Tetűjárvány van: meglepő módokon kaphatjuk el a fejtetűt

2024. július 16.
Ne idén nyáron kezdjünk el szelfizni másokkal, ha eddig nem tettük. Ugyanis rég nem volt már ekkora fejtetűjárvány, mint az utóbbi hónapokban. A tetűnek egy szelfi, aminél összeborulunk kedves ismerőseinkkel vagy éppen idegenekkel, remek lehetőség, hogy egyik fejről a másikra másszon, ha már repülni vagy ugrani nem tud. Szerencsére.
Haj tetű
  • Nem csak úgy tűnik, tényleg sokkal gyakoribb lett a tetűfertőzés, mint korábban volt.
  • Ha azt gondoljuk, hogy csak az óvodásokat vagy kisiskolásokat érintheti a fejtetű, nagyot tévedünk.
  • Hogyan vihetjük át (vagy szerezhetjük be) a tetűt?

Nem csak illúzió, tényleg sokkal több a fejtetűfertőzés, mint korábban. A friss kutatások szerint ráadásul egészen meglepő dolog is hozzájárul ahhoz, hogy már ne csak a kisiskolások vagy óvodások körében terjedjen a parazita: a szelfizés. „A szelfizés ma már statisztikailag mérhető módon hozzájárul a tetű terjedéséhez” – jelentette ki Dr. Federico Galassi, aki a fejtetűfertőzéseket vizsgálja.

Tényleg több a tetű?

Még nem teljesen egyértelmű, valóban beszélhetünk-e tetűjárványról. Egyelőre a tudományos folyóiratokban nem jelentek meg erre vonatkozó tanulmányok, ugyanakkor az egyes nemzeti népegészségügyi szolgálatok statisztikái szerint vannak gócpontok egyes amerikai és európai országokban. 

20 százalékos növekedést jelentettek Észak-Amerikában 2022-höz képest. A rendelkezésre álló adatok szerint a covid-éra után – ami tetűszempontból a távolságtartás és lezárások miatt eseménytelen időszak volt – 2023 nyarán jelentős ugrás volt mérhető a hajtetű terjedésében. Ami még aggodalomra adhat okot, hogy a korábbi otthoni tetűirtó készítmények közül sok nem működik kellő hatékonysággal a serkéknél és tetveknél. 

Sokkal nehezebben irtható ki a hajból a tetű, mint akár néhány éve

Sokkal nehezebben irtható ki a hajból a tetű, mint akár néhány éve

A hajtetű visszatérése

A szakértők szerint csak a covid-időszakhoz képest tűnik gyakorinak a fejtetűfertőzéses esetek száma, ami most zajlik, egyszerűen csak visszatérés a koronavírus-járvány előtti időszakhoz. Ez nem is lepte meg a szakembereket, számítottak arra, hogy ismét növekedni fog a lezárások után a tetűfertőzéses esetek száma. Viszont a hullám nagysága már őket is meglepetésként érte.

Ami még meglepő a szakemberek számára: milyen nehéz kiirtani a tetveket a hajból a járvány előtti időszakhoz képest. Nagyon sok esetben alakult ki rezisztencia a gyakran használt tetű elleni szerekkel szemben a parazitákban, így sokkal hosszadalmasabb és kényelmetlenebb lehet a kezelés. Emiatt tovább tudnak terjedni a tetvek, és több embernek tudjuk átadni az életképes egyedeket. Akár szelfizés közben.

Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images