichológiai immunrendszerünket, hogy boldogabbak legyünk
  • Az elménk sokkal ellenállóbb, mint azt gondolnánk.
  • Az agyunk övédelmi mechanizmusa hasonlóan működik a testünk immunrendszeréhez.
  • A pszichológiai immunrendszer ráadásul fejleszthető, és ehhez nem konkrét vitamintabletták kellenek.

A 2000-es években terjedt el Daniel Gilbert és Tim Wilson pszichológusok elmélete. A kutatások szerint ugyanis az agyunk roppant erős képességgel rendelkezik, hogy a legjobbat hozza ki a legrosszabb helyzetekből is. Amikor olyan események történnek velünk, amik valamilyen módon fenyegetőek ránk nézve, működésbe lép a pszichológiai immunrendszerünk

Az elménk önvédelmi mechanizmusa hasonló a test védekező rendszeréhez. A pszichológiai immunrendszer az agy feldolgozó képessége, ami segít, hogy értelmet találjunk az adott helyzetben, történésben, ráleljünk a pozitívumokra. Nem kaptuk meg a munkát, amire készültünk, vágytunk? Az agyunk jó eséllyel megindokolja, hogy az interjúztató egyébként is kellemetlen alak volt, előítéletes, és ez nem a nekünk való munkahely volt. Vagy beszélgetünk egy baráttal és meglátjuk az új lehetőségeket a régi, unalmas munkánkban.

Gilbert és Wilson szerint gyakran túlbecsüljük, mennyire lennénk boldogtalanok egy negatív esemény hatására. Nem számolunk ugyanis a pszichológiai immunrendszerünkkel, ami ráadásul hatékonyan fejleszthető is. Mutatjuk, mik a szakemberek legjobb tippjei, hogy ellenállóbb legyen az elménk a rossz dolgokkal szemben, megtaláljuk a jót az életünkben és boldogabbak legyünk.

1. Mozduljunk a negatívból a semleges felé

Az agyunk úgy van huzalozva, hogy a rossz élményeket előbb látjuk meg és erősebbnek érezzük, mint a jókat. „Ez evolúciós dolog. A veszélyre, fenyegetésre kellett először válaszolnia az embernek, hogy megmeneküljön – magyarázta Dr. Joseph Barker klinikai szakpszichológus. – De ha sokáig csak a negatívumokra figyelünk, elveszíthetjük a motivációnkat, hogy új céljaink legyenek.”

Segíthetjük a pszichológiai immunrendszerünket, ha tudatosan ellépünk a negatívból a semleges irányába. „Használjuk az elménket, hogy megváltoztassuk az agyunkat – foglalta össze Grady. – Ezáltal a stresszhelyzetek kezelésére jobb megküzdési képességünk alakul ki.”

A mantrák segíthetnek például a semleges zónába való elmozdulásban. A mély légzés szintén hatékony módszer arra, hogy ne a kortizol szűrőjén keresztül ítéljük meg a helyzeteket.

2. A jelenben éljünk

A pszichológiai immunrendszer erősítésének fontos eszköze, ha a jelenre koncentrálunk. „Tudatosan irányítsuk a fókuszt az adott pillanatra. Ne a múlton rágódjunk, ne előre rettegjünk a jövőtől, ami még meg sem történt. A jelen az, ami számít, az itt és most – mondta Barker. – Ez tulajdonképpen a mindfulness gyakorlása, ami bizonyítottan működik a stresszhelyzetek kezelésére.”

Ahhoz, hogy képesek legyünk megélni a jelent, a megfelelő alvás is elengedhetetlen a pszichológusok szerint. „Nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is számít, ha a pszichológiai immunrendszerünket szeretnénk erősíteni – mondta a szakember. – A kutatások szerint a megfelelő alvás a boldogság megélésének az egyik kulcsa.”

3. Találjuk meg a dolgok jelentőségét

Amikor úgy tűnik, hogy a pszichológiai immunrendszerünk teljesen csődöt mondott, az elfogadás a kulcs a boldogsághoz

Amikor úgy tűnik, hogy a pszichológiai immunrendszerünk teljesen csődöt mondott, az elfogadás a kulcs a boldogsághoz

Az élet gyakran kiszámíthatatlan és tele van olyan pillanatokkal, amik kibillenthetnek az egyensúlyunkból. Grady ezt úgy szemlélteti, hogy az élet olyan, mint az óceán, és vannak időszakok, amikor lehetetlennek tűnik átúszni, mert nem tudjuk, hová tartunk. Ilyenkor szükségünk van egy világítótoronyra. Ez lehet egy cél, ami jelentőséget ad az életünknek, munkánknak, létezésünknek. 

Ha úgy hozunk döntéseket, hogy tudjuk, miért így teszünk, nem csak mások véleménye vagy valami értelmetlen szabályrendszernek való megfelelés miatt, sokkal teljesebbnek érezhetjük az életünket. „A célok erősítik a pszichológiai immunrendszerünket, boldogabbá tesznek, értelmet adnak az életnek” – foglalta össze Barker.

4. A pszichológiai immunrendszert az elfogadás is erősíti

Amikor úgy tűnik, hogy a pszichológiai immunrendszerünk teljesen csődöt mondott, az elfogadás a kulcs. „Amikor traumát élünk át, folyamatos stressznek vagyunk kitéve, a pszichológiai immunrendszer is gyengül – magyarázta Barker. – Ilyenkor semmilyen trükk vagy praktika felesleges. Egyszerűen el kell fogadnunk, felismernünk, hogy ez is az élet része, nem lehetünk és nem is kell folyton boldognak lennünk.”

Ha nem éljük meg a mélypontokat, a szomorúságot, könnyen a mérgező pozitivitás csapdájában találjuk magunkat. (Erről itt írtunk bővebben, miért olyan káros és veszélyes.) Nem számít, milyen rossz a helyzet, sokkal nehezebben mászunk ki a gödörből, ha nem fogadjuk el és nem éljük meg a teljesen természetes szomorúságot, dühöt, kiábrándultságot, a negatív érzéseket is.

Nevezhetjük a pszichológiai immunrendszert egy újabb – és roppant találó – kifejezésnek arra, hogyan küzdünk meg a mindennapi stresszel. Viszont segít, hogy megtegyük, amit tudunk, próbálkozzunk úgy, ahogy az számunkra a legjobb, hiszen a boldogság mindenkinek más.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash